Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta ja ohjeita kuntalaisille. Varaa aika koronarokotukseen numerosta 044-4456 941

Koronavirus (COVID-19)

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Kiinassa käynnistyi 2020 uuden koronaviruksen aiheuttama COVID-19 -tartuntatautiepidemia. Virus aiheuttaa influenssaa muistuttavia hengitystieoireita. Osa koronavirustartunnan saaneista voi saada keuhkokuumeen. Suurin osa sairastuneista saa kuitenkin vain lieviä oireita.
Miten toimit, jos epäilet koronavirus-infektiota?

Jos epäilet tartuntaa: https://oyskorona.fi/jos-epailet-tartuntaa/
Koronavirustestiin tulee varata aika etukäteen terveyskeskuksesta puh. 044-445 6937, Kärsämäen terveyskeskuksessa on varattu oma sisäänkäynti ja tilat hengitystieinfektio-oireisia potilaita varten. Seuraa opasteita terveyskeskuksella. Sairaana ei mennä töihin, kouluun, harrastuksiin tai kyläilemään.

Päivystysapu 116117 -palvelusta voi kysyä neuvoja äkillisiin, päivystyksellisiin sosiaalisiin ja terveydellisiin ongelmiin ympäri vuorokauden.

Valtakunnallinen Koronainfo  puh. 029 553 5535 arkisin kello 8–21 ja lauantaisin kello 9–15. Numerosta saa yleistä tietoa koronaviruksesta ja esim. koronavilkku-sovelluksen lataamisesta, mutta ei terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Rokotusaika varataan soittamalla p.044-4456-941. Noudattakaa takaisinsoittojärjestelmän ohjeita. Hoidon tarpeen arviointi-tiimi soittaa teille takaisin  029- alkuisesta numerosta.

Rokotus on kaikille vapaaehtoinen ja maksuton.

Pohjois-Pohjanmaan koronavirustilanne, suositukset ja rajoitukset Oyskorona – verkkosivuilta: https://oyskorona.fi/

koronavilkkulogo

www.thl.fi

Epidemiatilanne ja päivittyvät ohjeet terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilla.

www.ppshp.fi

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin sivustolla lisätietoja

www.vnk.fi

Suomen hallituksen linjaukset Valtioneuvoston kanslian nettisivuilta.

www.stm.fi
Sosiaali- ja terveysministeriö

Omakanta.fi –palvelu

hyödyttää sekä kansalaisia että sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoita. Omakannassa pääsee mm. tarkastelemaan omia terveystietoja, voi pyytää reseptin uusimista sekä tallentaa elinluovutus- ja hoitotahdon.

Suomidigi.fi (viranomaisten, pankkien ja muiden palveluntarjoajien ohjeita verkkoasiointiin, sekä kokeilualustoja.)

Koronabotti

Koronabotti on luotettava viranomaisten laatima kysely, joka ohjaa ja antaa neuvoa COVID-19 koronavirusaltistukseen ja -oireisiin liittyvissä kysymyksissä.

www.omaolo.fi

Omaolon kautta on mahdollista tehdä koronavirustaudinoirearvion epäillessä tartuntaa.

Koronahuoli-chat on kaikille suomalaisille avoin, maksuton, kahdenkeskeinen chat!

Koronapandemian aiheuttamaa ahdistavaa oloa, stressiä ja unettomuutta?

Tai onko elämäntilanne muuttunut? Huolia toimeentulon tai perheen pärjäämisen kanssa?

Koronahuoli-chattiin tästä linkistä, se on HUSin tuottama Mielenterveystalossa toimiva tukipalvelu.

Kärsämäen terveyskeskus/Terveystalo Kuntaturva Oy tiedottaa syystalven influenssa- ja koronarokotuksista

Tiedote | Julkaistu: 29.9.2022

THL suosittelee marraskuun alusta lähtien koronarokotetehostetta riippumatta aikaisemmista rokotemääristä tai sairastetusta koronataudista

 • 12 vuotta täyttäneille, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt
 • 65 vuotta täyttäneille
 • 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville

Tehosteannoksen varianttirokotteen voi antaa, kun edellisestä koronarokoteannoksesta tai sairastetusta koronataudista on kulunut vähintään kolme kuukautta.

THL suosittelee, että rokote annetaan pääasiassa marras-joulukuussa yhtä aikaa influenssarokotteen kanssa.  

Influenssarokotteen saavat kansallisessa ohjelmassa maksutta ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle rokotuksesta on merkittävää hyötyä. Maksuttomaan influenssarokotukseen ovat oikeutettuja

Osa lähipiirin rokotuksista on omakustanteisia

THL suosittelee influenssarokotusta kaikille niille, jotka ovat läheisessä kontaktissa vakavalle influenssalle alttiiseen ihmiseen. Rokotus on kuitenkin osalle omakustanteinen.

Rokotus on maksuton vain, jos lähipiiriin kuluva on toistuvasti lähikontaktissa ihmiseen, joka on erityisen altis vakavalle influenssalle tai jos alttiille ihmiselle itselleen ei voi antaa influenssarokotusta.

Rokotus on omakustanteinen seuraaville lähikontakteille:

 • Perusterveiden tai hyväkuntoisten 65 vuotta täyttäneiden lähikontakteillle
 • Yli 6 kuukauden ikäisten, mutta alle 7-vuotiaiden lasten lähikontakteille
 • Osalle sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmään kuuluvien ihmisten lähikontakteista
 • Kaikki sairauden tai hoidon vuoksi influenssan riskiryhmiin kuuluvat ihmiset eivät ole voimakkaasti immuunipuutteisia tai heidän sairautensa tai tilansa ei tee heistä vakavalle influenssalle erityisen alttiita.

 

Tällöin heidän lähikontaktiensa influenssarokotus on omakustanteinen. Tällaisia sairauksia ja tiloja ovat esimerkiksi

 • astma, diabetes, erilaiset aineenvaihduntasairaudet
 • lievemmät sydänsairaudet tai neurologiset sairaudet, jotka eivät merkittävästi haittaa päivittäistä toimintakykyä tai hengittämistä
 • pernan puutos tai muut lievemmät immuunipuutteisuudet
 • paikallinen takrolimuusihoito – iho
 • paikallinen kortikosteroidihoito – iho, hengitettävät valmisteet
 • pieni- tai keskisuuriannoksinen tai lyhytkestoinen systeeminen kortisonihoito

Rokotepäivät on suunniteltu tapahtuvaksi marras-joulukuussa, kuten THL suosittelee.

Pelkän influenssarokotuksen haluavat voivat saada rokotteen muun terveyskeskus asioinnin yhteydessä.

Rokotteet ANNETAAN AINA AJANVARAUKSELLA.

Alla puhelinnumero ja ohjeet, josta itse soittamalla ajan voi varata.

Rokotusaika varataan SOITTAMALLA  p.044-4456 941. Noudattakaa ja kuunnelkaa loppuun asti takaisinsoittojärjestelmän ohjeet.

Kun soitatte takaisinsoittojärjestelmään, odotelkaa rauhassa yhteydenottoa. Hoidon tarpeen arviointitiimimme (HTR) soittaa teille takaisin 0-5 työpäivän kuluessa puhelinnumerosta, joka on 029-alkuinen.

Kärsämäen terveyskeskus/Terveystalo Kuntaturva Oy tiedottaa:

Tiedote | Julkaistu: 25.8.2022

THL suosittelee neljänsiä koronarokoteannoksia

 • 12 vuotta täyttäneille, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt
 • 60 vuotta täyttäneille
 • 18-59-vuotiaille, jotka kuuluvat vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin

Tehosteannoksen voi antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut vähintään kolme kuukautta.

Koronataudin sairastanut ja kolme rokoteannosta saanut ei tarvitse neljättä rokoteannosta, sillä sairastettu tauti vastaa yhtä rokoteannosta.

Voimakkaasti immuunipuutteisilla ihmisillä sekä 80 vuotta täyttäneillä henkilöillä vakavan taudin riski on muuta väestöä suurempi. Neljänsillä rokoteannoksilla pyritään ehkäisemään vakavia taudinkuvia, kuolemia sekä menetettyjä elinvuosia.

Alla puhelinnumero ja ohjeet, josta itse soittamalla ajan voi varata.

Rokotusaika varataan SOITTAMALLA  p.044-4456 941. Noudattakaa ja kuunnelkaa loppuun asti takaisinsoittojärjestelmän ohjeet.

Kun soitatte takaisinsoittojärjestelmään, odotelkaa rauhassa yhteydenottoa. Hoidon tarpeen arviointitiimimme (HTR) soittaa teille takaisin 0-5 työpäivän kuluessa puhelinnumerosta, joka on 029-alkuinen.

Kärsämäen terveyskeskus tiedottaa koronarokotuksista

Tiedote | Julkaistu: 6.7.2022

Kärsämäen terveyskeskus tiedottaa koronarokotuksista

THL suosittelee neljänsiä rokoteannoksia:

 • 80 vuotta täyttäneille
 • iäkkäiden hoivakodeissa asuville
 • iäkkäille koti- tai omaishoidon piirissä oleville sekä muille iäkkäille, joiden terveys ja toimintakyky ovat vastaavasti heikentyneet, ja jotka eivät pärjää yksin kotona (tarvitsee apua hoivaan ja huolenpitoon)
 • lääketieteellisiin riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluville 70–79-vuotiaille. (THL: lääketieteelliset riskiryhmät).

Neljänsillä rokoteannoksilla pyritään ennen kaikkea ehkäisemään iäkkäiden sairaalahoitoa ja vähentämään koronaan liittyviä kuolemia. Neljättä annosta suositellaan kohderyhmiin kuuluville henkilöille, kun kolmannesta annoksesta on kulunut vähintään 3 kuukautta.

Koronataudin sairastanut ja kolme rokoteannosta saanut ei tarvitse neljättä rokoteannosta, sillä sairastettu tauti vastaa yhtä rokoteannosta. Jos on saanut vain 2 rokotetta ja sairastanut taudin, rokote voidaan pistää 3kk:n kuluttua sairastetusta taudista.

 • Lisäksi terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee uusia tehosteannoksia niille 12 vuotta täyttäneille, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt. Uusi tehosteannos tarkoittaa viidettä koronarokoteannosta. (Voimakkaasti immuunipuutteisilla henkilöillä on joko synnynnäinen immuunipuutos, immuunivastetta heikentävä sairaus tai immuunivasteeseen vaikuttava lääkitys, joka merkittävästi heikentää vastetta rokotteelle). Jos on saanut 4 rokotetta ja sairastanut koronan, ei toistaiseksi tarvita viidettä rokotusta.

Alla puhelinnumero ja ohjeet, josta itse soittamalla ajan voi varata.

Rokotusaika varataan SOITTAMALLA kiireettömään ajanvaraukseen klo 8-16 välillä p.044-4456 941. Otamme yhteyttä ajan varaamiseksi 0-5 työpäivän kuluessa.

THL suosittelee riskiryhmiin kuuluville 12–17-vuotiaille kolmatta koronarokoteannosta 3.3.2022

Tiedote | Julkaistu: 19.5.2022

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että aiemmin määriteltyihin vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluville 12–17-vuotiaille annetaan kolmas koronarokoteannos, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään kuusi kuukautta. Voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille on ohjeistettu jo aikaisemmin tarjoamaan tehosteannoksia.

Lisäksi THL suosittelee, että mahdollisuus kolmansiin rokoteannoksiin tarjotaan myös muille kuin riskiryhmiin kuuluville 12–17-vuotiaille vähintään kuusi kuukautta toisesta rokoteannoksesta, jos se on tarpeen muusta kuin lääketieteellisistä syistä, esimerkiksi matkustamisen vuoksi.

Lapsilla ja nuorilla vakava koronatauti on hyvin harvinainen ja kahden rokoteannoksen teho on säilynyt hyvänä vakavia tautimuotoja vastaan. Perussairaudet kuitenkin lisäävät myös lasten ja nuorten riskiä sairastua vakavaan koronavirustautiin.

 1. koronarokoteannosta:
 • 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille
 • 70 vuotta täyttäneille monisairaille
 • iäkkäiden hoivakodeissa asuville
 • iäkkäille koti- tai omaishoidon piirissä oleville sekä muille iäkkäille, joiden terveys ja toimintakyky ovat vastaavasti heikentyneet, ja jotka eivät pärjää yksin kotona

Rokote voidaan antaa neljännen annoksen kohderyhmiin kuuluvalle henkilölle, kun kolmannesta annoksesta on kulunut 3 kuukautta.

Koronataudin sairastanut ja kolme rokoteannosta saanut ei tarvitse neljättä rokoteannosta, sillä sairastettu tauti vastaa yhtä rokoteannosta.

Alla puhelinnumero ja ohjeet, josta itse soittamalla ajan voi varata.

Rokotusaika varataan SOITTAMALLA terveyskeskukseen p.044-4456 941, valitse linja numero 4, avoinna klo 10-15. Noudattakaa ja kuunnelkaa loppuun asti takaisinsoittojärjestelmän ohjeet.

Kun soitatte takaisinsoittojärjestelmään, odotelkaa rauhassa yhteydenottoa. Soitamme teille takaisin 0-5 työpäivän kuluessa.

Jos rokotteita on, aika on varattavissa, mutta muutoin ellei rokotteita ole saatu, TeleQ tiedote ilmoittaa tilanteesta erikseen. Muista Teleq:n linjoista EI OLE SAATAVILLA KORONAROKOTE AJANVARAUSTA.

Koronarokotukset kesä tauolla 6.6.-26.6.2022 välisenä aikana.

THL SUOSITTELEE Neljänsiä koronarokoteannoksia 80 vuotta täyttäneille ja iäkkäiden hoivakodeissa asuville

Tiedote | Julkaistu: 28.3.2022

THL suosittelee neljänsiä rokoteannoksia kaikille 80 vuotta täyttäneille sekä iäkkäiden hoivakodeissa asuville. Neljänsillä annoksilla pyritään tehostamaan heidän suojaansa vakavaa, sairaalahoitoista tautia vastaan sekä ennen kaikkea vähentämään iäkkäiden koronasta johtuvia kuolemia.

Iäkkäiden hoivakodeissa neljänsiä annoksia suositellaan kaikille ilman varsinaista alaikärajaa. Neljättä annosta ei kuitenkaan katsota tarpeelliseksi esimerkiksi kehitysvammaisten hoivakodeissa asuville nuoremmille henkilöille, vaan suositus koskee nimenomaan iäkkäitä.

80 vuotta täyttäneille ja iäkkäiden hoivakodeissa asuville neljäs annos voidaan antaa, kun 3 kuukautta kolmannesta annoksesta on kulunut.

Jos 80 vuotta täyttänyt tai iäkkäiden hoivakodissa asuva on saanut kolme rokoteannosta ja sen lisäksi sairastanut koronavirustaudin, hän ei toistaiseksi tarvitse neljättä rokoteannosta.

Kaksi rokoteannosta saaneelle koronataudin sairastaneelle 80 vuotta täyttäneelle tai iäkkäiden hoivakodissa asuvalle suositellaan kolmatta annosta, kun 3 kuukautta sairastetusta taudista tai edellisestä rokoteannoksesta on kulunut sen mukaan, kumpi on ollut viimeisin.

Ohessa puhelinnumero ja ohjeet, josta itse soittamalla ajan voi varata.

Rokotusaika varataan SOITTAMALLA terveyskeskukseen p.044-4456 941, valitse linja numero 4, avoinna klo 10-15. Noudattakaa ja kuunnelkaa loppuun asti takaisinsoittojärjestelmän ohjeet.

Kun soitatte takaisinsoittojärjestelmään, odotelkaa rauhassa yhteydenottoa. Soitamme teille takaisin 0-5 työpäivän kuluessa.

Jos rokotteita on, aika on varattavissa, mutta muutoin ellei rokotteita ole saatu, TeleQ tiedote ilmoittaa tilanteesta erikseen. Muista Teleq:n linjoista EI OLE SAATAVILLA KORONAROKOTE AJANVARAUSTA.

THL suosittelee riskiryhmiin kuuluville 12–17-vuotiaille kolmatta koronarokoteannosta

Tiedote | Julkaistu: 23.3.2022

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että aiemmin määriteltyihin vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluville 12–17-vuotiaille annetaan kolmas koronarokoteannos, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään kuusi kuukautta. Voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille on ohjeistettu jo aikaisemmin tarjoamaan tehosteannoksia.

Lisäksi THL suosittelee, että mahdollisuus kolmansiin rokoteannoksiin tarjotaan myös muille kuin riskiryhmiin kuuluville 12–17-vuotiaille vähintään kuusi kuukautta toisesta rokoteannoksesta, jos se on tarpeen muusta kuin lääketieteellisistä syistä, esimerkiksi matkustamisen vuoksi.

