Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta ja ohjeita kuntalaisille

Koronavirus (COVID-19)

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Kiinassa käynnistyi alkuvuonna uuden koronaviruksen aiheuttama COVID-19 -tartuntatautiepidemia. Virus aiheuttaa influenssaa muistuttavia hengitystieoireita. Osa koronavirustartunnan saaneista voi saada keuhkokuumeen. Suurin osa sairastuneista saa kuitenkin vain lieviä oireita.
Miten toimit, jos epäilet koronavirus-infektiota?

Kärsämäen terveyskeskuksessa on varattu oma sisäänkäynti ja tilat hengitystieinfektio-oireisia potilaita varten. Seuraa opasteita terveyskeskuksella. Jos sinulla on flunssaoireita ja tarve asioida terveyskeskuksessa ota yhteys aina ensin puhelimitse puh. 044-445 6937, toimintaohjeet annetaan puhelimessa.

Alueella esiintyy nyt paljon influenssaa, RS-virusta ja muitakin hengitystieinfektioita. Koronavirusinfektion oireet voivat olla hyvin samantyyppiset.
OYS:n ympärivuorokautisesti palveleva neuvontanumero, puh. 08 315 2655.

Valtakunnallinen Koronainfo  puh. 029 553 5535 arkisin kello 8–21 ja lauantaisin kello 9–15. Numerosta saa yleistä tietoa koronaviruksesta ja esim. koronavilkku-sovelluksen lataamisesta, mutta ei terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Pohjois-Pohjanmaan koronavirustilanne, suositukset ja rajoitukset Oyskorona – verkkosivuilta: https://oyskorona.fi/

koronavilkkulogo

www.thl.fi

Epidemiatilanne ja päivittyvät ohjeet terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilla.

www.ppshp.fi

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin sivustolla lisätietoja

www.stm.fi
Sosiaali- ja terveysministeriö

www.vnk.fi

Suomen hallituksen linjaukset Valtioneuvoston kanslian nettisivuilta.

Omakanta.fi –palvelu

hyödyttää sekä kansalaisia että sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoita. Omakannassa pääsee mm. tarkastelemaan omia terveystietoja, voi pyytää reseptin uusimista sekä tallentaa elinluovutus- ja hoitotahdon.

Suomidigi.fi (viranomaisten, pankkien ja muiden palveluntarjoajien ohjeita verkkoasiointiin, sekä kokeilualustoja.)

Koronabotti

Koronabotti on luotettava viranomaisten laatima kysely, joka ohjaa ja antaa neuvoa COVID-19 koronavirusaltistukseen ja -oireisiin liittyvissä kysymyksissä.

www.omaolo.fi

Omaolon kautta on mahdollista tehdä koronavirustaudinoirearvion epäillessä tartuntaa.

Koronahuoli-chat on kaikille suomalaisille avoin, maksuton, kahdenkeskeinen chat!

Koronapandemian aiheuttamaa ahdistavaa oloa, stressiä ja unettomuutta?

Tai onko elämäntilanne muuttunut? Huolia toimeentulon tai perheen pärjäämisen kanssa?

Koronahuoli-chattiin tästä linkistä, se on HUSin tuottama Mielenterveystalossa toimiva tukipalvelu.

 

Kelan logo
Yrittäjälle voidaan maksaa työmarkkinatukea, jos yrityksessä työskentely on päättynyt tai yrittäjätulo on koronaepidemian vuoksi vähemmän kuin
1 089,67 euroa kuukaudessa. Yritystoimintaa ei tarvitse lakkauttaa, jotta voi saada työmarkkinatukea.

Yrittäjät voivat alkaa hakea työmarkkinatukea 16.3. alkaen. Sitä voi hakea myös takautuvasti. Muutokset ovat voimassa 30.6. asti.

Yrittäjien mahdollisuus saada työttömyysturvaa ja toimeentulotukea koronatilanteessa

Pohjois-Pohjanmaalla keskeistä on hillitä epidemian etenemistä.

11.11.2020

Epidemia on maakunnassa ollut perustasolla. Tartuntojen määrä on kuitenkin ollut kasvussa ja viime aikoina tartuntoja on todettu erityisesti Oulun alueella. Oulun kaupungin alueella on voimassa 3.12.2020 saakka muusta maakunnasta poikkeavat suositukset, mm. maskisuositus kaikissa julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa yli 15-vuotiaille. Muun sairaanhoitopiirin alueella voimassa ovat edelleen aikaisemmin annetut suositukset etätyöstä ja maskien käytöstä julkisessa liikenteessä.

Epidemian torjunnassa on tärkeää huolehtia käsihygieniasta ja turvaväleistä. Lataa koronavilkku puhelimeesi ja vältä ylimääräisiä lähikontakteja.