Lapsilla ja nuorilla vakava koronatauti on hyvin harvinainen ja kahden rokoteannoksen teho on säilynyt hyvänä vakavia tautimuotoja vastaan. Perussairaudet kuitenkin lisäävät myös lasten ja nuorten riskiä sairastua vakavaan koronavirustautiin.

Alla puhelinnumero ja ohjeet, josta itse soittamalla ajan voi varata.

Rokotusaika varataan SOITTAMALLA terveyskeskukseen p.044-4456 941, valitse linja numero 4, avoinna klo 10-15. Noudattakaa ja kuunnelkaa loppuun asti takaisinsoittojärjestelmän ohjeet.

Kun soitatte takaisinsoittojärjestelmään, odotelkaa rauhassa yhteydenottoa. Soitamme teille takaisin 0-5 työpäivän kuluessa.

Jos rokotteita on, aika on varattavissa, mutta muutoin ellei rokotteita ole saatu, TeleQ tiedote ilmoittaa tilanteesta erikseen. Muista Teleq:n linjoista EI OLE SAATAVILLA KORONAROKOTE AJANVARAUSTA.

Koronasuositukset Kärsämäellä

Tiedote | Julkaistu: 18.2.2022

Koordinaatioryhmä kokoontui tiistaina 15.2.2022. Ryhmä totesi epidemiatilanteen säilyneen kuluneen viikon aikana tasaisena. Koronaviruksen aiheuttamaa tautia on alueella liikkeellä paljon, vaikka vain osa tartunnoista näkyy virallisissa tartuntaluvuissa. Omikron-variantin aiheuttama tauti on pääasiassa hyvin lieväoireinen ja sairastetaan kotona tavallisen flunssan tapaan. Tämä näkyy myös maltillisena säilyneessä sairaalakuormituksessa. Oulun yliopistollisessa sairaalassa potilasmäärät ovat helmikuun puoleen väliin tultaessa säilyneet noin 15 päivittäisen potilaan tuntumassa. Perusterveydenhuollon vuodeosastoilla potilaita on kuluneen viikon aikana ollut hieman aiempaa enemmän.

Kärsämäen kunta jatkaa suositusten noudattamista. Ohjeita ja rajoituksia voidaan joutua muuttamaan nopealla aikataululla, mikäli valtion ohjeistus tai Pohjois-Pohjanmaan koordinaatioryhmän suositukset muuttuvat. Tuoreimmat ohjeet ja tiedot löydät Kärsämäen kunnan internet-sivuilta.

Tapahtumat ja yleisötilaisuudet

 • tapahtumajärjestäjiä suositellaan kiinnittämään erityistä huomioita siihen, että osallistujilla on mahdollisuus riittävien turvavälien toteutumiseen.

Yksityistilaisuudet

 • yksityistilaisuuksia järjestettäessä tulee kiinnittää huomiota terveysturvallisiin käytäntöihin kuten käsihygieniaan, riittäviin turvaetäisyyksiin ja kasvomaskin käyttöön.

Etätyö ja etäkokoukset

 • suositellaan etätyötä ja etäkokouksia laajasti kaikissa sellaisissa työtehtävissä, joissa se on mahdollista.

Maskisuositukset (koskee yli 12-vuotiaita)

 • aina julkisissa sisätiloissa.
 • matkalla koronavirustestiin ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
 • joukkoliikenteessä etenkin ruuhka-aikana.
 • peruskoulussa ja toisen asteen oppilaitoksissa koulujen työntekijöille ja neljännen sekä sitä ylempien luokka-asteiden oppilaille ja opiskelijoille koulujen sisätiloissa.
 • sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteissä sisätiloissa koko henkilökunnalle. Suositus koskeen myös omaisia, vierailijoita ja opiskelijoita

Ikääntyneet ja riskiryhmät

 • Julkiset ja yksityiset palveluntuottajat ryhtyvät omassa toiminnassaan tehostettuihin suojaustoimenpiteisiin, joilla varmistetaan korkean sairastumisriskin ryhmien suojaaminen koronavirustartunnalta. Toimenpiteissä noudatetaan THL:n ja sairaanhoitopiirin ohjeistusta.
 • Suositellaan harkitsemaan tarkoin vierailuja ikääntyneiden ja riskiryhmien luokse. Vieraillessa suositellaan käytettäväksi maskia ja hyvää käsihygieniaa. Vierailut tulee sopia henkilökunnan kanssa etukäteen.

Rokottaminen

Rokotuksia tarjotaan jatkossa 5 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille henkilöille.

Lasten rokotuksiin pyydetään vanhempien suostumus.

Alla puhelinnumero ja ohjeet, josta itse soittamalla ajan voi varata.

Rokotusaika varataan SOITTAMALLA terveyskeskukseen p.044-4456 941, valitse linja numero 4, avoinna klo 10-15. Noudattakaa ja kuunnelkaa loppuun asti takaisinsoittojärjestelmän ohjeet.

Kun soitatte takaisinsoittojärjestelmään, odotelkaa rauhassa yhteydenottoa. Soitamme teille takaisin 0-5 työpäivän kuluessa.

Jos rokotteita on, aika on varattavissa, mutta muutoin ellei rokotteita ole saatu, TeleQ tiedote ilmoittaa tilanteesta erikseen. Muista Teleq:n linjoista EI OLE SAATAVILLA KORONAROKOTE AJANVARAUSTA.

Pohjois-Pohjanmaalla yleisötilaisuudet avataan -edellytyksenä laajat terveysturvallisuustoimet helmikuun loppuun

Tiedote | Julkaistu: 31.1.2022

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto sallii Pohjois-Pohjanmaan maakunnan kuntien alueella sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet sekä yleiset kokoukset 1.2.2022 alkaen tietyin edellytyksin. Päätös on voimassa 28.2.2022 saakka.  Aluehallintovirasto velvoittaa tartuntatautilain 58 d §:n 1 momentin nojalla uusimmassa päätöksessä mainittuja toimijoita järjestämään yleisölle avoimien ja rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitettujen tilojen käytön Pohjois-Pohjanmaan maakunnan kuntien alueilla siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Toimija voi toteuttaa velvoitteensa asiakasmäärää rajoittamalla, asiakaspaikka- tai tilajärjestelyin taikka muulla toimintansa erityispiirteet huomioon ottavalla tavalla. Velvoitteen noudattamisesta on tehtävä kirjallinen suunnitelma. Nähtävillä pidettävässä suunnitelmassa on kuvattava ne toimenpiteet, joilla lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä ehkäistään. Aluehallintovirastot ovat koonneet kattavan ohjeen kirjallisen suunnitelman tekoon sivuilleen. Ohje on saatavissa aluehallintovirastojen internetsivulta osoitteesta www.avi.fi.

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston päätös PSAVI/963/2022 löytyy täältä.

Pohjois-Pohjanmaan ulkotiloja koskevat kokoontumisrajoitukset on poistettu

Tiedote | Julkaistu: 24.1.2022

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kieltää tartuntatautilain 58 §:n 1 momentin nojalla Pohjois-Pohjanmaan maakunnan kuntien alueella kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset.

Määräys on voimassa ajalla 22.1.2022 – 31.1.2022. Ulkotiloja koskevat rajoitukset on poistettu.
Pohjois-Suomen aluehallintoviraston uusin päätös PSAVI/652/2022 löytyy täältä.

Terveystalo Kuntaturva Oy/Kärsämäki terveyskeskus tiedottaa

Tiedote | Julkaistu: 24.1.2022

THL suosittelee kolmatta rokoteannosta kaikille 18 vuotta täyttäneille ja voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille.

 • voimakkaasti immuunipuutteiset 12 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat
 • lyhyellä, alle 6 viikon annosvälillä rokotetut 18 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat
 • kaikki 60 vuotta täyttäneet
 • laitoksissa ja hoivakodeissa asuvat 18 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat
 • lääketieteellisiin riskiryhmiin 1 ja 2. kuuluvat 18 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat
  koronapotilaita hoitava terveydenhuollon henkilöstö, ympärivuorokautisen hoivan henkilöstö sekä muuta kiireellistä hoitoa antava sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö.

3.rokotteen aikavälit:

 • Voimakkaasti immuunipuutteisille suositellaan kolmatta annosta, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta.
 • 60 vuotta täyttäneille ja yli 18-vuotiaille riskiryhmiin kuuluville kolmas rokoteannos voidaan antaa, kun toisesta rokotuksesta on kulunut 3–4 kuukautta.
 • Alle 60-vuotiaille, jotka eivät kuulu riskiryhmiin, kolmas rokoteannos voidaan antaa 4–6 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta.

Alla puhelinnumero ja ohjeet, josta itse soittamalla ajan voi varata.

Rokotusaika varataan SOITTAMALLA terveyskeskukseen p.044-4456 941, valitse linja numero 4, avoinna klo 10-15. Noudattakaa ja kuunnelkaa loppuun asti takaisinsoittojärjestelmän ohjeet.

Kun soitatte takaisinsoittojärjestelmään, odotelkaa rauhassa yhteydenottoa. Soitamme teille takaisin 0-5 työpäivän kuluessa.

Jos rokotteita on, aika on varattavissa, mutta muutoin ellei rokotteita ole saatu, TeleQ tiedote ilmoittaa tilanteesta erikseen. Muista Teleq:n linjoista EI OLE SAATAVILLA KORONAROKOTE AJANVARAUSTA.

Koronasuositukset Kärsämäellä

Tiedote | Julkaistu: 21.1.2022

Alueellinen koordinaatioryhmä kokoontui tiistaina 18.1.2022. Ryhmä totesi, että vaikka korotartuntoja todetaan PohjoisPohjanmaalla edelleen paljon, on koronapotilaiden määrä alueen sairaaloissa säilynyt maltillisena. Omikronvirusmuunnoksen myötä tartuntamäärien ja sitä myötä myös vakavien tautitapausten määrän ennakoidaan nousevan, vaikka pääasiassa tauti sairastetaankin nyt hyvin lieväoireisena. Kolmas rokotuskierros kuitenkin etenee alueella hyvin ja alueen sairaaloissa on aiempaa parempi valmius hoitaa enemmän koronapotilaita. Sairaalakuormituksen säilyessä maltillisena voidaan alueella voimassa olevia rajoituksia hallitusti purkaa. Ryhmä suositteleekin Pohjois-Suomen aluehallintovirastolle, että se tarkastelisi uudelleen alueella voimassa olevaa rajoitusta yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten osallistujamääristä ulkotiloissa tapahtuvien tilaisuuksien osalta

Kärsämäen kunta jatkaa suositusten noudattamista. Ohjeita ja rajoituksia voidaan joutua muuttamaan nopealla aikataululla, mikäli valtion ohjeistus tai Pohjois-Pohjanmaan koordinaatioryhmän suositukset muuttuvat. Tuoreimmat ohjeet ja tiedot löydät Kärsämäen kunnan internet-sivuilta.

Tapahtumat ja yleisötilaisuudet

 • Aluehallintovirasto on kieltänyt tartuntatautilain 58 §:n 1 momentin nojalla kokonaan Pohjois-Pohjanmaan maakunnan kuntien alueilla kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset ajalla 9.1.-31.1.2022. Ulkotiloissa tapahtuvien tilaisuuksien osalta koordinaatioryhmä on suositellut Aluehallintovirastoa tarkastelemaan osallistujamäärärajoitusta uudelleen.

Yksityistilaisuudet

 • suositellaan, ettei yksityistilaisuuksia järjestetä.

Etätyö ja etäkokoukset

 • suositellaan etätyötä ja etäkokouksia laajasti kaikissa sellaisissa työtehtävissä, joissa se on mahdollista.

Maskisuositukset (koskee yli 12-vuotiaita)

 • aina julkisissa sisätiloissa.
 • matkalla koronavirustestiin ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
 • joukkoliikenteessä etenkin ruuhka-aikana.
 • peruskoulussa ja toisen asteen oppilaitoksissa koulujen työntekijöille ja neljännen sekä sitä ylempien luokka-asteiden oppilaille ja opiskelijoille koulujen sisätiloissa.
 • sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteissä sisätiloissa koko henkilökunnalle. Suositus koskee myös omaisia, vierailijoita ja opiskelijoita

Ikääntyneet ja riskiryhmät

 • Julkiset ja yksityiset palveluntuottajat ryhtyvät omassa toiminnassaan tehostettuihin suojaustoimenpiteisiin, joilla varmistetaan korkean sairastumisriskin ryhmien suojaaminen koronavirustartunnalta. Toimenpiteissä noudatetaan THL:n ja sairaanhoitopiirin ohjeistusta.
 • Suositellaan harkitsemaan tarkoin vierailuja ikääntyneiden ja riskiryhmien luokse. Vieraillessa suositellaan käytettäväksi maskia ja hyvää käsihygieniaa. Vierailut tulee sopia henkilökunnan kanssa etukäteen.

Ravitsemusliikkeet

 • Pohjois-Pohjanmaata koskevat valtioneuvoston leviämisalueille asettamat rajoitukset ravitsemusliikkeiden aukioloajoista ja asiakaspaikkamääristä.

 Rokottaminen

Rokotuksia tarjotaan jatkossa 5 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille henkilöille.

Lasten rokotuksiin pyydetään vanhempien suostumus.

Alla puhelinnumero ja ohjeet, josta itse soittamalla ajan voi varata.

Rokotusaika varataan SOITTAMALLA terveyskeskukseen p.044-4456 941, valitse linja numero 4, avoinna klo 10-15. Noudattakaa ja kuunnelkaa loppuun asti takaisinsoittojärjestelmän ohjeet.

Kun soitatte takaisinsoittojärjestelmään, odotelkaa rauhassa yhteydenottoa. Soitamme teille takaisin 0-5 työpäivän kuluessa.

Jos rokotteita on, aika on varattavissa, mutta muutoin ellei rokotteita ole saatu, TeleQ tiedote ilmoittaa tilanteesta erikseen. Muista Teleq:n linjoista EI OLE SAATAVILLA KORONAROKOTE AJANVARAUSTA.

Koronasuositukset: kokoontumisrajoitukset jatkuvat 31.1.2022 saakka, tilojen sulkupäätös puretaan

Tiedote | Julkaistu: 11.1.2022

Alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontui lauantaina 8.1. ja Pohjois-Suomen aluehallintovirasto päivitti alueen rajoitustoimia vielä lauantai-illan aikana. Yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestämistä rajoitetaan edelleen Pohjois-Pohjanmaan kunnissa 9.1.–31.1.2022. Pienet (korkeintaan 5 henkilön) ulkotapahtumat sallitaan, ja tämä mahdollistaa esimerkiksi sen, että aluevaalien ehdokkaat voivat tavata äänestäjiä ulkotiloissa. Yksityistilaisuuksia ei suositella toistaiseksi järjestettävän lainkaan.

Samalla Pohjois-Suomen aluehallintovirasto purkaa aiemman Pohjois-Pohjanmaan mm. urheilu-, liikunta- ja virkistystiloja koskevan sulun ja täten Kärsämäellä voidaan avata liikuntatilat, Konttimäki, Konttila, Venetpalon hiihtomaja sekä Koivupuiston uima-allas kaikenikäisten harrastuskäyttöön. Toiminta tiloissa tulee järjestää siten, että toimintaan osallistuvien lähikontaktien aiheuttamaa tartunnan riskiä voidaan AVI:n ohjeistuksen mukaisesti ehkäistä. Kärsämäen kunnanhallitus linjaa koronapassin käyttöä kunnan hallinnoimissa tiloissa kokouksessaan 17.1.2022.

Alueellinen koordinaatioryhmä kokoontuu linjaamaan rajoitustoimista seuraavan kerran tiistaina 11.1.2022.

Koronasuositukset Kärsämäellä–rajoittamistoimenpiteet jatkuvat 15.1.2022 saakka

Tiedote | Julkaistu: 30.12.2021

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt jatkaa Pohjois-Pohjanmaan maakunnan kuntien alueen rajoituspäätöksiä 15. tammikuuta 2022 saakka. Määräys kieltää kokonaan kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset. Lisäksi asiakas- ja yleisötilat yleisölle avoimet tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitetut asiakas-, osallistuja- ja odotustilat pysyvät suljettuna. Rajoituksista ei voi vapautua käyttämällä koronapassia.

Kärsämäen kunta jatkaa suositusten noudattamista. Ohjeita ja rajoituksia voidaan joutua muuttamaan nopealla aikataululla, mikäli valtion ohjeistus tai Pohjois-Pohjanmaan koordinaatioryhmän suositukset muuttuvat. Tuoreimmat ohjeet ja tiedot löydät Kärsämäen kunnan internet-sivuilta.