Sairaana pitää jäädä kotiin. Tee omaolo-testi (www.omaolo.fi) ja mene tarvittaessa koronavirustestiin.

Ensisijaisen tärkeää on noudattaa 1-2 metrin turvavälejä ja aina kun mahdollista, pestä käsiä, käyttää käsidesiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan ja välttää kasvojen koskettelua.

 

Kasvomaskia suositellaan käytettäväksi joukkoliikenteessä, koronavirustestiin matkalla oleville ja sieltä palaaville ja riskialueilta Suomeen saapuville. Tarkoituksenmukaista voi olla käyttää maskia myös kauppareissulla tai jos on menossa paikkaan, jossa on paljon ihmisiä ja siellä joutuu olemaan pidempään.

Maskin oikeaoppiseen käyttöön kannattaa kiinnittää huomiota, jotta siitä olisi varmasti hyötyä. Maskia ei pidä asettaa välillä leuan alle ja nostaa sitten takaisin kasvoille tai koskea turhaan sormilla. Silloin se menettää merkityksensä. Kangasmaski tulisi aina pestä käytön jälkeen.

 

Koronavirus on harvoin vaarallinen nuorille ja hyväkuntoisille ihmisille, mutta oireetonkin saattaa tartuttaa ja altistaa muita.

Kiitos kaikille suosituksia noudattaneille, jaksetaan yhä yhdessä toimia ohjeiden mukaisesti noudattaen malttia ja varovaisuutta. Muistetaan turvaetäisyydet sekä hyvä käsi- ja yskimishygienia. Maskia kannattaa käyttää tilanteissa, joissa lähikontakteja ei voi välttää. Pikkujoulujen järjestämisessä on hyvä muistaa samat periaatteet kuin muissakin korona-ajan kohtaamisissa.

Ajankohtaiset tiedot Pohjois-Pohjanmaan koronavirustilanteesta ja suosituksista löydät nettisivuilta:

www.oyskorona.fi

Ajankohtaista koronatietoa kansalaisille: oyskorona.fi

Tiedote 15.10.2020

Pohjois-Pohjanmaalla olemme epidemian perustasolla, eli tartuntojen ilmaantuvuus on toistaiseksi suhteellisen alhainen ja kotoperäisten tartuntojen osuus on pieni. Keskeistä on hillitä epidemian etenemistä.

Epidemian torjunnassa on tärkeää huolehtia käsihygieniasta ja turvaväleistä. Lataa koronavilkku puhelimeesi ja vältä ylimääräisiä lähikontakteja.

Sairaana pitää jäädä kotiin. Tee omaolo-testi ja mene tarvittaessa koronavirustestiin. 

Ensisijaisen tärkeää on noudattaa 1-2 metrin turvavälejä ja aina kun mahdollista, pestä käsiä, käyttää käsidesiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan ja välttää kasvojen koskettelua.

Kärsämäen kunta siirtyy noudattamaan etätyösuositusta maanantaina 12.10

Tiedote 9.10.2020

Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koordinaatioryhmä suosittaa maanantaista 12.10.2020 lähtien siirtymistä jälleen etätöihin. Koronavirustartunnat ovat nousussa myös Pohjois-Pohjanmaalla. Suositus on voimassa toistaiseksi.
Kärsämäen kunta siirtyy noudattamaan suositusta. Asioinnissa pyy­de­tään hyödyntämään ensisijaisesti pu­he­lin­ta, sähköpostia ja muita säh­köi­siä järjestelmiä. Kunnantoimisto on suljettuna ja henkilökohtaista tapaamista varten pyydetään sopimaan ai­ka erikseen.

Meillä on vielä mahdollista rajoittaa epidemian laajenemista Pohjois-Pohjanmaalla yhdessä. Muistetaan turvaetäisyydet sekä hyvä käsi- ja yskimishygienia, maskiakin voi käyttää.

Koronatilanne on Kärsämäen alueella pysynyt toistaiseksi rauhallisena. Tartuntaryppäiden ilmaantuminen ja joukkoaltistumiset ovat kuitenkin mahdollisia myös meillä. Monet viime aikoina eripuolilla maata ilmaantuneet tautiryppäät ovat saaneet alkunsa muun muassa nuorten aikuisten illanvietoista ja yökerhoista. Myös harrastusten piirissä ja työpaikoilla on jouduttu vastakkain korona-altistumisten kanssa.