Tapahtumat ja yleisötilaisuudet

 • Aluehallintovirasto kieltää tartuntatautilain 58 §:n 1 momentin nojalla kokonaan Pohjois-Pohjanmaan maakunnan kuntien alueilla kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset 15.1.2022 saakka,

Yleiset tilat

 • Aluehallintovirasto määrää ajalla 15.1.2022 saakka tartuntatautilain 58 g §:n 1 momentin nojalla kaikki Pohjois-Pohjanmaan maakunnan kuntien alueilla sijaitsevat tartuntatautilain 58 g §:n 4 momentin kohdissa 1, 2, 3, 4 ja 6 tarkoitetut yleisölle avoimet tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitetut asiakas-, osallistuja- ja odotustilat suljettaviksi asiakkailta ja osallistujilta siltä osin, kuin niitä käytetään 58 g §:n 4 momentissa tarkoitettuun toimintaan. Em. tiloja voidaan kuitenkin käyttää vuonna 2005 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ohjattuun harrastustoimintaan sekä lakisääteisten palvelujen toteuttamiseen.

 

 • Kärsämäen kunta sulkee hallinnassaan olevat Aluehallintoviraston määräyksen mukaiset tilat ajalla 15.1.2022 saakka: liikuntatilat, Konttimäki, Konttila, Venetpalon hiihtomaja, Koivupuiston uima-allas. Tiloja voidaan kuitenkin käyttää vuonna 2005 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ohjattuun harrastustoimintaan.

Yksityistilaisuudet

 • suositellaan, ettei yli 20 hengen yksityistilaisuuksia järjestetä.

Etätyö ja etäkokoukset

 • suositellaan etätyötä ja etäkokouksia laajasti kaikissa sellaisissa työtehtävissä, joissa se on mahdollista.

Maskisuositukset (koskee yli 12-vuotiaita)

 • aina julkisissa sisätiloissa.

 

 • matkalla koronavirustestiin ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin

ulkopuolella.

 

 • joukkoliikenteessä etenkin ruuhka-aikana.

 

 • peruskoulussa ja toisen asteen oppilaitoksissa koulujen työntekijöille ja neljännen sekä sitä ylempien

luokka-asteiden oppilaille ja opiskelijoille koulujen sisätiloissa.

 

 • sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteissä sisätiloissa koko henkilökunnalle. Suositus koskeen myös

omaisia, vierailijoita ja opiskelijoita

 

 

Ikääntyneet ja riskiryhmät

 • Julkiset ja yksityiset palveluntuottajat ryhtyvät omassa toiminnassaan tehostettuihin suojaustoimenpiteisiin, joilla varmistetaan korkean sairastumisriskin ryhmien suojaaminen koronavirustartunnalta. Toimenpiteissä noudatetaan THL:n ja sairaanhoitopiirin ohjeistusta.
 • Suositellaan harkitsemaan tarkoin vierailuja ikääntyneiden ja riskiryhmien luokse. Vieraillessa suositellaan käytettäväksi maskia ja hyvää käsihygieniaa. Vierailut tulee sopia henkilökunnan kanssa etukäteen.

Ravitsemusliikkeet

 • Pohjois-Pohjanmaata koskevat valtioneuvoston leviämisalueille asettamat rajoitukset ravitsemusliikkeiden aukioloajoista ja asiakaspaikkamääristä.

 

Kotitestit

 • Koordinaatioryhmä suosittelee antigeeni-kotitestejä hyvänä lisänä terveydenhuollossa tehtävien koronatestien rinnalle. Kotitestit soveltuvat niille henkilöille, joilla on hengitysinfektion oireita, kuten kuumetta, nuhaa tai yskää. Jos kotitestistä saa positiivisen testituloksen, tulee se vahvistaa terveydenhuollossa tehtävällä koronatestillä. Negatiivisella kotitestillä ei voi vapautua virallisesta eristyksestä tai karanteenista. Huomiota tulee kiinnittää myös siihen, että käyttää nimenomaan antigeenitestiä, eikä esimerkiksi vasta-ainetestiä

 

Rokottaminen

Rokotusta tarjotaan kaikille 5–11-vuotiaille lapsille Valtioneuvoston koronarokotuksia koskevan asetuksen mukaisesti, joka on tullut voimaan 23.12.2021.

THL kuitenkin korostaa, että kaikkien 5–11-vuotiaiden rokottamisen aloittaminen ei saa hidastaa tehosteannosten antamista vakavan koronavirustaudin riskiryhmille.

Alaikäinen voi itse päättää koronarokotuksestaan, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että tämä ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään asiasta. Lapsen itsenäiselle päätökselle ei ole laissa määritelty ikärajaa, ja siksi asia arvioidaan tapauskohtaisesti. Useimpien 5–11-vuotiaiden kohdalla rokottamiseen tarvitaan huoltajien suostumus.

THL suosittelee kolmansia koronarokoteannoksia:

 • Voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille
 • Lyhyellä, alle 6 viikon annosvälillä rokotetuille 18 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille
 • Kaikille 60 vuotta täyttäneille
 • Laitoksissa ja hoivakodeissa asuville 18 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille
 • Lääketieteellisiin riskiryhmiin 1 ja 2. kuuluville 18 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille
 • Koronapotilaita hoitavalle terveydenhuollon henkilöstölle, ympärivuorokautisen hoivan henkilöstölle sekä muuta kiireellistä hoitoa antavalle sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle

Lisäksi THL suosittelee, että kolmatta koronarokoteannosta tarjotaan kaikille 18 vuotta täyttäneille.

Voimakkaasti immuunipuutteisille suositellaan kolmatta annosta, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta. 60 vuotta täyttäneille ja riskiryhmiin kuuluville kolmas rokoteannos voidaan antaa, kun toisesta rokotuksesta on kulunut 3–4 kuukautta. Alle 60-vuotiaille, jotka eivät kuulu riskiryhmiin, kolmatta rokoteannosta voidaan tarjota 4–6 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta.

Kolmannen rokotteen tarvitsevat tällä hetkellä etenkin vanhemmat ihmiset, sillä ikä on merkittävin vakavalle koronataudille altistava tekijä. Rokotteiden tarjoama suojateho näyttää myös heikkenevän iäkkäämmillä ja lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvilla ihmisillä muuta väestöä nopeammin.

Alla puhelinnumero ja ohjeet, josta itse soittamalla ajan voi varata.

Rokotusaika varataan SOITTAMALLA terveyskeskukseen p.044-4456 941, valitse linja numero 4, avoinna klo 10-15. Noudattakaa ja kuunnelkaa loppuun asti takaisinsoittojärjestelmän ohjeet.

Kun soitatte takaisinsoittojärjestelmään, odotelkaa rauhassa yhteydenottoa. Soitamme teille takaisin 0-5 työpäivän kuluessa.

Jos rokotteita on, aika on varattavissa, mutta muutoin ellei rokotteita ole saatu, TeleQ tiedote ilmoittaa tilanteesta erikseen. Muista Teleq:n linjoista EI OLE SAATAVILLA KORONAROKOTE AJANVARAUSTA.

Tiedote Kärsämäen kunnan tilojen käytöstä ajalla 23.12-31.12.2021

Tiedote | Julkaistu: 23.12.2021

Aluehallintoviraston määräysten mukaisesti seuraavat Kärsämäen kunnan tilat suljetaan ajalle 23.12-31.12.2021:

– Liikuntatilat
– Konttimäki
– Konttila
– Venetpalon hiihtomaja
– Koivupuiston uima-allas
 Edellä mainittuja tiloja voidaan kuitenkin käyttää vuonna 2004 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ohjattuun harrastustoimintaan sekä lakisääteisten palvelujen toteuttamiseen.
– Kirjastossa ja asiointipisteessä asiointi hygieniasuosituksia noudattaen.
Kärsämäen kunta toivottaa turvallista ja rauhallista joulua!

Koronasuositukset Kärsämäellä– uudet rajoittamistoimenpiteet voimaan 23.12.2021

Tiedote | Julkaistu: 22.12.2021

Koordinaatioryhmä kokoontui aikaistettuun kokoukseen maanantaina 20.12.2021. Ryhmä totesi koronatilanteenjatkuneen Pohjois-Pohjanmaalla vaikeana. Tartuntamäärien kasvu on tasaantunut, mutta tartuntoja todetaan edelleen paljon. Terveydenhuollon kuormitus niin perusterveydenhuollossa kuin erikoissairaanhoidossakin on korkealla tasolla.

Huolta tilanteeseen tuo myös omikron-virusvariantin lisääntyminen maassa. Vaikka variantti ei nykytiedon valossa aiheuta aiempaa vaikeampaa taudinkuvaa, tartuntamäärien lisääntyessä myös sairaalahoitoa vaativien tapausten määrä kasvaa. Tämä puolestaan lisää riskiä terveydenhuollon ylikuormittumiselle. Koordinaatioryhmä katsoo, että terveydenhuollon kantokyvyn turvaamiseksi alueelle on välttämätöntä asettaa uusia rajoituksia.

Kärsämäen kunta jatkaa suositusten noudattamista. Ohjeita ja rajoituksia voidaan joutua muuttamaan nopealla aikataululla, mikäli valtion ohjeistus tai Pohjois-Pohjanmaan koordinaatioryhmän suositukset muuttuvat. Tuoreimmat ohjeet ja tiedot löydät Kärsämäen kunnan internet-sivuilta.

Tapahtumat ja yleisötilaisuudet

 • Aluehallintovirasto kieltää tartuntatautilain 58 §:n 1 momentin nojalla kokonaan Pohjois-Pohjanmaan maakunnan kuntien alueilla kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset ajalla 23.12.-31.12.2021.

Yleiset tilat

 • Aluehallintovirasto määrää ajalla 23.12.-31.12.2021 tartuntatautilain 58 g §:n 1 momentin nojalla kaikki Pohjois-Pohjanmaan maakunnan kuntien alueilla sijaitsevat tartuntatautilain 58 g §:n 4 momentin kohdissa 1, 2, 3, 4 ja 6 tarkoitetut yleisölle avoimet tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitetut asiakas-, osallistuja- ja odotustilat suljettaviksi asiakkailta ja osallistujilta siltä osin, kuin niitä käytetään 58 g §:n 4 momentissa tarkoitettuun toimintaan. Em. tiloja voidaan kuitenkin käyttää vuonna 2004 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ohjattuun harrastustoimintaan sekä lakisääteisten palvelujen toteuttamiseen.
 • Kärsämäen kunta sulkee hallinnassaan olevat Aluehallintoviraston määräyksen mukaiset tilat ajalla 23.12.-31.12.2021. Tiloja voidaan kuitenkin käyttää vuonna 2004 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ohjattuun harrastustoimintaan.

Yksityistilaisuudet

 • suositellaan, ettei yli 20 hengen yksityistilaisuuksia järjestetä.
 • suositellaan, että joulu vietetään lähipiirissä ja mahdollisimman pienimuotoisesti

Etätyö ja etäkokoukset

 • suositellaan etätyötä ja etäkokouksia laajasti kaikissa sellaisissa työtehtävissä, joissa se on mahdollista.

Maskisuositukset (koskee yli 12-vuotiaita)

 • aina julkisissa sisätiloissa.
 • matkalla koronavirustestiin ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
 • joukkoliikenteessä etenkin ruuhka-aikana.
 • peruskoulussa ja toisen asteen oppilaitoksissa koulujen työntekijöille ja neljännen sekä sitä ylempien luokka-asteiden oppilaille ja opiskelijoille koulujen sisätiloissa.
 • sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteissä sisätiloissa koko henkilökunnalle. Suositus koskeen myös omaisia, vierailijoita ja opiskelijoita

Ikääntyneet ja riskiryhmät

 • Julkiset ja yksityiset palveluntuottajat ryhtyvät omassa toiminnassaan tehostettuihin suojaustoimenpiteisiin, joilla varmistetaan korkean sairastumisriskin ryhmien suojaaminen koronavirustartunnalta. Toimenpiteissä noudatetaan THL:n ja sairaanhoitopiirin ohjeistusta.
 • Suositellaan harkitsemaan tarkoin vierailuja ikääntyneiden ja riskiryhmien luokse. Vieraillessa suositellaan käytettäväksi maskia ja hyvää käsihygieniaa. Vierailut tulee sopia henkilökunnan kanssa etukäteen.

Ravitsemusliikkeet

 • Pohjois-Pohjanmaata koskevat valtioneuvoston leviämisalueille asettamat rajoitukset ravitsemusliikkeiden aukioloajoista ja asiakaspaikkamääristä.

 Kotitestit

 • Koordinaatioryhmä suosittelee antigeeni-kotitestejä hyvänä lisänä terveydenhuollossa tehtävien koronatestien rinnalle. Kotitestit soveltuvat niille henkilöille, joilla on hengitysinfektion oireita, kuten kuumetta, nuhaa tai yskää. Jos kotitestistä saa positiivisen testituloksen, tulee se vahvistaa terveydenhuollossa tehtävällä koronatestillä. Negatiivisella kotitestillä ei voi vapautua virallisesta eristyksestä tai karanteenista. Huomiota tulee kiinnittää myös siihen, että käyttää nimenomaan antigeenitestiä, eikä esimerkiksi vasta-ainetestiä

 Rokottaminen

Rokotuksia tarjotaan jatkossa 5 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille henkilöille ja rokottamisjärjestys poistetaan. Valtioneuvosto päätti keskiviikkona 22.12. vapaaehtoisista covid-19-rokotuksista annetun valtioneuvoston asetuksen 2 ja 3 §:n muuttamisesta.

Lasten rokotuksiin pyydetään vanhempien suostumus.

Alla puhelinnumero ja ohjeet, josta itse soittamalla ajan voi varata.

Rokotusaika varataan SOITTAMALLA terveyskeskukseen p.044-4456 941, valitse linja numero 4, avoinna klo 10-15. Noudattakaa ja kuunnelkaa loppuun asti takaisinsoittojärjestelmän ohjeet.

Kun soitatte takaisinsoittojärjestelmään, odotelkaa rauhassa yhteydenottoa. Soitamme teille takaisin 0-5 työpäivän kuluessa.

Jos rokotteita on, aika on varattavissa, mutta muutoin ellei rokotteita ole saatu, TeleQ tiedote ilmoittaa tilanteesta erikseen. Muista Teleq:n linjoista EI OLE SAATAVILLA KORONAROKOTE AJANVARAUSTA.

THL suosittelee kolmannen koronarokoteannoksen tarjoamista 18 vuotta täyttäneille 5-6 kk kuluttua 2. annoksesta, kun sen aika on. Erityisesti 3. rokoteannos ikääntyneille henkilöille.

Tiedote | Julkaistu: 13.12.2021

Tilanne ja ohjeistus voi muuttua, kun omicron muuntoviruksesta opitaan lisää (Rt, VE).

Lasten 5-11-vuotiaiden koronarokotuksia suositellaan lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville 5–11-vuotiaille lapsille.  Rokotukset voidaan aloittaa, kun lasten koronarokotevalmistetta saadaan Suomeen. Koronarokotuksia ehdotetaan lapsille, joiden perheessä tai lähipiirissä on vaikeasti immuunipuutteisia henkilöitä.

Jatkossa varaudutaan tarjoamaan mahdollisuus rokotuksiin kaikille 5–11-vuotiaille lapsille.

Rokotuksiin  pyydetään vanhempien suostumus.

Alla puhelinnumero ja ohjeet, josta itse soittamalla ajan voi varata.

Rokotusaika varataan SOITTAMALLA terveyskeskukseen p.044-4456 941, valitse linja numero 4, avoinna klo 10-15. Noudattakaa ja kuunnelkaa loppuun asti takaisinsoittojärjestelmän ohjeet.

Kun soitatte takaisinsoittojärjestelmään, odotelkaa rauhassa yhteydenottoa. Soitamme teille takaisin 0-5 työpäivän kuluessa.

Jos rokotteita on, aika on varattavissa, mutta muutoin ellei rokotteita ole saatu, TeleQ tiedote ilmoittaa tilanteesta erikseen. Muista Teleq:n linjoista EI OLE SAATAVILLA KORONAROKOTE AJANVARAUSTA.

Tartuntatautilain 58 d §:n mukainen päätös tilojen käytön edellytyksistä Pohjois-Pohjanmaan maakunnan kuntien alueella 7.12.-31.12.2021

Tiedote | Julkaistu: 7.12.2021

Aluehallintovirasto velvoittaa tartuntatautilain 58 d §:n 1 momentin nojalla 58 d §:n 5 momentissa tarkoitettuja toimijoita järjestämään 3 momentissa tarkoitettujen yleisölle avoimien ja rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitettujen tilojen käytön Pohjois-Pohjanmaan maakunnan kuntien alueilla siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä voidaan ehkäistä.