Vaikka ohjeistukset ja muistutukset saattavat jo väsyttää, on ryppäiden ilmaantuessa kuitenkin jälleen muistutettava perusasioista koronaviruksen torjunnassa. Näistä tärkein on se, ettei liikkeelle lähdettäisi vähäisissäkään flunssan oireissa. Jos siis vähänkään tuntee, ettei ole täysin terve, kannattaa pysyä kotosalla. Myös turvavälejä ja käsi- ja yskimishygieniaohjeita sekä maskisuosituksia on syytä noudattaa. Koronavirus on harvoin vaarallinen nuorille ja hyväkuntoisille ihmisille, mutta oireetonkin saattaa tartuttaa ja altistaa muita.

Jos henkilöllä todetaan koronavirustartunta, tehdään tartunnanjäljitys, jonka perusteella lähikontaktit määrätään tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin. Karanteenissa olevan henkilön pitää välttää lähikontaktia perheen ulkopuolisiin ihmisiin. Ulos voi mennä, jos ei mene muiden ihmisten lähelle. Esimerkiksi työhön, kouluun, päiväkotiin, harrastuksiin tai kauppaan sen sijaan ei saa mennä, koska näissä paikoissa lähikontaktia on vaikea välttää.

Osaltasi voit auttaa tartuntojen jäljittämisessä lataamalla Koronavilkku-sovelluksen älypuhelimeesi. Se on THL:n tuottama sovellus, jonka avulla saa tiedon mahdollisesta koronavirusaltistumisesta. Sovellus pohjautuu siihen, että puhelin tallentaa tiedot eri käyttäjien kohtaamisesta puhelimen lähettämän satunnaisen tunnuskoodin perusteella. Mikäli koronavirustauti todetaan, Koronavilkkua käyttävä henkilö saa terveydenhuollosta avauskoodin, jonka voi syöttää sovellukseen ja näin varoittaa kohdattuja ihmisiä mahdollisesta altistumisesta. Voit myös itse saada varoituksen, jos olet altistunut.

Muistetaan siis edelleen jaksaa noudattaa ohjeita ja suosituksia, jotta välttäisimme tartunnat ja karanteenit mahdollisimman hyvin. Koronaviruksen voitamme yhdessä.

Yli 70 vuotiaiden korona-ajan Asiointiapu päättyy

Julkaistu: 29.6.2020

Suomen hallitus lopetti ikärajaan perustuvan suosituksen fyysisten kontaktien välttämisestä koronaepidemian laannuttua.

Tämä johdosta Kärsämäellä käytössä ollut yli 70 vuotiaiden Asiointiapu keskeytetään toistaiseksi.

Palvelun uudelleen aloittamista harkitaan, jos koronatartunnat alueellamme lähtevät uudelleen nousemaan.

Hakeudu ajoissa hoitoon ja huolehdi sovituista seurantakäynneistä!

Julkaistu: 11.5.2020

 

Kärsämäen terveysasemalle on koronatilanteesta huolimatta turvallista tulla.

Älä jää selkeiden oireiden ilmetessä kotiin, vaan ole ajoissa yhteydessä terveyskeskukseen, jossa terveydenhuollon ammattilainen arvioi tilanteesi.

Jos aikaasi ei ole peruttu, voit huoletta tulla vastaanotolle.

Ennaltaehkäisevä terveydenhuolto ylläpitää hyvinvointia epidemian aikana ja sen jälkeen.

Harrastevinkkejä poikkeusoloissa

Nämä ovat helppo toteuttaa kotona.

Huolehditaan sekä henkisestä, että fyysisestä hyvinvoinnista!

 

 

Yleiset hygieniaohjeet

Julkaistu: 8.4.2020

Kun sairastut 

 • Vältä läheistä kontaktia muihin.
 • Koronavirustaudissa pysyttele kotona vähintään seitsemän vuorokauden ajan. Jos sinulla on oireita vielä seitsemäntenä päivänä tai sen jälkeen, pysy kotona, kunnes olet ollut oireeton vähintään vuorokauden.
 • Älä käytä taloyhtiön yhteisiä tiloja, kun olet sairas.
 • Sairaana ollessa lepo ja riittävä nesteiden nauttiminen on tärkeää. Kuumetta ja särkyä voit lievittää apteekista ilman reseptiä saatavilla lääkkeillä.
 • Huolehdi hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.
 • Tarkkaile vointiasi ja soita tarvittaessa terveyskeskukseen. Jos joudut lähtemään lääkäriin, peitä suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla.

Kun hoidat sairastunutta 

 • Kun kotona on hengitystieinfektioon sairastunut henkilö, muut samassa taloudessa asuvat voivat pienentää tartuntariskiä välttämällä lähikosketusta sairastuneen kanssa ja huolehtimalla hyvästä käsihygieniasta.
 • Käsienpesu on tärkeää etenkin silloin, kun olet ollut kosketuksessa sairastuneeseen, oleskellut sairastuneen kanssa samassa tilassa tai käsitellyt nenäliinoja tai pyykkiä.
 • Tarkkaile sairastuneen vointia ja ota tarvittaessa puhelimitse yhteyttä terveyskeskukseen.