PSAVI :n infovideo aiheesta katsottavissa osoitteesta: https://www.youtube.com/watch?v=iMHW322gELE&t=2s
Toimija voi toteuttaa velvoitteensa asiakasmäärää rajoittamalla, asiakaspaikka- tai tilajärjestelyin taikka muulla toimintansa erityispiirteet huomioon ottavalla tavalla. Tässä päätöksessä tarkoitettuja yleisölle avoimia tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun 1 momentissa tarkoitettuja tiloja ovat:
 1. sisätilat, joita käytetään yli 10 asiakkaan tai osallistujan samanaikaiseen oleskeluun;
 2. alueellisesti ja toiminnallisesti rajatut ulkotilat, joita käytetään samanaikaiseen yli 50 asiakkaalle tai osallistujalle suunnattuun tarkoitukseen ja joiden käyttämisestä kyseiseen toimintaan toiminnan järjestäjä vastaa tiettynä ajankohtana;
 3. tilat, joita käytetään 58 g §:n 4 momentissa tarkoitettuun toimintaan asiakas- tai osallistujamäärästä riippumatta.
Edellä 3 kohdassa tarkoitetuilla tiloilla tarkoitetaan tiloja, joissa harjoitetaan jäljempänä 1 kohdassa tarkoitettua liikunta- tai urheilutoimintaa taikka 2–6 kohdassa tarkoitettua huvi- tai virkistystoimintaa:
 1. joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat sekä kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat;
 2. yleiset saunat sekä uimahallien, maauimaloiden ja kylpylöiden allastilat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukuhuonetilat;
 3. tanssipaikat sekä kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin tai muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat;
 4. huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat;
 5. sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat;
 6. kauppakeskusten yleiset oleskelutilat pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin.
Määräys velvoittaa seuraavia tilojen hallinnasta vastaavia ja niitä toiminnassaan käyttäviä toimijoita:
 1. yksityiset yhteisöt, säätiöt ja muut oikeushenkilöt, ei kuitenkaan majoitus- ja ravitsemistoiminnasta annetun lain 1 §:n 2 momentin 6 kohdassa ja Ahvenanmaan vastaavassa lainsäädännössä tarkoitetut ravitsemistoiminnan harjoittajat;
 2. yksityiset elinkeinonharjoittajat;
 3. kunnat ja kuntayhtymät;
 4. uskonnolliset yhdyskunnat;
 5. julkisoikeudelliset laitokset.
Tämä määräys ei koske oppilaitosten toimintaa, varhaiskasvatusta, ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa.
Määräys on voimassa ajalla 7.12.2021-31.12.2021.
Ohjaus kirjallisen suunnitelman laatimiseen tässä päätöksessä asetetun velvoitteen toteuttamisesta
Asiakkaille tai osallistujille tarkoitettujen tilojen hallinnasta vastaavan ja niitä toiminnassaan käyttävän toimijan on laadittava kirjallinen suunnitelma siitä, miten se toteuttaa tässä päätöksessä asetetut velvollisuudet ja rajoitukset.
Suunnitelma on siihen sisältyviä henkilötietoja lukuun ottamatta pidettävä tilassa asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien nähtävillä.
Suunnitelma on pyynnöstä esitettävä valvovalle viranomaiselle.
Kirjallisen suunnitelman laatimiseen velvoittava lainkohta on tartuntatautilain 58 h §.
Ohjaus vaihtoehtoiseen EU:n digitaalisen koronatodistuksen käyttöön
Jos toiminnanharjoittaja edellyttää toiminnassaan 16-vuotiaalta tai sitä vanhemmalta asiakkaalta ja toimintaan osallistuvalta yleisötilaisuuteen tai tilaan pääsemiseksi EU:n digitaalisen koronatodistuksen esittämistä, tässä päätöksessä asetetut osallistujamäärää koskevat rajoitukset tai osallistujien sijoittumista koskevat velvoitteet eivät koske kyseistä yleisötilaisuutta, tilaa tai
toimintaa.
EU:n digitaalisen koronatodistuksen esittämistä saa tartuntatautilain 58 i §:n 2 momentissa tarkoitetulla tavalla edellyttää seuraaviin tiloihin pääsyn ehtona:
yleisötilaisuuksiin käytettävät sisä- ja ulkotilat;
ravitsemisliikkeet;
kuntosalit ja muut urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisäliikuntatilat;
yleiset saunat sekä uimahallien, maauimaloiden ja kylpylöiden allastilat sekä niiden välittömässä yhteydessä tai läheisyydessä olevat pukuhuonetilat;
tanssipaikat sekä kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin tai muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat;
huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat;
sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat;
museot, näyttelytilat ja muut vastaavat kulttuuritilat.
Toiminnanharjoittajan on kirjattava 58 h §:ssä tarkoitettuun suunnitelmaan tieto siitä, että se edellyttää 1 momentissa tarkoitetun todistuksen esittämistä asiakkailta ja toimintaan osallistuvilta.
Jos kunnan tartuntatautien torjunnasta vastaava toimielin tai aluehallintovirasto on kieltänyt yleisötilaisuuden järjestämisen 58 §:n nojalla kokonaan, todistuksen esittämisedellytyksellä ei kuitenkaan saa poiketa päätöksessä asetetuista rajoituksista.
Jos asiakas tai osallistuja ei esitä todistusta, toiminnanharjoittajan tulee evätä pääsy yleisötilaisuuteen.
Valtioneuvoston asetuksella voidaan säätää ajanjaksosta, jonka aikana tässä viranomaispäätöksessä annettu määräys koskee tiloja, yleisötilaisuuksia ja toimintaa riippumatta siitä, edellyttääkö toiminnanharjoittaja yleisötilaisuuteen tai tilaan pääsemiseksi EU:n digitaalisen koronatodistuksen esittämistä.
EU:n digitaalisen koronatodistuksen kansallisesta käytöstä säädetään tartuntatautilain 58 i §:ssä.

Enintään 20 hengen kokoontumisrajoitukset voimaan sisätiloissa Pohjois-Pohjanmaalla – koronapassilla mahdollisuus vapautua rajoituksista

Tiedote | Julkaistu: 3.12.2021

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kieltää tartuntatautilain 58 §:n 1 momentin nojalla Pohjois-Pohjanmaan maakunnan kuntien alueella kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 (kaksikymmentä) henkilöä. Toimijat voivat järjestää yli kahdenkymmenen henkilön yleisötilaisuuksia edellyttämällä yli 16-vuotiaalta EU:n digitaalisen koronatodistuksen esittämistä yleisötilaisuuteen pääsemiseksi. Määräys on voimassa Pohjois-Pohjanmaan maakunnan kuntien alueella ajalla 3.12.2021 – 31.12.2021.

Mikäli asiakas tai osallistuja ei esitä koronatodistusta, toiminnanharjoittajan tulee evätä pääsy yleisötilaisuuteen.
Tartuntatautilain 58 pykälään perustuva päätös kokoontumisrajoituksista on tehty koronaviruksen laajemman leviämisen ehkäisemiseksi, riskiryhmien suojelemiseksi ja terveydenhuollon kantokyvyn turvaamiseksi alueella.
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on koronaepidemian leviämisalue ja tilanne on edelleen heikentynyt. Rokotuskattavuus on muuta maata alhaisemmalla tasolla.
Ilmaantuvuusluku alueella on tällä hetkellä Suomen suurin, 568,6 /100 000 asukasta/14 vrk. Terveydenhuollon kuormitus on kasvanut selvästi.

Ohjeet koronapassin lataamiseen:

Lataa koronatodistus Omakannasta

1.    Kirjaudu Omakantaan kanta.fi-sivulta omalla tunnistusvälineelläsi kuten verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.2.    Valitse vasemman reunan valikosta kohta Koronatodistus. Löydät linkin todistusosioon myös Omakannan etusivulta.

3.    Avaa koronatodistus painamalla pdf-linkkiä. Jos sinulla on todistus, se avautuu uuteen välilehteen.

4.    Tallenna pdf-tiedosto omaan puhelimeesi tai muulle laitteelle tai ota siitä kuvakaappaus. Näin todistus on sinulla valmiina, kun tarvitset sitä. Voit myös tulostaa todistuksen paperille.

Koronarokotustodistus näkyy Omakannassa viimeistään viiden vuorokauden sisällä siitä, kun henkilö on saanut rokotuksen. Testitulostodistus on saatavilla yleensä vuorokauden kuluessa näytteen ottamisesta. Sairastamistodistus on saatavilla 11 vuorokauden kuluttua positiivisesta testistä.

Jos et käytä Omakantaa, voit saada koronatodistuksen tulostettuna terveydenhuollosta siitä yksiköstä, jossa rokotus on annettu tai testi on tehty.

Koronasuositukset Kärsämäellä–Etätyösuositus sekä tiukennusta maskisuositukseen

Tiedote | Julkaistu: 1.12.2021

Koordinaatioryhmä kokoontui 30.11.2021. Ryhmä totesi, että tilanne kuormittaa huolestuttavasti sekä erikoissairaanhoitoa että perusterveydenhuoltoa, minkä vuoksi alueelle on välttämätöntä asettaa uusia rajoituksia ja suosituksia. Tartuntoja todetaan paljon, eikä niiden kaikkien lähteitä saada tartunnanjäljityksen ruuhkautumisen vuoksi luotettavasti selvitettyä. Myös sairaalahoitoa vaativien koronapotilaiden määrä kasvaa.

Kärsämäkisiä kehotetaan edelleen hakeutumaan koronarokotuksiin. Rokotuksen ottamalla voi suojella niin itseään kuin läheisiäänkin koronatartunnalta ja erityisesti taudin vakavalta muodolta. Kärsämäen kunnanhallitus on päättänyt koronapassin käytöstä kunnan järjestämissä yleisötilaisuuksissa kokouksessaan 29.11.2021.

Kärsämäen kunta jatkaa suositusten noudattamista. Ohjeita ja rajoituksia voidaan joutua muuttamaan nopealla aikataululla, mikäli valtion ohjeistus tai Pohjois-Pohjanmaan koordinaatioryhmän suositukset muuttuvat. Tuoreimmat ohjeet ja tiedot löydät Kärsämäen kunnan internet-sivuilta.

Tapahtumat ja yleisötilaisuudet

 • Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kieltää yli viidenkymmenen henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisätiloissa. Määräys on voimassa Pohjois-Pohjanmaan maakunnan kuntien alueella 26.11.2021-25.12.2021. Toimijat voivat järjestää yli viidenkymmenen henkilön tilaisuuksia edellyttämällä yli 16-vuotiaalta EU:n digitaalisen koronatodistuksen esittämistä yleisötilaisuuteen pääsemiseksi.
 • Tapahtumajärjestäjiä suositellaan kiinnittämään erityistä huomioita siihen, että osallistujilla onmahdollisuus riittävien turvavälien toteutumiseen. Suositellaan noudatettavaksi hygienia- ja turvallisuusohjetta.

Yksityistilaisuudet

 • yksityistilaisuuksia suositellaan järjestettävän mahdollisimman pienimuotoisena

Etätyö ja etäkokoukset

 • suositellaan etätyötä ja etäkokouksia laajasti kaikissa sellaisissa työtehtävissä, joissa se on mahdollista.

Maskisuositukset (koskee yli 12-vuotiaita)

 • Suositus vailla täyttä rokotussuojaa oleville:
  • maskia suositellaan käytettäväksi aina julkisissa sisätiloissa.
 • Suositus koko väestölle riippumatta rokotussuojasta:
  • matkalla koronavirustestiin ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
  • julkisissa sisätiloissa, joissa on pidemmän aikaa paljon ihmisiä lähellä toisiaan (esim. yleisötilaisuudet, muut ruuhkatilanteet).
  • joukkoliikenteessä etenkin ruuhka-aikana.
  • Suositus kouluihin (peruskoulu ja toinen aste): koulujen työntekijöille ja kuudennen ja sitä ylempien luokka-asteiden oppilaille ja opiskelijoille koulujen sisätiloissa.
  • sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteissä sisätiloissa koko henkilökunnalle. Suositus koskee myös omaisia, vierailijoita ja opiskelijoita.

Ikääntyneet ja riskiryhmät

 • Julkiset ja yksityiset palveluntuottajat ryhtyvät omassa toiminnassaan tehostettuihin suojaustoimenpiteisiin, joilla varmistetaan korkean sairastumisriskin ryhmien suojaaminen koronavirustartunnalta. Toimenpiteissä noudatetaan THL:n ja sairaanhoitopiirin ohjeistusta.
 • Suositellaan harkitsemaan tarkoin vierailuja ikääntyneiden ja riskiryhmien luokse. Vieraillessa suositellaan käytettäväksi maskia ja hyvää käsihygieniaa. Vierailut tulee sopia henkilökunnan kanssa etukäteen.

Ravitsemusliikkeet

 • Pohjois-Pohjanmaata koskevat valtioneuvoston leviämisalueille asettamat rajoitukset ravitsemusliikkeiden aukioloajoista ja asiakaspaikkamääristä. Vaihtoehtona rajoituksille toimija voi edellyttää asiakkailtaan koronapassin käyttöä.

Kotitestit

 • Koordinaatioryhmä suosittelee antigeeni-kotitestejä hyvänä lisänä terveydenhuollossa tehtävien koronatestien rinnalle. Kotitestit soveltuvat niille henkilöille, joilla on hengitysinfektion oireita, kuten kuumetta, nuhaa tai yskää. Jos kotitestistä saa positiivisen testituloksen, tulee se vahvistaa terveydenhuollossa tehtävällä koronatestillä. Negatiivisella kotitestillä ei voi vapautua virallisesta eristyksestä tai karanteenista. Huomiota tulee kiinnittää myös siihen, että käyttää nimenomaan antigeenitestiä, eikä esimerkiksi vasta-ainetestiä

Rokottaminen

THL suosittelee kolmannen koronarokoteannoksen tarjoamista 60 vuotta täyttäneille ja lääketieteellisille riskiryhmille kuusi kuukautta toisen rokoteannoksen jälkeen. Rokotukseen voit varata ajan myös jos et vielä ole saanut ensimmäistä rokotetta.

Rokotusaika varataan SOITTAMALLA terveyskeskukseen p.044-4456 941, valitse linja numero 4, avoinna klo 10-15. Noudattakaa ja kuunnelkaa loppuun asti takaisinsoittojärjestelmän ohjeet.

Kun soitatte takaisinsoittojärjestelmään, odotelkaa rauhassa yhteydenottoa. Soitamme teille takaisin 0-5 työpäivän kuluessa.

Jos rokotteita on, aika on varattavissa, mutta muutoin ellei rokotteita ole saatu, TeleQ tiedote ilmoittaa tilanteesta erikseen. Muista Teleq:n linjoista EI OLE SAATAVILLA KORONAROKOTE AJANVARAUSTA.

Koronasuositukset Kärsämäellä– Kokoontumisrajoitus ja tiukennusta maskisuositukseen

Tiedote | Julkaistu: 25.11.2021

Koordinaatioryhmä kokoontui 23.11.2021. Ryhmä totesi, että Pohjois-Pohjanmaa on edelleen koronaepidemian leviämisalue, sillä rokotekattavuus on muuta maata alhaisemmalla tasolla ja koronapotilaiden määrä alueen sairaaloissa kasvaa. Myös testaaminen ja tartuntojen jäljitys kuormittavat terveydenhuoltoa

Kärsämäkisiä kehotetaan edelleen hakeutumaan koronarokotuksiin. Rokotuksen ottamalla voi suojella niin itseään kuin läheisiäänkin koronatartunnalta ja erityisesti taudin vakavalta muodolta. Kärsämäen kunnanhallitus päättää koronapassin käytöstä kunnan järjestämissä yleisötilaisuuksissa kokouksessaan 29.11.2021.

Kärsämäen kunta jatkaa suositusten noudattamista. Ohjeita ja rajoituksia voidaan joutua muuttamaan nopealla aikataululla, mikäli valtion ohjeistus tai Pohjois-Pohjanmaan koordinaatioryhmän suositukset muuttuvat. Tuoreimmat ohjeet ja tiedot löydät Kärsämäen kunnan internet-sivuilta.

Tapahtumat ja yleisötilaisuudet

 • Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kieltää yli viidenkymmenen henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisätiloissa. Määräys on voimassa Pohjois-Pohjanmaan maakunnan kuntien alueella 26.11.2021-25.12.2021. Toimijat voivat järjestää yli viidenkymmenen henkilön tilaisuuksia edellyttämällä yli 16-vuotiaalta EU:n digitaalisen koronatodistuksen esittämistä yleisötilaisuuteen pääsemiseksi.
 • Tapahtumajärjestäjiä suositellaan kiinnittämään erityistä huomioita siihen, että osallistujilla on mahdollisuus riittävien turvavälien toteutumiseen. Suositellaan noudatettavaksi hygienia- ja turvallisuusohjetta.