Tartuntariskiä voi kotona pienentää myös seuraavin keinoin 

 • Jos mahdollista, vain yksi aikuinen hoitaa sairastunutta henkilöä. Riskiryhmään kuuluvan henkilön ei tulisi olla sairastuneen ensisijainen hoitaja.
 • Jos mahdollista, muiden samassa taloudessa asuvien tulisi olla toisessa huoneessa. Jos tämä ei ole mahdollista, tulisi etäisyyden sairastuneeseen olla vähintään 1 metri.  Sairastunut voi esimerkiksi nukkua eri vuoteessa.
 • Jos kuulut riskiryhmään mutta et voi välttää lähikosketusta sairastuneeseen, harkitse suu-nenäsuojuksen käyttämistä, jos sellainen on saatavilla.
 • Älä kutsu vierailijoita kotiin sairastamisen aikana.
 • Huolehdi hyvästä ilmanvaihdosta yhteisissä tiloissa esimerkiksi avaamalla ikkunat wc-tiloissa, keittiössä ja kylpyhuoneessa.
 • Noudata hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. Käytä henkilökohtaista pyyhettä käsien kuivaamiseen.

Siivoaminen, pyykinpesu ja puhtaanapito 

 • Heitä käytetyt nenäliinat ja muut kertakäyttöiset tuotteet roskiin. Muista pestä kätesi, jos kosket käytettyihin nenäliinoihin yms.
 • Kosketus- ja pöytäpinnat on hyvä pyyhkiä päivittäin tavanomaisella puhdistusaineella.
 • Sairastuneiden henkilöiden käyttämiä liinavaatteita, aterimia ja astioita ei tarvitse pestä erikseen.
 • Pese liinavaatteet tavanomaiseen tapaan. Kun olet käsitellyt likaisia pyykkejä, pese kätesi huolellisesti vedellä ja saippualla tai desinfioivalla aineella.

Lisätietoa: https://www.thl.fi

Kärsämäen kunnan tiedote yrittäjille

Julkaistu 3.4.2020

Kärsämäen kunta varmistaa yhdessä Nihak ry:n kanssa, että kaikki kunnan tukikriteerit täyttävät yrittäjät mahdollisuuksien mukaan saavat Suomen hallituksen vallitsevassa poikkeustilassa tarjoamat yritystuet koronaviruksen aiheuttaman pandemian aiheuttamien vaikeuksien helpottamiseksi.

Tukien hakemisessa yrittäjiä auttavat Nihak ry:n yritysneuvojat (www.nihak.fi) ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-Keskuksen neuvojat (linkki sähköiseen hakemuslomakkeeseen).

Kärsämäellä yrittäjiä avustaa yrityspalvelupäällikkö Arto Junno (puhelin 044 4457011, sähköposti arto.junno@nihak.fi)

Yrittäjät on mahdollisuus saada KELA:n työmarkkinatukea, mikä ei edellytä tässä tilanteessa yritystoiminnan lopettamista. Työmarkkinatukea voi saada kuka tahansa yrittäjä, jonka päätoiminen yrittäjänä työskentely on pandemian vuoksi keskeytynyt tai jonka yritystoiminnan tulot ovat pudonneet alle 1 089,67 euroon kuukaudessa.

Myös ELY-keskukset ovat saaneet lisärahoitusta myönnettäväksi yrityksen kehittämisavustuksiin koronavirusepidemian aiheuttamista markkina- ja tuotantohäiriöistä kärsiville yrityksille koko maassa.

Yli 5 henkilöä työllistävät yritykset voivat hakea avustusta Business Finlandilta.

Avustuksien tavoitteena on tukea yrityksiä koronavirusepidemian aiheuttamien haitallisten vaikutusten minimoimiseksi ja kannustaa yrityksiä työllistämiseen.

ELY-Keskuksen rahoitusta ei voida myöntää maa-, metsä- ja kalatalouden sekä maataloustuotteiden jalostuksen alan yrityksille.

Lisäksi yksinyrittäjille valmistellaan omaa tukimuotoa, josta tiedotetaan lisää lähiaikoina.

Kärsämäen kunta haluaa kannustaa kaikkia yrittäjiä tässä vaikeassa tilanteessa!

Haastavasta ajasta selvitään sitkeydellä ja kärsivällisyydellä, kysykää rohkeasti lisätietoja.

Lisätietoja Kärsämäellä antaa yrityspalvelupäällikkö Arto Junno, puhelin 044 4457011.

Muissa yritysasioissa Kärsämäen kunnan yhteyshenkilö on myös kunnanjohtaja Esa Jussila, puhelin 044 4457000.

Tiedote kaikille koteihin sosiaalipalveluita / sosiaalihuollon tukipalveluita tuottaville yrittäjille 1.4.2020.

Julkaistu: 2.4.2020

Koteihin tuotettavissa palveluissa tulee suojautumisen osalta noudattaa Pohjois-Pohjanmaan SHP:n  kotipalveluihin ja kotisairaanhoitoon liittyviä ohjeita.
Hengitystieinfektioon sairastunutta potilasta hoidettaessa ja hengitystieinfektioon sairastunutta henkilökohtaisen avun saajaa avustettaessa on käytettävä kirurgista suu-nenäsuojusta, suojakäsineitä sekä suojatakkia tai esiliinaa.
Koronapotilaiden hoitoon liittyvät ohjeet liittyvät osoitteesta ppshp.fi
Ohjeet tarkentuvat päivittäin. Kaikkien toimijoiden tulee noudattaa aina viimeisintä ohjeistusta.

Terveystalon korona-tiedote kuntalaisille 27.3

Julkaistu: 27.3.2020

Hyvät kuntalaiset

Koronaviruksen aiheuttamaan epidemiaan on kuollut maailmanlaajuisesti jo yli 20 000 ihmistä, mutta siellä missä toimenpiteisiin on ryhdytty ajoissa ja niitä on noudatettu, on pystytty ratkaisevassa määrin hillitsemään epidemian leviämistä. Epidemia on levinnyt Suomessa erityisesti Uudellamaalla, mutta tapauksia on todettu kaikissa maakunnissa.

Terveystalo on varautunut epidemian laajenemiseen monin tavoin: Terveysasemat ovat mahdollisuuksien mukaan kohortoitu, eli osastoitu niin, että hengitystieinfektiosta kärsivät otetaan vastaan erillisessä tilassa tartuntojen välttämiseksi. Siivousta on tehostettu, jotta tauti ei tarttuisi terveysaseman pinnoilta.  Vuodeosastot ja hoivakodit ovat valitettavasti jouduttu sulkemaan vierailijoilta ja toivommekin, että pystytte olemaan yhteydessä omaisiinne puhelimen välityksellä.

Poikkeustila loppuu sitä pikemmin, mitä pikemmin saamme epidemian laantumaan. Ja epidemia laantuu, kun noudatamme annettuja ohjeita mahdollisimman hyvin. Vetoamme teihin hyvät kuntalaiset, että noudatatte annettuja ohjeita ja vältätte tarpeettomia kontakteja. Yli 70-vuotiaat ja riskiryhmiin kuuluvien tulisi pysyä kotona lukuun ottamatta välttämättömiä menoja, joita ei voi hoitaa muiden avustuksella. Toivon, että kuntalaisilta löytyy tässä tilanteessa kärsivällisyyttä noudattaa ohjeita ja yhteishenkeä, jotta kaikki saavat apua.

Jarmo Kantonen

Ylilääkäri

Terveystalo, julkiset palvelut

Kärsämäen kunnan tiedote koronavirus-pandemiaan liittyen 25.3

Julkaistu: 27.3.2020

Tiedote 25.3.2020 pdf

Kärsämäen kunnan 25.3 jaetussa tiedotteessa on ohjeita ikääntyneiden ja riskiryhmässä olevien omaisille ja läheisille, toimintaohjeet koronavirus-infektiota epäillessä sekä ohjeita Apteekki-asiointiin ja asiointiavun tilaukseen.

Asiointiapua yli 70-vuotialle

Julkaistu: 17.3.2020

Suomen hallituksen maanantaina 16.3. antaman toimintaohjeen mukaan yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään koronatartunnan ehkäisemiseksi erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan. Heidän tulisi pysytellä karanteenia vastaavissa olosuhteissa.

Naapuriapua täydentämään Kärsämäki Yhdessä yhdistys järjestää yhdessä muiden järjestöjen ja vapaaehtoisten kanssa asiointiapua yli 70-vuotialle kuntalaisille mahdollisuuksien mukaan.

Asiointiapua järjestelee projektiohjaaja Jorma Seppälä (puhelin 040 184 3437) Kärsämäen kunnan työllisyyspalvelusta. Järjestöjä ja vapaaehtoisia sekä asiointipalvelun tarvitsijoita pyydetään ilmoittautumaan hänelle.

Kärsämäen kunnan tiedote koronavirusepidemian ja Suomen hallituksen 16.3. päätösten johdosta

Julkaistu: 16.3.2020

Kaikkien koronaviruksesta aiheutuvien rajoittamistoimenpiteiden tavoitteena on riskiryhmien, erityisesti ikäihmisten suojeleminen sekä epidemian huipun loiventaminen. Kaikkia toimenpiteitä arvioidaan tämän tavoitteen näkökulmasta.  On arvioitu, että iso osa väestöstä tulee sairastamaan koronaviruksen aiheuttaman infektion.