Etätyö

 • Suositellaan, että työpaikoilla edistetään sellaisia järjestelyjä, joilla vähennetään lähikontakteja ja muita riskitekijöitä.

Maskisuositukset (koskee yli 12-vuotiaita)

 • Suositus vailla täyttä rokotussuojaa oleville:
  • maskia suositellaan käytettäväksi aina julkisissa sisätiloissa.
 • Suositus koko väestölle riippumatta rokotussuojasta:
  • matkalla koronavirustestiin ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
  • julkisissa sisätiloissa, joissa on pidemmän aikaa paljon ihmisiä lähellä toisiaan (esim. yleisötilaisuudet, muut ruuhkatilanteet).
  • joukkoliikenteessä etenkin ruuhka-aikana.
  • sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteissä henkilökunnalle, kun he ovat lähikontaktissa potilaiden tai asiakkaiden kanssa, sekä vierailijoille ja avoterveydenhuollon potilaille, kun he ovat lähikontaktissa potilaisiin tai henkilökuntaan. Vuodeosastopotilaille maskien käyttöä suositellaan, kun he ovat lähikontaktissa muihin potilaisiin.

Ikääntyneet ja riskiryhmät

 • Julkiset ja yksityiset palveluntuottajat ryhtyvät omassa toiminnassaan tehostettuihin suojaustoimenpiteisiin, joilla varmistetaan korkean sairastumisriskin ryhmien suojaaminen koronavirustartunnalta. Toimenpiteissä noudatetaan THL:n ja sairaanhoitopiirin ohjeistusta.
 • Suositellaan harkitsemaan tarkoin vierailuja ikääntyneiden ja riskiryhmien luokse. Vieraillessa suositellaan käytettäväksi maskia ja hyvää käsihygieniaa. Vierailut tulee sopia henkilökunnan kanssa etukäteen.

Ravitsemusliikkeet

 • Toimitaan valtioneuvoston ohjeistuksen mukaisesti. Pohjois-Pohjanmaata koskevat valtioneuvoston leviämisalueille asettamat rajoitukset ravitsemusliikkeiden aukioloajoista ja asiakaspaikkamääristä 17.11. alkaen.
 • Ravitsemisliikkeiden anniskelu on sallittu klo 07-24 ja ravitsemisliikkeet saavat olla avoinna klo 05-01.
 • Ravintolassa, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, sisätiloissa ja ulkotiloissa käytössä on vain puolet asiakaspaikoista. Muissa ravintoloissa on sisätiloissa käytössä vain 75 % asiakaspaikoista.
 • Ravitsemisliikkeen kaikilla asiakkailla tulee sisätiloissa olla oma istumapaikkansa pöydän tai sitä vastaavan tason ääressä.
 • Vaihtoehtona ravitsemistoiminnan erityisille rajoituksille toimija voi edellyttää asiakkailtaan koronapassin käyttöä

Rokottaminen

THL suosittelee kolmannen koronarokoteannoksen tarjoamista 60 vuotta täyttäneille ja lääketieteellisille riskiryhmille kuusi kuukautta toisen rokoteannoksen jälkeen. Rokotukseen voit varata ajan myös jos et vielä ole saanut ensimmäistä rokotetta.

Rokotusaika varataan SOITTAMALLA terveyskeskukseen p.044-4456 941, valitse linja numero 4, avoinna klo 10-15. Noudattakaa ja kuunnelkaa loppuun asti takaisinsoittojärjestelmän ohjeet.

Kun soitatte takaisinsoittojärjestelmään, odotelkaa rauhassa yhteydenottoa. Soitamme teille takaisin 0-5 työpäivän kuluessa.

Jos rokotteita on, aika on varattavissa, mutta muutoin ellei rokotteita ole saatu, TeleQ tiedote ilmoittaa tilanteesta erikseen. Muista Teleq:n linjoista EI OLE SAATAVILLA KORONAROKOTE AJANVARAUSTA.

Kokoontumisrajoitukset 26.11.2021-25.12.2021.

Tiedote | Julkaistu: 22.11.2021

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kieltää tartuntatautilain 58 §:n 1 momentin nojalla Pohjois-Pohjanmaan maakunnan kuntien alueella kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 50 (viisikymmentä) henkilöä. Määräys on voimassa ajalla 26.11.2021-25.12.2021. Tilaisuuksien järjestäjät voivat vapautua tilaisuuksien osallistujamäärän rajoituksista vaatimalla asiakkailta koronapassia. Lisätietoa koronapassista löytyy STM:n sivuilta: https://stm.fi/koronapassi

Koronasuositukset Kärsämäellä– Epidemiatilanne vaikeutunut Pohjois-Pohjanmaalla

Tiedote | Julkaistu: 18.11.2021

Koordinaatioryhmä kokoontui 16.11.2021. Ryhmä totesi, että koronarokotukset etenevät Pohjois-Pohjanmaalla edelleen hitaasti ja rokotekattavuus on muuta maata alhaisemmalla tasolla. Samaan aikaan koronapotilaiden määrä alueen sairaaloissa ja terveyskeskusten vuodeosastoilla kasvaa. Myös testaaminen ja tartuntojen jäljitys kuormittavat terveydenhuoltoa. Pohjois-Pohjanmaa luokitellaan koronaepidemian leviämisalueeksi.

Kärsämäkisiä kehotetaan edelleen hakeutumaan koronarokotuksiin. Rokotuksen ottamalla voi suojella niin itseään kuin läheisiäänkin koronatartunnalta ja erityisesti taudin vakavalta muodolta.

Kärsämäen kunta jatkaa suositusten noudattamista. Ohjeita ja rajoituksia voidaan joutua muuttamaan nopealla aikataululla, mikäli valtion ohjeistus tai Pohjois-Pohjanmaan koordinaatioryhmän suositukset muuttuvat. Tuoreimmat ohjeet ja tiedot löydät Kärsämäen kunnan internet-sivuilta.

Tapahtumat

 • Tapahtumajärjestäjiä suositellaan kiinnittämään erityistä huomioita siihen, että osallistujilla on mahdollisuus riittävien turvavälien toteutumiseen. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto valmistelee yleisötilaisuuksien kokoontumisrajoituksia Pohjois-Pohjanmaalle. Tilaisuuksien järjestäjät voivat vapautua tilaisuuksien osallistujarajoituksista vaatimalla osallistujilta koronapassia.

Etätyö

 • Suositellaan, että työpaikoilla edistetään sellaisia järjestelyjä, joilla vähennetään lähikontakteja ja muita riskitekijöitä.

Maskisuositukset (koskee yli 12-vuotiaita)

 • Suositus vailla täyttä rokotussuojaa oleville:
  • maskia suositellaan käytettäväksi aina julkisissa sisätiloissa.
 • Suositus koko väestölle riippumatta rokotussuojasta:
  • matkalla koronavirustestiin ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
  • oman harkinnan mukaan julkisissa sisätiloissa, joissa on pidemmän aikaa paljon ihmisiä lähellä toisiaan (esim. yleisötilaisuudet).
  • joukkoliikenteessä etenkin ruuhka-aikana.
  • sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteissä henkilökunnalle, kun he ovat lähikontaktissa potilaiden tai asiakkaiden kanssa, sekä vierailijoille ja avoterveydenhuollon potilaille, kun he ovat lähikontaktissa potilaisiin tai henkilökuntaan. Vuodeosastopotilaille maskien käyttöä suositellaan, kun he ovat lähikontaktissa muihin potilaisiin.

Ikääntyneet ja riskiryhmät

 • Julkiset ja yksityiset palveluntuottajat ryhtyvät omassa toiminnassaan tehostettuihin suojaustoimenpiteisiin, joilla varmistetaan korkean sairastumisriskin ryhmien suojaaminen koronavirustartunnalta. Toimenpiteissä noudatetaan THL:n ja sairaanhoitopiirin ohjeistusta.
 • Suositellaan harkitsemaan tarkoin vierailuja ikääntyneiden ja riskiryhmien luokse. Vieraillessa suositellaan käytettäväksi maskia ja hyvää käsihygieniaa. Vierailut tulee sopia henkilökunnan kanssa etukäteen.

Ravitsemusliikkeet

 • Toimitaan valtioneuvoston ohjeistuksen mukaisesti. Pohjois-Pohjanmaata koskevat valtioneuvoston leviämisalueille asettamat rajoitukset ravitsemusliikkeiden aukioloajoista ja asiakaspaikkamääristä 17.11. alkaen. Vaihtoehtona ravitsemistoiminnan erityisille rajoituksille toimija voi edellyttää asiakkailtaan koronapassin käyttöä.

Rokottaminen

THL suosittelee kolmannen koronarokoteannoksen tarjoamista 60 vuotta täyttäneille ja lääketieteellisille riskiryhmille kuusi kuukautta toisen rokoteannoksen jälkeen. Rokotukseen voit varata ajan myös jos et vielä ole saanut ensimmäistä rokotetta.

Rokotusaika varataan SOITTAMALLA terveyskeskukseen p.044-4456 941, valitse linja numero 4, avoinna klo 10-15. Noudattakaa ja kuunnelkaa loppuun asti takaisinsoittojärjestelmän ohjeet.

Kun soitatte takaisinsoittojärjestelmään, odotelkaa rauhassa yhteydenottoa. Soitamme teille takaisin 0-5 työpäivän kuluessa.

Jos rokotteita on, aika on varattavissa, mutta muutoin ellei rokotteita ole saatu, TeleQ tiedote ilmoittaa tilanteesta erikseen. Muista Teleq:n linjoista EI OLE SAATAVILLA KORONAROKOTE AJANVARAUSTA.

Koronasuositukset Kärsämäellä 10.11. alkaen – Pohjois-Pohjanmaa epidemian leviämisvaiheeseen, tarkennuksia maskisuosituksiin

Tiedote | Julkaistu: 10.11.2021

Koordinaatioryhmä kokoontui 9.11.2021. Ryhmä totesi, että Pohjois-Pohjanmaa on siirtynyt epidemian leviämisvaiheeseen. Sairaalahoitoa vaativien koronapotilaiden määrä erityisesti perusterveydenhuollossa on kasvussa, eikä rokotekattavuus ole noussut toivotulla tavalla. Myös tartuntamäärät ja ilmaantuvuus ovat korkealla tasolla. Leviämisvaiheeseen siirtymisen myötä koordinaatioryhmä linjasi tarkennuksia alueen maskisuosituksiin.

Kärsämäkisiä kehotetaan edelleen hakeutumaan koronarokotuksiin. Rokotuksen ottamalla voi suojella niin itseään kuin läheisiäänkin koronatartunnalta ja erityisesti taudin vakavalta muodolta.

Kärsämäen kunta jatkaa suositusten noudattamista. Ohjeita ja rajoituksia voidaan joutua muuttamaan nopealla aikataululla, mikäli valtion ohjeistus tai Pohjois-Pohjanmaan koordinaatioryhmän suositukset muuttuvat. Tuoreimmat ohjeet ja tiedot löydät Kärsämäen kunnan internet-sivuilta.

Tapahtumat

 • Tapahtumajärjestäjiä suositellaan kiinnittämään erityistä huomioita siihen, että osallistujilla on mahdollisuus riittävien turvavälien toteutumiseen.

Maskisuositukset (koskee yli 12-vuotiaita)

 • Suositus vailla täyttä rokotussuojaa oleville:
 • maskia suositellaan käytettäväksi aina julkisissa sisätiloissa.
 • Suositus koko väestölle riippumatta rokotussuojasta:
 • matkalla koronavirustestiin ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodinulkopuolella.
 • oman harkinnan mukaan julkisissa sisätiloissa, joissa on pidemmän aikaa paljon ihmisiä lähellä toisiaan (esim. yleisötilaisuudet).
 • joukkoliikenteessä etenkin ruuhka-aikana.
 • sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteissä henkilökunnalle, kun he ovat lähikontaktissa potilaiden tai asiakkaiden kanssa, sekä vierailijoille ja avoterveydenhuollon potilaille, kun he ovat lähikontaktissa potilaisiin tai henkilökuntaan. Vuodeosastopotilaille maskien käyttöä suositellaan, kun he ovat lähikontaktissa muihin potilaisiin.

Ikääntyneet ja riskiryhmät

 • Julkiset ja yksityiset palveluntuottajat ryhtyvät omassa toiminnassaan tehostettuihin suojaustoimenpiteisiin, joilla varmistetaan korkean sairastumisriskin ryhmien suojaaminen koronavirustartunnalta. Toimenpiteissä noudatetaan THL:n ja sairaanhoitopiirin ohjeistusta.
 • Suositellaan harkitsemaan tarkoin vierailuja ikääntyneiden ja riskiryhmien luokse. Vieraillessa suositellaan käytettäväksi maskia ja hyvää käsihygieniaa. Vierailut tulee sopia henkilökunnan kanssa etukäteen.

Ravitsemusliikkeet

 • Toimitaan valtioneuvoston ohjeistuksen mukaisesti.

Rokottaminen

THL suosittelee kolmannen koronarokoteannoksen tarjoamista 60 vuotta täyttäneille ja lääketieteellisille riskiryhmille

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että kunnat tarjoavat kolmannen koronarokoteannoksen 60 vuotta täyttäneille, laitoksissa ja hoivakodeissa asuville sekä lääketieteellisille riskiryhmille 1 ja 2. Kolmatta annosta suositellaan näille ryhmille aikaisintaan kuusi kuukautta toisen rokoteannoksen jälkeen. Kunnat voivat aloittaa annosten tarjoamisen oman rokotusaikataulunsa mukaisesti.

Taustasairaudet on jaettu kahteen ryhmään.

Ryhmä 1: 12–69-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila

 • Elinsiirto tai kantasolusiirto
 • Vaikea puolustusjärjestelmän häiriö
 • Vaikea krooninen munuaissairaus
 • Vaikea krooninen keuhkosairaus
 • Lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes
 • Downin oireyhtymä

Ryhmä 2: 12–69-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila

 • Jatkuvaa lääkitystä vaativa astma
 • Vaikea sydänsairaus
 • Hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila
 • Immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen
 • Vaikea krooninen maksasairaus
 • Tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta
 • Uniapnea
 • Psykoosisairaus
 • Sairaalloinen lihavuus

 

Alla puhelinnumero ja ohjeet, josta itse soittamalla ajan voi varata.

Rokotusaika varataan SOITTAMALLA terveyskeskukseen p.044-4456 941, valitse linja numero 4, avoinna klo 10-15. Noudattakaa ja kuunnelkaa loppuun asti takaisinsoittojärjestelmän ohjeet.

Kun soitatte takaisinsoittojärjestelmään, odotelkaa rauhassa yhteydenottoa. Soitamme teille takaisin 0-5 työpäivän kuluessa.

Jos rokotteita on, aika on varattavissa, mutta muutoin ellei rokotteita ole saatu, TeleQ tiedote ilmoittaa tilanteesta erikseen. Muista Teleq:n linjoista EI OLE SAATAVILLA KORONAROKOTE AJANVARAUSTA.

THL suosittelee kolmannen koronarokoteannoksen tarjoamista 60 vuotta täyttäneille ja lääketieteellisille riskiryhmille

Tiedote | Julkaistu: 20.10.2021

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että kunnat tarjoavat kolmannen koronarokoteannoksen 60 vuotta täyttäneille, laitoksissa ja hoivakodeissa asuville sekä lääketieteellisille riskiryhmille 1 ja 2. Kolmatta annosta suositellaan näille ryhmille aikaisintaan kuusi kuukautta toisen rokoteannoksen jälkeen. Kunnat voivat aloittaa annosten tarjoamisen oman rokotusaikataulunsa mukaisesti.

Taustasairaudet on jaettu kahteen ryhmään.

Ryhmä 1: 12–69-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila

 • Elinsiirto tai kantasolusiirto
 • Vaikea puolustusjärjestelmän häiriö
 • Vaikea krooninen munuaissairaus
 • Vaikea krooninen keuhkosairaus
 • Lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes
 • Downin oireyhtymä

Ryhmä 2: 12–69-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila

 • Jatkuvaa lääkitystä vaativa astma
 • Vaikea sydänsairaus
 • Hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila
 • Immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen
 • Vaikea krooninen maksasairaus
 • Tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta
 • Uniapnea
 • Psykoosisairaus
 • Sairaalloinen lihavuus

Alla puhelinnumero ja ohjeet, josta itse soittamalla ajan voi varata.