Suomen hallituksen linjauksen mukaisesti Kärsämäen koulut suljetaan keskiviikkona 18.3.2020 pois lukien luokat 1-3 niiden lasten osalta, joiden vanhemmat työskentelevät kriittisillä aloilla. Opetus jatkuu kaikille etäopetuksena ja -opiskeluna.  Päiväkodit jatkavat toimintaansa.

Kärsämäen kunnan ohjeet:

 • yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan (karanteenia vastaavat olosuhteet), pois lukien kunnalliset luottamushenkilöt
 • varhaiskasvatuksen päivähoitoon voi tuoda ainoastaan täysin terveet ja oireettomat lapset, hyvää hygieniaa tulee noudattaa
 • myös lapset, joilla on hyvässä hoitotasapainossa olevia perussairauksia voivat tulla oireettomina päivähoitoon (vastuulääkärin ohje 16.3.2020)
 • kansalaisopiston piirit perutaan ja nuorisotila suljetaan toukokuun loppuun saakka
 • kuntouttava työtoiminta keskeytetään, ylijäämäruoan jakoa pyritään jatkamaan
 • kirjasto suljetaan
 • yhteispalvelun asiakkaat palvellaan pyydettäessä, asiakkaita pyydetään asioimaan ensisijaisesti puhelimitse ja netin välityksellä. Lomakkeita voi hakea ja palauttaa tarvittaessa maanantaista perjantaihin klo 9-15 soittamalla kirjaston numeroon 044-4456852
 • Kärsämäen uimahalli suljetaan toistaiseksi
 • Varhaiskasvatuksen hoitopaikat pidetään toiminnassa, jotta kriittisten alojen henkilöstölle mahdollistetaan työssäkäynti.
 • valtioneuvoston mukaisesti linjataan, että kotona olevat vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista, hoitaisivat lapset kotona eivätkä toisi heitä hoitoon
 • varaudutaan velvoittamaan erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon sekä sisäisen turvallisuuden koulutettuja ammattihenkilöitä tarpeen mukaan töihin
 • ulkomailta palaavien tulee olla kahden viikon ajan karanteenia vastaavissa olosuhteissa
 • Kärsämäen kunta määrää etätyöhön työntekijänsä, joiden työtehtävät sen mahdollistavat
 • yli kymmenen henkilön tilaisuudet on kielletty Suomen hallituksen toimesta
 • tarkempia tietoja Suomen hallituksen linjauksista osoitteesta vnk.fi


Sosiaalipalveluiden osalta:

 Päiväaikaiset ryhmämuotoiset toiminnot

 • Ikääntyneiden päivätoiminnat suljetaan. 16.3. alkaen ryhmiä ei toistaiseksi järjestetä. Peruutuksen myötä esimies vastaa siitä, että jokaisen kävijän tilanne kartoitetaan, ja mietitään, tuleeko asiakasta tukea jollain muulla tavalla/palvelulla, esim. ateriapalvelu kotiin/ etätapaaminen/ kotihoidon käynti
 • Työ- ja toimintakeskukset suljetaan toistaiseksi 17.3 alkaen. Peruutuksen myötä esimies vastaa siitä, että jokaisen kävijän tilanne kartoitetaan, ja mietitään, tuleeko asiakasta tukea jollain muulla tavalla/palvelulla, esim. ateriapalvelu kotiin /etätapaaminen/ kotikäynti
 • Fysioterapeuttien pitämät ryhmät perutaan toistaiseksi (Esim. neurologiset ryhmät, allasjumpat, kuntosaliryhmät ja hoivakodeissa pidettävät ryhmät)
 • Muisti- / omaishoitajien ryhmät perutaan toistaiseksi. Muistiasioissa voi olla tarvittaessa yhteydessä muistihoitajaan/terveysasemalle ja omaishoidon asioissa omaishoidon vastuuhenkilöön/omatyöntekijään.
 • Oppilashuollon ryhmät, perhekerhot, perhekahvilat, ja muut lapsiperhepalveluidenryhmät (esim. tukihenkilötyöryhmätapaamiset) perutaan toistaiseksi. Peruutuksen myötä esimies vastaa siitä, että jokaisen kävijän tilanne kartoitetaan, ja mietitään, tuleeko asiakasta tukea jollain muulla tavalla/palvelulla, esim. etätapaamisella tai tilanteen vaatiessa yksilökäynnillä.
 • Jokaisen ryhmässä käyvän asiakkaan tietoihin kirjataan, että korona-viruksen vuoksi ryhmät on toistaiseksi peruttu. Lisäksi kirjataan yhdessä asiakkaan ja tämän asioidenhoitajan kanssa suunnitelma, miten sulun aikana toimitaan.