Rokotusaika varataan SOITTAMALLA terveyskeskukseen p.044-4456 941, valitse linja numero 4, avoinna klo 10-15. Noudattakaa ja kuunnelkaa loppuun asti takaisinsoittojärjestelmän ohjeet.

Kun soitatte takaisinsoittojärjestelmään, odotelkaa rauhassa yhteydenottoa. Soitamme teille takaisin 0-5 työpäivän kuluessa.

Jos rokotteita on, aika on varattavissa, mutta muutoin ellei rokotteita ole saatu, TeleQ tiedote ilmoittaa tilanteesta erikseen. Muista Teleq:n linjoista EI OLE SAATAVILLA KORONAROKOTE AJANVARAUSTA.

19.10.2021

Koronasuositukset Kärsämäellä 7.10. alkaen – maskisuositukseen tarkennuksia, etätyösuositus päättyy 15.10.

Tiedote | Julkaistu: 8.10.2021

Koordinaatioryhmä kokoontui 5.10.2021. Ryhmä totesi, että Pohjois-Pohjanmaa on epidemian perustasolla. Koronatartuntoja todetaan jonkin verran, mutta tartuntojen lähteet ovat hyvin tiedossa ja sairaalahoidon tarve on säilynyt alueella toistaiseksi vähäisenä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos julkaisi viime viikolla päivitetyn, tilannekohtaiseen harkintaan perustuvan maskisuosituksen. Myös Pohjois-Pohjanmaalla koordinaatioryhmä painottaa maskin käyttämisen tärkeyttä etenkin sellaisille henkilöille, jotka eivät ole saaneet täyttä rokotussarjaa ja ruuhkaisissa sisätiloissa. Etätyösuositus on päättymässä Pohjois-Pohjanmaalla yhtä aikaa valtakunnallisen etätyösuosituksen kanssa, 15. lokakuuta

Pohjois-Pohjanmaan yli 12-vuotiaasta väestöstä rokotesarjan on nyt saanut 68,8 prosenttia, Kärsämäellä vastaava lukema on 69,5%.

Kärsämäkisiä kehotetaan edelleen hakeutumaan koronarokotuksiin, vaikka epidemiatilanne paikkakunnalla on ollut pitkään hyvä. Rokotuksen ottamalla voi suojella niin itseään kuin läheisiäänkin koronatartunnalta ja erityisesti taudin vakavalta muodolta, riittävän rokotekattavuuden avulla pystymme avaamaan yhteiskuntaa. Kolmatta rokoteannosta tarjotaan niille 12 vuotta täyttäneille, jotka taudin tai hoidon vuoksi ovat voimakkaasti immuunipuutteisia.

Kärsämäen kunta jatkaa suositusten noudattamista. Ohjeita ja rajoituksia voidaan joutua muuttamaan nopealla aikataululla, mikäli valtion ohjeistus tai Pohjois-Pohjanmaan koordinaatioryhmän suositukset muuttuvat. Tuoreimmat ohjeet ja tiedot löydät Kärsämäen kunnan internet-sivuilta.

Tapahtumat

 • Tapahtumajärjestäjiä suositellaan kiinnittämään erityistä huomioita siihen, että osallistujilla on mahdollisuus riittävien turvavälien toteutumiseen.

Etätyö (15.10.2021 asti)

 • Suositellaan työtehtävien salliessa etätyötä tai muita työjärjestelyitä, joilla vähennetään lähikontakteja ja muita riskitekijöitä työpaikoilla.

Maskisuositukset (koskee yli 12-vuotiaita)

 • oman harkinnan mukaan etenkin sellaisille henkilöille, jotka eivät ole saaneet täyttä rokotussarjaa sekä ruuhkaisissa sisätiloissa.
 • joukkoliikenteessä etenkin ruuhka-aikana.
 • sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteissä henkilökunnalle, kun he ovat lähikontaktissa potilaiden tai asiakkaiden kanssa, sekä vierailijoille ja avoterveydenhuollon potilaille, kun he ovat lähikontaktissa potilaisiin tai henkilökuntaan. Vuodeosastopotilaille maskien käyttöä suositellaan, kun he ovat lähikontaktissa muihin potilaisiin. Korkean riskin tapahtumissa, kuten sisätiloissa järjestettävissä massatapahtumissa.

Ikääntyneet ja riskiryhmät

 • Julkiset ja yksityiset palveluntuottajat ryhtyvät omassa toiminnassaan tehostettuihin suojaustoimenpiteisiin, joilla varmistetaan korkean sairastumisriskin ryhmien suojaaminen koronavirustartunnalta. Toimenpiteissä noudatetaan THL:n ja sairaanhoitopiirin ohjeistusta.
 • Suositellaan harkitsemaan tarkoin vierailuja ikääntyneiden ja riskiryhmien luokse. Vieraillessa suositellaan käytettäväksi maskia ja hyvää käsihygieniaa. Vierailut tulee sopia henkilökunnan kanssa etukäteen.

Ravitsemusliikkeet

 • Toimitaan valtioneuvoston ohjeistuksen mukaisesti.

Rokottaminen

Rokotukselle voivat edelleen varata ajan yli 12- vuotiaat jotka eivät ole vielä saaneet koronarokotetta.

Kolmas rokoteannos voimakkaasti immuunipuutteisille

THL ja STM ovat käsitelleet asiaa ja todenneet, että kolmansien rokoteannosten anto voimakkaasti immuunipuutteisille voidaan aloittaa.

THL ohjeistaa kuntia tarjoamaan kolmatta rokoteannosta osana perusrokotesarjaa niille 12 vuotta täyttäneille, jotka taudin tai hoidon vuoksi ovat voimakkaasti immuunipuutteisia.

Rokotussarjan kolmansien annosten anto voidaan aloittaa välittömästi. Kolmas annos voidaan antaa, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta. Kolmas rokoteannos annetaan ensisijaisesti samaa valmistetta kuin toinen rokoteannos.

Voimakkaasti immuunipuutteiseksi katsotaan seuraavat ryhmät

(tarkempi ohjeistus eri ryhmistä päivittyy THL:n verkkosivuille huomisen päivän aikana):

 • Elinsiirto
 • Kantasolusiirto
 • Vaikea tai keskivaikea synnynnäinen immuunipuutos
 • Immunosuppressiivinen syöpähoito
 • Autoimmuunisairauksien hoito immunosuppressiivisilla biologisilla lääkkeillä tai JAK-estäjillä
 • Dialyysi ja vaikea krooninen munuaisten vajaatoiminta
 • Pitkälle edennyt tai hoitamaton HIV
 • Lääkärin arvioima muu vaikea-asteinen immunosuppressiivinen tila

Rokotusaika varataan soittamalla terveyskeskukseen   p.044-4456 941, valitse linja numero 4,  avoinna klo 10-15. Noudattakaa ja kuunnelkaa loppuun asti takaisinsoittojärjestelmän ohjeet.

Kun soitatte takaisinsoittojärjestelmään, odotelkaa rauhassa yhteydenottoa. Soitamme teille takaisin 0-5 työpäivän kuluessa.

Jos rokotteita on, aika on varattavissa, mutta muutoin ellei rokotteita ole saatu, TeleQ tiedote ilmoittaa tilanteesta erikseen. Muista Teleq:n linjoista EI OLE SAATAVILLA KORONAROKOTE AJANVARAUSTA.

Rokotus on kaikille vapaaehtoinen ja maksuton.

Huomioitavaa

 • Tule rokotukseen vain terveenä ja varatulle ajalle.
 • Käytä kasvomaskia ja desinfioi kädet saapuessa ja poistuessa.
 • Säilytä turvavälit (2 m) muihin odottaessasi.
 • Ota mukaan Kela-kortti ja ota se esille odottaessasi.
 • Pukeudu siten, että olkavartesi paljastuu helposti.
 • Varaudu jäämään rokotuspisteelle 15 minuutin ajaksi rokottamisen jälkeen.

Koronasuositukset Kärsämäellä 22.9. alkaen – Pohjois-Pohjanmaa epidemian perustasolle, perustason maskisuositukset käyttöön.

Tiedote | Julkaistu: 23.9.2021

Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koordinaatioryhmä linjasi 21.9. kokouksessaan, että epidemiatilanteen säilyessä tasaisena ja rokotekattavuuden samaan aikaan noustessa alue on palannut koronaepidemian perustasolle, minkä vuoksi alueella otetaan käyttöön perustason maskisuositukset.

Pohjois-Pohjanmaan yli 12-vuotiaasta väestöstä 81,4 prosenttia on saanut vähintään yhden rokoteannoksen, Kärsämäellä vastaava lukema on 78,9 prosenttia. Maakunnassa kaksi rokoteannosta saaneita yli 12-vuotiaista on nyt 63,1 prosenttia ja Kärsämäellä 66,7 prosenttia.

Kärsämäkisiä kehotetaan edelleen hakeutumaan koronarokotuksiin, vaikka epidemiatilanne paikkakunnalla on ollut pitkään hyvä. Rokotuksen ottamalla voi suojella niin itseään kuin läheisiäänkin koronatartunnalta ja erityisesti taudin vakavalta muodolta, riittävän rokotekattavuuden avulla pystymme avaamaan yhteiskuntaa. Kolmatta rokoteannosta tarjotaan niille 12 vuotta täyttäneille, jotka taudin tai hoidon vuoksi ovat voimakkaasti immuunipuutteisia.

Kärsämäen kunta jatkaa suositusten noudattamista. Ohjeita ja rajoituksia voidaan joutua muuttamaan nopealla aikataululla, mikäli valtion ohjeistus tai Pohjois-Pohjanmaan koordinaatioryhmän suositukset muuttuvat. Tuoreimmat ohjeet ja tiedot löydät Kärsämäen kunnan internet-sivuilta.

Tapahtumat

·         Tapahtumajärjestäjiä suositellaan kiinnittämään erityistä huomioita siihen, että osallistujilla on mahdollisuus riittävien turvavälien toteutumiseen.

Etätyö

·         Suositellaan työtehtävien salliessa etätyötä tai muita työjärjestelyitä, joilla vähennetään lähikontakteja ja muita riskitekijöitä työpaikoilla.

Maskisuositukset (koskee yli 12-vuotiaita)

·         Joukkoliikenteessä.

·         Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

·         Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessään maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

·         Sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteissä kaikille työntekijöille, asiakkaille sekä vierailijoille.

·         Korkean riskin tapahtumissa, kuten sisätiloissa järjestettävissä massatapahtumissa.

Ikääntyneet ja riskiryhmät

·         Julkiset ja yksityiset palveluntuottajat ryhtyvät omassa toiminnassaan tehostettuihin suojaustoimenpiteisiin, joilla varmistetaan korkean sairastumisriskin ryhmien suojaaminen koronavirustartunnalta. Toimenpiteissä noudatetaan THL:n ja sairaanhoitopiirin ohjeistusta.

·         Suositellaan harkitsemaan tarkoin vierailuja ikääntyneiden ja riskiryhmien luokse. Vieraillessa suositellaan käytettäväksi maskia ja hyvää käsihygieniaa. Vierailut tulee sopia henkilökunnan kanssa etukäteen.

Ravitsemusliikkeet

 • Toimitaan valtioneuvoston ohjeistuksen mukaisesti.

Rokottaminen

Rokotukselle voivat edelleen varata ajan yli 12- vuotiaat jotka eivät ole vielä saaneet koronarokotetta.

Kolmas rokoteannos voimakkaasti immuunipuutteisille

Tiedote | Julkaistu: 20.9.2021

THL ja STM ovat käsitelleet asiaa ja todenneet, että kolmansien rokoteannosten anto voimakkaasti immuunipuutteisille voidaan aloittaa.

THL ohjeistaa kuntia tarjoamaan kolmatta rokoteannosta osana perusrokotesarjaa niille 12 vuotta täyttäneille, jotka taudin tai hoidon vuoksi ovat voimakkaasti immuunipuutteisia.

Rokotussarjan kolmansien annosten anto voidaan aloittaa välittömästi. Kolmas annos voidaan antaa, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta. Kolmas rokoteannos annetaan ensisijaisesti samaa valmistetta kuin toinen rokoteannos.

Voimakkaasti immuunipuutteiseksi katsotaan seuraavat ryhmät

(tarkempi ohjeistus eri ryhmistä päivittyy THL:n verkkosivuille huomisen päivän aikana):

   • Elinsiirto
   • Kantasolusiirto
   • Vaikea tai keskivaikea synnynnäinen immuunipuutos
   • Immunosuppressiivinen syöpähoito
   • Autoimmuunisairauksien hoito immunosuppressiivisilla biologisilla lääkkeillä tai JAK-estäjillä
   • Dialyysi ja vaikea krooninen munuaisten vajaatoiminta
   • Pitkälle edennyt tai hoitamaton HIV
   • Lääkärin arvioima muu vaikea-asteinen immunosuppressiivinen tila

Alla puhelinnumero ja ohjeet, josta itse soittamalla ajan voi varata.

Rokotusaika varataan soittamalla terveyskeskukseen   p.044-4456 941, valitse linja numero 4,  avoinna klo 10-15. Noudattakaa ja kuunnelkaa loppuun asti takaisinsoittojärjestelmän ohjeet.

Kun soitatte takaisinsoittojärjestelmään, odotelkaa rauhassa yhteydenottoa. Soitamme teille takaisin 0-5 työpäivän kuluessa.

Jos rokotteita on, aika on varattavissa, mutta muutoin ellei rokotteita ole saatu, TeleQ tiedote ilmoittaa tilanteesta erikseen. Muista Teleq:n linjoista EI OLE SAATAVILLA KORONAROKOTE AJANVARAUSTA.

Koronavirusrokotukset Kärsämäen terveyskeskuksessa  la 11.9. 12-15 vuotiaille sekä reissutöissä käyville, jotka eivät ole vielä saaneet 1. koronarokotetta, ilman ajanvarausta klo 9- 15 asti.

Tiedote | Julkaistu: 6.9.2021

Rokotuspaikkana 1.krs pääsisäänkäynti. Sisällä opastetaan rokotuspisteelle.

Rokotus on kaikille vapaaehtoinen ja maksuton.

Riskiryhmään kuuluvien 12-15-vuotiaiden suostumus rokottamiseen, jos nuori ei ole kykenevä tai halukas päättämään rokotuksestaan itse, kysytään suostumus huoltajilta. Jos nuorella on useampi kuin yksi huoltaja, tarvitaan suostumus rokottamiseen kaikilta huoltajilta. Suostumus voidaan pyytää kirjallisena.

Suostumuslomakkeen saa THL:n sivuilta tulostettua ja toimitetaan terveyskeskukseen rokotteelle tullessa allekirjoitettuna. Suostumuslomakkeen voi tarvittaessa hakea terveyskeskuksesta tai kouluterveydenhoitajalta, mikäli itsellä ei mahdollisuutta tulostaa lomaketta kotona.

Tehosterokote annetaan 8 vkon kuluttua ensimmäisestä annoksesta. Tule tehosterokotukseen sinulle annettuna aikana. Aikoja voidaan siirtää VAIN pakottavista syistä (esim. sairaus tai leikkaus).

Huomioitavaa

 • Tule rokotukseen vain terveenä ja varatulle ajalle.
 • Käytä kasvomaskia ja desinfioi kädet saapuessa ja poistuessa.
 • Säilytä turvavälit (2 m) muihin odottaessasi.
 • Ota mukaan Kela-kortti ja ota se esille odottaessasi.
 • Pukeudu siten, että olkavartesi paljastuu helposti.
 • Varaudu jäämään rokotuspisteelle 15 minuutin ajaksi rokottamisen jälkeen.

Koronavirusrokotukset Kärsämäellä la 11.9. 12-15 vuotiaille sekä reissutöissä käyville

Tiedote | Julkaistu: 31.8.2021

Rokotukselle voivat varata ajan 12 vuotiaista lähtien,  reissutöissä kulkevat sekä kaikki muutkin, jotka eivät ole vielä saaneet koronarokotetta. Alla puhelinnumero ja ohjeet, josta itse soittamalla ajan voi varata.

Rokotusaika varataan soittamalla terveyskeskukseen   p.044-4456 941, valitse linja numero 4,  avoinna klo 10-15. Noudattakaa ja kuunnelkaa loppuun asti takaisinsoittojärjestelmän ohjeet.

Kun soitatte takaisinsoittojärjestelmään, odotelkaa rauhassa yhteydenottoa. Soitamme teille takaisin 0-5 työpäivän kuluessa.

 

Jos rokotteita on, aika on varattavissa, mutta muutoin ellei rokotteita ole saatu, TeleQ tiedote ilmoittaa tilanteesta erikseen. Muista Teleq:n linjoista EI OLE SAATAVILLA KORONAROKOTE AJANVARAUSTA.