Omaishoidon vapaat

 • Omaishoidon vastuuhenkilö ottaa yhteyttä jokaiseen omaishoidettavaan, jonka omaishoidon vapaat järjestetään vuodeosastolla tai hoiva-/palvelukodissa. Suositellaan, että omaishoidon vapaat siirretään pidettäväksi, kun epidemia on ohi. Jokaisen tilanne kartoitetaan, ja mietitään, tuleeko asiakasta tukea jollain muulla tavalla/palvelulla. Omaishoidon vapaiden järjestäminen vuodeosastolla tai hoiva/palvelukodissa tulee olla viimesijainen vaihtoehto suuren tartuntariskin vuoksi.

Vierailut yksiköissä

 • Vierailukielto on voimassa kaikissa yksiköissä. Vierailuja voidaan sallia erityisen poikkeuksellisista syistä, esim. terminaalivaiheen asiakkaat/potilaat tai ahdistunut asiakas, joka kaipaa kovasti läheistään. Tällöin ehdoton edellytys on, että vierailijalla ei ole infektio-oireita. Vierailija opastetaan huolelliseen käsien pesuun heti yksikköön saapuessa ja vierailun tulee tapahtua asiakkaan omassa huoneessa, eikä vierailuun saa käyttää yhteisiä tiloja.

Yhteiset ruokailut

 • Suositellaan, että ruokailuja ei järjestettäisi isoissa ryhmissä. Kotona asuvien asiakkaiden ruokailu pyritään järjestämään kotiin vietävien aterioiden turvin.
 • Yhteisistä ruokailuista ohjeistetaan tarkemmin myöhemmin

Jätteiden käsittelyohjeet kuntalaisille koronavirusaikana

Julkaistu: 13.3.2020

Vestiaa ja koko kunnallista jätehuoltoa edustava Suomen Kiertovoima ry ja Työterveyslaitos ovat täsmentäneet jätehuoltoon liittyvää ohjeistusta koronaviruksen aiheuttaman COVID-19 -tartuntataudin leviämisen ehkäisemiseksi. Vestia on varautunut tuottamaan kuntalaisten jätehuoltopalvelut tarvittaessa myös poikkeusoloissa.

Tällä hetkellä koronavirustartunnan saaminen jätteiden kautta on Suomessa epätodennäköistä.
Toimivan jätehuollon, sen työntekijöiden ja kuntalaisten turvallisuuden varmistamiseksi, on kuitenkin hyvä huolehtia turvatoimista virustartuntojen ehkäisemiseksi.

Tarpeellinen ohjeistus asukkaille:
• lajittele nenäliinat ja lautasliinat poltettavaan jätteeseen, ei biojätteisiin.
• Sairastuneiden jätteet on kerättävä omaan roskakoriin, joka on päällystetty pussilla. Täyttynyt roskapussi suljetaan tiiviisti ja viedään sekajäteastiaan. Sairastuneiden roskakorit pitää tyhjentää päivittäin.
• Sulje roskapussit hyvin joko ristiin sitomalla tai teippaamalla ennen niiden viemistä poltettavan jätteen astiaan.
• Jos jäteastiasi on jostain syystä täynnä, pakkaa jätteet tiiviisti ja säilö ne tilaan, jossa niistä ei ole haittaa terveydelle ja jossa esimerkiksi haittaeläimet eivät pääse levittämään jätteitä.
• Poltettavaa jätettä syntyy vähemmän, kun pakkausmateriaalit lajitellaan tehokkaasti ja pakataan tiiviisti.
HUOM! Jätteitä ei pidä jättää miehittämättömille jätteen vastaanottopaikoille, mikäli jäteastiat ovat täynnä.
Tiedotamme mahdollisista muutoksista jätehuollossa tarpeen mukaan.

Vestian tiedote 13.3.2020

Lisätietoja voi tarvittaessa kysyä asiakaspalvelusta asiakaspalvelu@vestia.fi tai numerosta  08 410 8700

Kärsämäen kunta tiedottaa koronaviruksen aiheuttamaan epidemiaan liittyen 13.3.2020

Julkaistu: 13.3.2020

 • Noudatamme Suomen hallituksen ohjeita koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi ja pyydämme kunnantoimiston asiakkaita asioimaan ensisijaisesti puhelimitse ja sähköisesti. Mikäli kuitenkin tarvitset henkilökohtaista palvelua, soita numeroon 044-4456 801.
 • Kunnan henkilökunta mahdollisuuksien mukaan etätöitä, mikä saattaa poikkeuksellisesti aiheuttaa viiveitä asiakaspalvelussa.
 • Kunnan järjestämät kaikki tapahtumat perutaan ajalta 13.3-31.5.2020.
 • Koulujen retket ja vierailut on peruttu toukokuun loppuun saakka.
 • Koulut, varhaiskasvatus (pois lukien varhaiskasvatuksen kerhotoiminta) sekä nuorisotila toimivat mahdollisuuksien mukaan normaalisti, tarvittaessa tehdään erillisiä päätöksiä poikkeusjärjestelyistä.
 • Pyydämme lasten vanhempia seuraamaan tiedotuksessa koulujen Wilmaa ja varhaiskasvatuksen Daisya.
 • Kärsämäen kunta tiedottaa koronavirus tilanteesta nettisivuillaan ja Facebookissa
 • kansalaisopisto ja musiikkiopisto tiedottavat omalta osaltaan toiminnastaan
 • seuratkaa myös Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ja THL:n tiedotuksia

 

THL:n ajankohtaisohjeet

 • pysy sairaana kotona
 • älä vie sairasta lasta päivähoitoon tai lähetä kouluun
 • soita vanhukselle mieluummin kuin menet käymään
 • MUISTA PESTÄ KÄSIÄ. VÄLTÄ VÄKIJOUKKOJA.

Kunnantoimiston henkilökunta tekee suositusten mukaisesti mahdollisuuksien mukaan etätöitä, mikä saattaa poikkeuksellisesti aiheuttaa viiveitä asiakaspalvelussa.

Julkaistu: 13.3.2020

Noudatamme Suomen hallituksen ohjeita koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi ja pyydämme kunnantoimiston asiakkaita asioimaan ensisijaisesti puhelimitse ja sähköisesti. Mikäli kuitenkin tarvitset henkilökohtaista palvelua, soita numeroon 044-4456 801.

Kunnantoimiston henkilökunta tekee suositusten mukaisesti mahdollisuuksien mukaan etätöitä, mikä saattaa poikkeuksellisesti aiheuttaa viiveitä asiakaspalvelussa.

Kaikki yhteystiedot löytyvät tästä linkistä

Ajankohtaista tietoa kuntalaisille koronaviruksesta COVID-19

Julkaistu: 12.3.2020

Tartuntatautilain mukaisesti kunta vastaa oman alueensa tartuntatautien torjunnasta ja muun muassa terveystarkastusten järjestämisestä. Sairaanhoitopiiri tukee kuntaa asiantuntemuksellaan. Kärsämäellä Terveystalo toteuttaa kuntalaisille sosiaali- ja terveyspalvelut.

Terveystalossa on laadittu tarkat toimintaohjeet siitä, miten toimia koronavirustartuntaepäilyssä ja tartunnan torjumiseksi. Toimintaohjeet perustuvat THL:n materiaaliin. Terveystalo on ohjeistanut henkilöstön ja varautunut eri skenaarioihin. Tilannetta on seurattu tarkasti alusta pitäen ja asiaan on varauduttu hyvissä ajoin.

Virus aiheuttaa influenssaa muistuttavia hengitystieoireita. Osa tartunnan saaneista voi myös saada keuhkokuumeen. Suurin osa sairastuneista saa kuitenkin vain lieviä oireita. Ajankohtainen tieto maailmalta ja Suomen osalta päivittyy THL:n verkkosivuille, ks. www.thl.fi

Jos henkilöllä on koronavirusepäily, pyydämme häntä aina ottamaan ensin yhteyttä puhelimitse terveysasemalle vastaanottonumeroon 044 445 6937 (arkisin klo 8-16), ja annamme ohjeet jatkotoimia varten. Käytössä on myös OYS:n ympärivuorokautisesti palveleva neuvontanumero 08 315 2655.

Jos potilaan taudinkuva ja altistumistiedot sopivat koronavirustautiin, terveysasemalta konsultoidaan välittömästi sairaanhoitopiirin päivystävää infektiolääkäriä ja toimitaan hänen ohjeistuksensa mukaan. Konsultaatiossa selviävät esimerkiksi, mihin potilas ohjataan ja minkälaisella kuljetuksella.

Suomessa on myös valtakunnallinen neuvontapuhelin puh. 029 553 5535, joka palvelee arkisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15. Numerosta saa yleistä tietoa koronaviruksesta, mutta ei terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Monia tavallisia hengitystieviruksia on liikkeellä ja kausi-influenssaa esiintyy. Kaikkien on hyvä huolehtia, kuten aina, hyvästä käsihygieniasta, eikä silmiä, nenää tai suuta tulisi kosketella, ellei ole juuri pessyt käsiä.