Rokotus on kaikille vapaaehtoinen ja maksuton.

12-15-vuotiaiden suostumus rokottamiseen tarvitaan, jos nuori ei ole kykenevä tai halukas päättämään rokotuksestaan itse, kysytään suostumus huoltajilta. Jos nuorella on useampi kuin yksi huoltaja, tarvitaan suostumus rokottamiseen kaikilta huoltajilta. Suostumus voidaan pyytää kirjallisena.

Suostumuslomakkeen saa THL:n sivuilta tulostettua ja toimitetaan terveyskeskukseen rokotteelle tullessa allekirjoitettuna. Suostumuslomakkeen voi tarvittaessa hakea terveyskeskuksesta tai kouluterveydenhoitajalta, mikäli itsellä ei mahdollisuutta tulostaa lomaketta kotona.

Tehosterokote annetaan 12 vkon kuluttua ensimmäisestä annoksesta. Tule tehosterokotukseen sinulle annettuna aikana. Aikoja voidaan siirtää VAIN pakottavista syistä (esim. sairaus tai leikkaus).

Huomioitavaa

 • Tule rokotukseen vain terveenä ja varatulle ajalle.
 • Käytä kasvomaskia ja desinfioi kädet saapuessa ja poistuessa.
 • Säilytä turvavälit (2 m) muihin odottaessasi.
 • Ota mukaan Kela-kortti ja ota se esille odottaessasi.
 • Pukeudu siten, että olkavartesi paljastuu helposti.
 • Varaudu jäämään rokotuspisteelle 15 minuutin ajaksi rokottamisen jälkeen.

Koronasuositukset Kärsämäellä 11.8. alkaen – maski- ja etätyösuositukset voimaan, rokotukset ovat nopein ja turvallisin tie ulos koronakriisistä

Tiedote | Julkaistu: 11.8.2021

Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koordinaatioryhmä linjasi 10.8. kokouksessaan, että Pohjois-Pohjanmaa on siirtynyt jälleen epidemian kiihtymisvaiheeseen. Tilanne on huonontunut erityisesti Oulussa, mutta tartuntoja on todettu myös monissa muissa alueen kunnissa. Kiihtymisvaiheeseen siirtymisen myötä ryhmä linjasi uusista suosituksista alueelle. Maskisuositus laajenee koskemaan työpaikkoja, harrastus- ja vapaaehtoistoimintaa sekä julkisia sisä- ja yleisötilaisuuksia. Lisäksi työpaikoille suositellaan työtehtävien salliessa etätyötä tai muita työjärjestelyitä, joilla vähennetään lähikontakteja ja muita riskitekijöitä.

Pohjoispohjalaisia kehotetaan hakeutumaan koronarokotuksiin, sillä rokotukset ovat nopein ja turvallisin tie ulos koronakriisistä. Edelleen on myös tärkeää noudattaa yleisiä hygieniaohjeita, välttää tarpeettomia kontakteja ja huolehtia riittävistä turvaväleistä.

Kärsämäen kunta jatkaa suositusten noudattamista. Ohjeita ja rajoituksia voidaan joutua muuttamaan nopealla aikataululla, mikäli valtion ohjeistus tai Pohjois-Pohjanmaan koordinaatioryhmän suositukset muuttuvat. Tuoreimmat ohjeet ja tiedot löydät Kärsämäen kunnan internet-sivuilta.

Tapahtumat

 • Tapahtumajärjestäjiä suositellaan kiinnittämään erityistä huomioita siihen, että osallistujilla on mahdollisuus riittävien turvavälien toteutumiseen.

Etätyö

 • Suositellaan työtehtävien salliessa etätyötä tai muita työjärjestelyitä, joilla vähennetään lähikontakteja ja muita riskitekijöitä työpaikoilla.

Maskisuositukset (koskee yli 12-vuotiaita)

 • Joukkoliikenteessä.
 • Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
 • Suomeen saapuvat matkustajat, kun he siirtyvät maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
 • Peruskoulussa 6. luokasta lähtien sekä toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot) ja korkeakouluissa.
 • Työyhteisöissä sisätiloissa, jos samassa tilassa työskentelee tai oleskelee useampia henkilöitä.
 • Harrastus- ja vapaaehtoistoiminnan käyttämissä sisätiloissa, jos samassa tilassa on useampia henkilöitä.
 • Julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa.

Ikääntyneet ja riskiryhmät

 • Julkiset ja yksityiset palveluntuottajat ryhtyvät omassa toiminnassaan tehostettuihin suojaustoimenpiteisiin, joilla varmistetaan korkean sairastumisriskin ryhmien suojaaminen koronavirustartunnalta. Toimenpiteissä noudatetaan THL:n ja sairaanhoitopiirin ohjeistusta.
 • Suositellaan harkitsemaan tarkoin vierailuja ikääntyneiden ja riskiryhmien luokse. Vieraillessa suositellaan käytettäväksi maskia ja hyvää käsihygieniaa. Vierailut tulee sopia henkilökunnan kanssa etukäteen.

Ravitsemusliikkeet

 • Toimitaan valtioneuvoston ohjeistuksen mukaisesti.

Rokottaminen

Rokotukselle voivat varata ajan 12-15 vuotiaat  sekä 20-39 – vuotiaat perusterveet , jotka eivät ole vielä saaneet koronarokotetta sekä edelleen kaikki 16-69-vuotiaat. Alla puhelinnumero ja ohjeet, josta itse soittamalla ajan voi varata.

Rokotusaika varataan soittamalla terveyskeskukseen   p.044-4456 941, valitse linja numero 4,  avoinna klo 10-15. Noudattakaa ja kuunnelkaa loppuun asti takaisinsoittojärjestelmän ohjeet.

Kun soitatte takaisinsoittojärjestelmään, odotelkaa rauhassa yhteydenottoa. Soitamme teille takaisin 0-5 työpäivän kuluessa.

Jos rokotteita on, aika on varattavissa, mutta muutoin ellei rokotteita ole saatu, TeleQ tiedote ilmoittaa tilanteesta erikseen. Muista Teleq:n linjoista EI OLE SAATAVILLA KORONAROKOTE AJANVARAUSTA.

Rokotus on kaikille vapaaehtoinen ja maksuton.

12-15-vuotiaiden suostumus rokottamiseen tarvitaan, jos nuori ei ole kykenevä tai halukas päättämään rokotuksestaan itse, kysytään suostumus huoltajilta. Jos nuorella on useampi kuin yksi huoltaja, tarvitaan suostumus rokottamiseen kaikilta huoltajilta. Suostumus voidaan pyytää kirjallisena.

Suostumuslomakkeen saa THL:n sivuilta tulostettua ja toimitetaan terveyskeskukseen rokotteelle tullessa allekirjoitettuna. Suostumuslomakkeen voi tarvittaessa hakea terveyskeskuksesta tai kouluterveydenhoitajalta, mikäli itsellä ei mahdollisuutta tulostaa lomaketta kotona.

Tehosterokote annetaan 12 vkon kuluttua ensimmäisestä annoksesta. Tule tehosterokotukseen sinulle annettuna aikana. Aikoja voidaan siirtää VAIN pakottavista syistä (esim. sairaus tai leikkaus).

Huomioitavaa

 • Tule rokotukseen vain terveenä ja varatulle ajalle.
 • Käytä kasvomaskia ja desinfioi kädet saapuessa ja poistuessa.
 • Säilytä turvavälit (2 m) muihin odottaessasi.
 • Ota mukaan Kela-kortti ja ota se esille odottaessasi.
 • Pukeudu siten, että olkavartesi paljastuu helposti.
 • Varaudu jäämään rokotuspisteelle 15 minuutin ajaksi rokottamisen jälkeen.

Koronasuositukset Kärsämäellä – etätyösuositus puretaan Pohjois-Pohjanmaalla

Tiedote | Julkaistu: 2.7.2021

Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koordinaatioryhmä totesi tiistaina 29.6. pidetyssä kokouksessaan, että epidemia on alueella yhä perustasolla. Ryhmä linjasi, että alueella ei ole koronaviruksen vuoksi tarvetta etätyö- tai etäkokoussuosituksille, vaan näiltä osin suositukset puretaan.

Kärsämäen kunta jatkaa suositusten noudattamista. Ohjeita ja rajoituksia voidaan joutua muuttamaan nopealla aikataululla, mikäli valtion ohjeistus tai Pohjois-Pohjanmaan koordinaatioryhmän suositukset muuttuvat. Tuoreimmat ohjeet ja tiedot löydät Kärsämäen kunnan internet-sivuilta.

Maskisuositukset (koskee yli 12-vuotiaita)

 • Joukkoliikenteessä
 • Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
 • Riskialueelta Suomeen saapuneet matkailijat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä omaehtoiseen karanteeniin, tai jos heillä on omaehtoisen karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
 • Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle, potilaille, omaisille ja vierailijoille sairaaloissa ja muissa sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteissä
 • Kasvomaskia on hyvä käyttää aina tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa.

Ikääntyneet ja riskiryhmät

 • Julkiset ja yksityiset palveluntuottajat ryhtyvät omassa toiminnassaan tehostettuihin suojaustoimenpiteisiin, joilla varmistetaan korkean sairastumisriskin ryhmien suojaaminen koronavirustartunnalta. Toimenpiteissä noudatetaan THL:n ja sairaanhoitopiirin ohjeistusta.
 • Suositellaan harkitsemaan tarkoin vierailuja ikääntyneiden ja riskiryhmien luokse. Vieraillessa suositellaan käytettäväksi maskia ja hyvää käsihygieniaa. Vierailut tulee sopia henkilökunnan kanssa etukäteen.

Ravitsemusliikkeet

 • Toimitaan valtioneuvoston ohjeistuksen mukaisesti.

Rokottaminen

Joukkorokotus on aloitettu Kärsämäellä viikolla 7.  Rokotusaikataulu etenee Suomen koronastrategian mukaisesti.

Tähän mennessä koronarokotteen on saanut jo noin 60 % kärsämäkisistä.

Rokotukselle voi varata ajan kaikki 16-49-vuotiaat perusterveet, jotka eivät ole vielä saaneet koronarokotetta sekä kaikki 16-69-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila THL:n koronastrategia ohjelman mukaisesti. Alla puhelinnumero ja ohjeet, josta itse soittamalla ajan voi varata.

Rokotusaika varataan soittamalla terveyskeskukseen   p.044-4456 941. Valitse Teleq:n takaisinsoittojärjestelmässä numero 4. Kun soitatte takaisinsoittojärjestelmään, odotelkaa rauhassa yhteydenottoa. Soitamme teille takaisin muutaman työpäivän kuluessa.

Jos rokotteita on, aika on varattavissa, mutta muutoin ellei rokotteita ole saatu, TeleQ tiedote ilmoittaa tilanteesta erikseen. Muista Teleq:n linjoista EI OLE SAATAVILLA KORONAROKOTE AJANVARAUSTA.

Rokotus on kaikille vapaaehtoinen ja maksuton.

Pyydämme seuraamaan tiedottamista rokotusten etenemisestä Kärsämäen Kaiku-lehdestä ja /tai Selänne-lehdestä.

Huomioitavaa

 • Tule rokotukseen vain terveenä ja varatulle ajalle.
 • Käytä kasvomaskia ja desinfioi kädet saapuessa ja poistuessa.
 • Säilytä turvavälit (2 m) muihin odottaessasi.
 • Ota mukaan Kela-kortti ja ota se esille odottaessasi.
 • Pukeudu siten, että olkavartesi paljastuu helposti.
 • Varaudu jäämään rokotuspisteelle 15 minuutin ajaksi rokottamisen jälkeen.

Koronasuositukset Kärsämäellä 16.6. alkaen – Epidemia jatkaa rauhoittumistaan Pohjois-Pohjanmaalla

Tiedote | Julkaistu: 17.6.2021

Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koronakoordinaatioryhmä Koordinaatioryhmä kokoontui 15.6.2021. Ryhmä totesi, että epidemia on Pohjois-Pohjanmaalla perustasolla: tartuntojen määrä on säilynyt alueella maltillisena, ilmaantuvuus on alhainen ja tartuntaketjut ovat hallinnassa.

Koordinaatioryhmä linjasi kevennyksiä alueella voimassa oleviin maskisuosituksiin. Maskien käytön vähentyessä turvavälien ja yleisten hygieniakäytäntöjen merkitys korostuu.

Kärsämäen kunta jatkaa suositusten noudattamista. Ohjeita ja rajoituksia voidaan joutua muuttamaan nopealla aikataululla, mikäli valtion ohjeistus tai Pohjois-Pohjanmaan koordinaatioryhmän suositukset muuttuvat. Tuoreimmat ohjeet ja tiedot löydät Kärsämäen kunnan internet-sivuilta.

Yleisötilaisuudet 

 • Yleisötilaisuuksiin ja yleisiin kokouksiin määrätyt kokoontumisrajoitukset on lopetettu Pohjois-Pohjanmaalla aluehallintoviraston päätöksellä 1.6.2021 lähtien.

Julkiset tilat

 • Kunnantoimistolla palvelu ajanvarauksella etätyösuosituksesta johtuen.

Maskisuositukset (koskee yli 12-vuotiaita)

 • Joukkoliikenteessä
 • Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
 • Riskialueelta Suomeen saapuneet matkailijat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä omaehtoiseen karanteeniin, tai jos heillä on omaehtoisen karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
 • Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle, potilaille, omaisille ja vierailijoille sairaaloissa ja muissa sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteissä
 • Kasvomaskia on hyvä käyttää aina tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa.

Ikääntyneet ja riskiryhmät

 • Julkiset ja yksityiset palveluntuottajat ryhtyvät omassa toiminnassaan tehostettuihin suojaustoimenpiteisiin, joilla varmistetaan korkean sairastumisriskin ryhmien suojaaminen koronavirustartunnalta. Toimenpiteissä noudatetaan THL:n ja sairaanhoitopiirin ohjeistusta.
 • Suositellaan harkitsemaan tarkoin vierailuja ikääntyneiden ja riskiryhmien luokse. Vieraillessa suositellaan käytettäväksi maskia ja hyvää käsihygieniaa. Vierailut tulee sopia henkilökunnan kanssa etukäteen.

Etätyösuositus ja etäkokouskäytännöt

 • Kaikki työntekijät työskentelevät etätyössä mahdollisimman laajasti, noudatetaan mahdollisimman kattavasti etäkokouskäytäntöjä sekä työpaikoilla että vapaa-ajan kokouksissa

Ravitsemusliikkeet

 • Toimitaan valtioneuvoston ohjeistuksen mukaisesti.

Rokottaminen

Joukkorokotus on aloitettu Kärsämäellä viikolla 7.  Rokotusaikataulu etenee Suomen koronastrategian mukaisesti.

Tähän mennessä koronarokotteen on saanut jo noin 55 % kärsämäkisistä.

Rokotukselle voi varata ajan kaikki 16-49-vuotiaat perusterveet, jotka eivät ole vielä saaneet koronarokotetta sekä kaikki 16-69-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila THL:n koronastrategia ohjelman mukaisesti. Alla puhelinnumero ja ohjeet, josta itse soittamalla ajan voi varata.

Rokotusaika varataan soittamalla terveyskeskukseen   p.044-4456 941. Valitse Teleq:n takaisinsoittojärjestelmässä numero 4. Kun soitatte takaisinsoittojärjestelmään, odotelkaa rauhassa yhteydenottoa. Soitamme teille takaisin muutaman työpäivän kuluessa.

Jos rokotteita on, aika on varattavissa, mutta muutoin ellei rokotteita ole saatu, TeleQ tiedote ilmoittaa tilanteesta erikseen. Muista Teleq:n linjoista EI OLE SAATAVILLA KORONAROKOTE AJANVARAUSTA.

Rokotus on kaikille vapaaehtoinen ja maksuton.

Pyydämme seuraamaan tiedottamista rokotusten etenemisestä Kärsämäen Kaiku-lehdestä ja /tai Selänne-lehdestä.

Huomioitavaa

 • Tule rokotukseen vain terveenä ja varatulle ajalle.
 • Käytä kasvomaskia ja desinfioi kädet saapuessa ja poistuessa.
 • Säilytä turvavälit (2 m) muihin odottaessasi.
 • Ota mukaan Kela-kortti ja ota se esille odottaessasi.
 • Pukeudu siten, että olkavartesi paljastuu helposti.
 • Varaudu jäämään rokotuspisteelle 15 minuutin ajaksi rokottamisen jälkeen.

Koronavirusrokotukset Kärsämäellä

Tiedote | Julkaistu: 9.6.2021

Joukkorokotus  aloitettu Kärsämäellä vkolla 7. Rokotusaikataulu etenee Suomen koronastrategian mukaisesti.

Tähän mennessä koronarokotteen on saanut jo noin 52% kärsämäkisistä.

Rokotukselle voi varata ajan kaikki 16-49 vuotiaat perusterveet, jotka eivät ole vielä saaneet koronarokotetta sekä kaikki 16-69-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila THL:n koronastrategia ohjelman mukaisesti. Alla puhelinnumero ja ohjeet, josta itse soittamalla ajan voi varata.

Rokotusaika varataan soittamalla terveyskeskukseen   p.044-4456 941, linja avoinna klo 10-15. Valitse Teleq:n takaisinsoittojärjestelmässä numero 4. Kun soitatte takaisinsoittojärjestelmään, odotelkaa rauhassa yhteydenottoa. Soitamme teille takaisin muutaman työpäivän kuluessa.

Jos rokotteita on, aika on varattavissa, mutta muutoin ellei rokotteita ole saatu, TeleQ tiedote ilmoittaa tilanteesta erikseen. Muista Teleq:n linjoista EI OLE SAATAVILLA KORONAROKOTE AJANVARAUSTA.

Rokotus on kaikille vapaaehtoinen ja maksuton.

Pyydämme seuraamaan tiedottamista rokotusten etenemisestä Kärsämäen Kaiku-lehdestä ja /tai Selänne-lehdestä.

Huomioitavaa

 • Tule rokotukseen vain terveenä ja varatulle ajalle.
 • Käytä kasvomaskia ja desinfioi kädet saapuessa ja poistuessa.
 • Säilytä turvavälit (2 m) muihin odottaessasi.
 • Ota mukaan Kela-kortti ja ota se esille odottaessasi.
 • Pukeudu siten, että olkavartesi paljastuu helposti.
 • Varaudu jäämään rokotuspisteelle 15 minuutin ajaksi rokottamisen jälkeen.

Koronasuositukset Kärsämäellä 2.6. alkaen – Kokoontumisrajoituksista luovutaan Pohjois-Pohjanmaalla

Tiedote | Julkaistu: 3.6.2021

Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontui tarkastelemaan alueen epidemiatilannetta tiistaina 1. kesäkuuta. Ryhmä totesi, että Pohjois-Pohjanmaa on edelleen epidemian perustasolla: tartuntojen määrä on säilynyt alueella maltillisena, ilmaantuvuus on alhainen ja tartuntaketjut ovat hallinnassa

Yleisötilaisuuksiin ja yleisiin kokouksiin määrätyt kokoontumisrajoitukset lopetetaan Pohjois-Pohjanmaalla aluehallintoviraston päätöksellä 1.6. lähtien.

Vaikka kokoontumisrajoituksista luovutaan, voimassa ovat edelleen tartuntatautilain 58c-pykälän mukaiset velvoitteet käsienpesun mahdollistamisesta, tartuntojen leviämistä estävistä toimintaohjeista sekä tilojen tehostetusta siivoamisesta.

Tähän saakka tapahtumanjärjestäjät ovat olleet velvoitettuja huolehtimaan, että yleisötilaisuuksien osallistujat pystyvät pitämään toisiinsa yli kahden metrin turvavälin. Nyt velvoite turvavälien tarkasta metrimäärästä poistuu. Sen sijaan tilaisuudet tulisi järjestää siten, että osallistujat voivat pitää toisiinsa etäisyyttä ja ettei ruuhkia esimerkiksi jonotustilanteissa pääsisi syntymään.

Alueellinen koordinaatioryhmä linjasi muutoksesta maskien käyttöä koskevaan suositukseen. Uuden linjauksen mukaan maskien käyttöä suositellaan edelleen kaikille yli 12-vuotiaille esimerkiksi joukkoliikenteessä, yleisissä tiloissa ja työpaikoilla. Sen sijaan koululaisten maskisuosituksesta peruskoulussa ja toisella asteella luovutaan.

Kärsämäen kunta jatkaa suositusten noudattamista. Ohjeita ja rajoituksia voidaan joutua muuttamaan nopealla aikataululla, mikäli valtion ohjeistus tai Pohjois-Pohjanmaan koordinaatioryhmän suositukset muuttuvat. Tuoreimmat ohjeet ja tiedot löydät Kärsämäen kunnan internet-sivuilta.

Yleisötilaisuudet 

 • Yleisötilaisuuksiin ja yleisiin kokouksiin määrätyt kokoontumisrajoitukset on lopetettu Pohjois-Pohjanmaalla aluehallintoviraston päätöksellä 1.6.2021 lähtien.

Julkiset tilat

 • Kärsämäen kunnan hallinnassa olevat julkisia tiloja käytettäessä on noudatettava eri viranomaisten ja kunnan koronaohjeistuksia.
 • Kunnantoimistolla palvelu ajanvarauksella etätyösuosituksesta johtuen.

Maskisuositukset (koskee yli 12-vuotiaita)

 • Aina joukkoliikenteessä ja muissa julkisissa liikennevälineissä esimerkiksi taksissa
 • Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
 • Riskialueelta Suomeen saapuneet matkailijat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä omaehtoiseen karanteeniin, tai jos heillä on omaehtoisen karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
 • Terveydenhuollon henkilöstölle kaikessa potilastyössä. Suositus koskee myös potilaita, omaisia, opiskelijoita ja vierailijoita.
 • Aina julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa
 • Yksityisten palveluntarjoajien tiloissa (kaupat, pankit jne.)
 • Työpaikoilla sisätiloissa, joissa maskin käyttö on mahdollista

Yksityistilaisuudet

 • Suositellaan, että yksityistilaisuuksia järjestettäisiin mahdollisimman pienimuotoisesti ja turvaohjeita noudattaen

Ryhmäharrastustoiminta

 • Ryhmäharrastustoimintaa ulko- ja sisätiloissa voidaan jatkaa. Toiminnassa on noudatettava eri viranomaisten ja kunnan koronaohjeistuksia.

Ikääntyneet ja riskiryhmät

 • Julkiset ja yksityiset palveluntuottajat ryhtyvät omassa toiminnassaan tehostettuihin suojaustoimenpiteisiin, joilla varmistetaan korkean sairastumisriskin ryhmien suojaaminen koronavirustartunnalta. Toimenpiteissä noudatetaan THL:n ja sairaanhoitopiirin ohjeistusta.
 • Suositellaan harkitsemaan tarkoin vierailuja ikääntyneiden ja riskiryhmien luokse. Vieraillessa suositellaan käytettäväksi maskia ja hyvää käsihygieniaa. Vierailut tulee sopia henkilökunnan kanssa etukäteen.

Opetuksen järjestäminen

 • Kärsämäen peruskoulussa, lukiossa sekä vapaan sivistystyön oppilaitoksissa lasten ja nuorten osalta opetus voidaan järjestää normaalisti lähiopetuksena turvavälit huomioiden. Oppilaita, opiskelijoita ja huoltajia tiedotetaan tarpeen mukaan käytännöistä tarkemmin Wilman kautta.

Etätyösuositus ja etäkokouskäytännöt

 • Kaikki työntekijät työskentelevät etätyössä mahdollisimman laajasti, noudatetaan mahdollisimman kattavasti etäkokouskäytäntöjä sekä työpaikoilla että vapaa-ajan kokouksissa

Ravitsemusliikkeet

 • Toimitaan valtioneuvoston ohjeistuksen mukaisesti.

Rokottaminen

Joukkorokotus on aloitettu Kärsämäellä viikolla 7.  Rokotusaikataulu etenee Suomen koronastrategian mukaisesti.

Tähän mennessä koronarokotteen on saanut jo noin 49 % kärsämäkisistä.

Rokotukselle voi varata ajan kaikki 20-49-vuotiaat perusterveet, jotka eivät ole vielä saaneet koronarokotetta sekä kaikki 16-69-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila THL:n koronastrategia ohjelman mukaisesti. Alla puhelinnumero ja ohjeet, josta itse soittamalla ajan voi varata.

Rokotusaika varataan soittamalla terveyskeskukseen   p.044-4456 941. Valitse Teleq:n takaisinsoittojärjestelmässä numero 4. Kun soitatte takaisinsoittojärjestelmään, odotelkaa rauhassa yhteydenottoa. Soitamme teille takaisin muutaman työpäivän kuluessa.

Jos rokotteita on, aika on varattavissa, mutta muutoin ellei rokotteita ole saatu, TeleQ tiedote ilmoittaa tilanteesta erikseen. Muista Teleq:n linjoista EI OLE SAATAVILLA KORONAROKOTE AJANVARAUSTA.

Rokotus on kaikille vapaaehtoinen ja maksuton.

Pyydämme seuraamaan tiedottamista rokotusten etenemisestä Kärsämäen Kaiku-lehdestä ja /tai Selänne-lehdestä.

Huomioitavaa

 • Tule rokotukseen vain terveenä ja varatulle ajalle.
 • Käytä kasvomaskia ja desinfioi kädet saapuessa ja poistuessa.
 • Säilytä turvavälit (2 m) muihin odottaessasi.
 • Ota mukaan Kela-kortti ja ota se esille odottaessasi.
 • Pukeudu siten, että olkavartesi paljastuu helposti.
 • Varaudu jäämään rokotuspisteelle 15 minuutin ajaksi rokottamisen jälkeen.

Koronavirusrokotukset Kärsämäellä

Tiedote | Julkaistu: 26.5.2021

Joukkorokotus  aloitettu Kärsämäellä vkolla 7.  Rokotusaikataulu etenee Suomen koronastrategian mukaisesti.

Tähän mennessä koronarokotteen on saanut jo noin 46% kärsämäkisistä.

Rokotukselle voi varata ajan kaikki 30-39 vuotiaat sekä 40-49 vuotiaat perusterveet, jotka eivät ole vielä saaneet koronarokotetta sekä kaikki 16-69-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila THL:n koronastrategia ohjelman mukaisesti. Alla puhelinnumero ja ohjeet, josta itse soittamalla ajan voi varata.

Rokotusaika varataan soittamalla terveyskeskukseen   p.044-4456 941, linja avoinna klo 10-15. Valitse Teleq:n takaisinsoittojärjestelmässä numero 4. Kun soitatte takaisinsoittojärjestelmään, odotelkaa rauhassa yhteydenottoa. Soitamme teille takaisin muutaman työpäivän kuluessa.

Jos rokotteita on, aika on varattavissa, mutta muutoin ellei rokotteita ole saatu, TeleQ tiedote ilmoittaa tilanteesta erikseen. Muista Teleq:n linjoista EI OLE SAATAVILLA KORONAROKOTE AJANVARAUSTA.

Rokotus on kaikille vapaaehtoinen ja maksuton.

Pyydämme seuraamaan tiedottamista rokotusten etenemisestä Kärsämäen Kaiku-lehdestä ja /tai Selänne-lehdestä.

Huomioitavaa

 • Tule rokotukseen vain terveenä ja varatulle ajalle.
 • Käytä kasvomaskia ja desinfioi kädet saapuessa ja poistuessa.
 • Säilytä turvavälit (2 m) muihin odottaessasi.
 • Ota mukaan Kela-kortti ja ota se esille odottaessasi.
 • Pukeudu siten, että olkavartesi paljastuu helposti.
 • Varaudu jäämään rokotuspisteelle 15 minuutin ajaksi rokottamisen jälkeen.

Koronasuositukset Kärsämäellä 13.6. saakka

Julkaistu: 19.5.2021

Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koronakoordinaatioryhmä linjasi tiistaina 18.5., että koko Pohjois-Pohjanmaa on jälleen koronaepidemian perustasolla. Tilanne on rauhoittunut myös kiihtymisvaiheessa olleen Oulun osalta siten, että kaupunki on palannut muun maakunnan kanssa samalle tasolle. Vaikka epidemiatilanne on Pohjois-Pohjanmaalla rauhallinen, naapurimaakunta Keski-Pohjanmaan heikentynyttä tilannetta seurataan alueella tarkasti.

Koordinaatioryhmä suosittelee, että yksityistilaisuuksia järjestettäisiin alueella mahdollisimman pienimuotoisesti ja korona-ajan turvallisuusohjeet huomioiden. Ryhmä muistuttaa, että suositukset tulisi huomioida myös valmistujaisia ja muita kevään juhlia järjestettäessä.

Maskien käytöstä ja hygieniaohjeista ei ole varaa tinkiä, vaikka rokotukset alueella etenevätkin. Koordinaatioryhmä muistuttaakin, että koronarokote suojaa hyvin koronavirustaudin vakavia muotoja vastaan. Rokote ei kuitenkaan täysin poista tartunnan saamisen ja tartuttamisen riskiä. Siksi on tärkeää, että myös yhden tai kaksi rokoteannosta saaneet huolehtivat turvaväleistä, käyttävät kasvomaskia, pesevät käsiä ja noudattavat muita ohjeita viruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Kärsämäen kunta jatkaa suositusten noudattamista. Ohjeita ja rajoituksia voidaan joutua muuttamaan nopealla aikataululla, mikäli valtion ohjeistus tai Pohjois-Pohjanmaan koordinaatioryhmän suositukset muuttuvat. Tuoreimmat ohjeet ja tiedot löydät Kärsämäen kunnan internet-sivuilta.

Yleisötilaisuudet 

 • Sisä- ja ulkotiloissa tapahtuvien yleisötilaisuuksien osallistujamäärä rajataan 50 henkilöön aluehallintoviraston päätöksellä. Yli 50 henkilön tilaisuuksia voi järjestää noudattamalla erityisjärjestelyjä.

Julkiset tilat

 • Kärsämäen kunnan hallinnassa olevat julkisia tiloja käytettäessä on noudatettava eri viranomaisten ja kunnan koronaohjeistuksia.
 • Kunnantoimistolla palvelu ajanvarauksella etätyösuosituksesta johtuen.
 • Kirjasto on suljettu 10.5.-23.5. Joki-kirjastojen tietokantojen yhdistämisen vuoksi ja asiointipisteellä em. aikana rajoitettu palvelu; lomakkeiden vastaanotto ovelta, palvelu ja asiakaspäätteen käyttö ajanvarauksella soittamalla 044-445 6801.

Maskisuositukset (koskee yli 12-vuotiaita)

 • Aina joukkoliikenteessä ja muissa julkisissa liikennevälineissä esimerkiksi taksissa
 • Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
 • Riskialueelta Suomeen saapuneet matkailijat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä omaehtoiseen karanteeniin, tai jos heillä on omaehtoisen karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
 • Terveydenhuollon henkilöstölle kaikessa potilastyössä. Suositus koskee myös potilaita, omaisia, opiskelijoita ja vierailijoita.
 • Aina julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa mukaan lukien koulut ja oppilaitokset 6. lk alkaen
 • Yksityisten palveluntarjoajien tiloissa (kaupat, pankit jne.)
 • Toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot) ja korkeakouluissa
 • Työpaikoilla sisätiloissa, joissa maskin käyttö on mahdollista

Yksityistilaisuudet

 • Suositellaan, että yksityistilaisuuksia järjestettäisiin mahdollisimman pienimuotoisesti ja turvaohjeita noudattaen

Ryhmäharrastustoiminta

 • Ryhmäharrastustoimintaa ulko- ja sisätiloissa voidaan jatkaa. Toiminnassa on noudatettava eri viranomaisten ja kunnan koronaohjeistuksia.

Ikääntyneet ja riskiryhmät

 • Julkiset ja yksityiset palveluntuottajat ryhtyvät omassa toiminnassaan tehostettuihin suojaustoimenpiteisiin, joilla varmistetaan korkean sairastumisriskin ryhmien suojaaminen koronavirustartunnalta. Toimenpiteissä noudatetaan THL:n ja sairaanhoitopiirin ohjeistusta.
 • Suositellaan harkitsemaan tarkoin vierailuja ikääntyneiden ja riskiryhmien luokse. Vieraillessa suositellaan käytettäväksi maskia ja hyvää käsihygieniaa. Vierailut tulee sopia henkilökunnan kanssa etukäteen.

Opetuksen järjestäminen

 • Kärsämäen peruskoulussa, lukiossa sekä vapaan sivistystyön oppilaitoksissa lasten ja nuorten osalta opetus voidaan järjestää normaalisti lähiopetuksena turvavälit ja maskisuositukset huomioiden. Oppilaita, opiskelijoita ja huoltajia tiedotetaan tarpeen mukaan käytännöistä tarkemmin Wilman kautta.

Etätyösuositus ja etäkokouskäytännöt

 • Kaikki työntekijät työskentelevät etätyössä mahdollisimman laajasti, noudatetaan mahdollisimman kattavasti etäkokouskäytäntöjä sekä työpaikoilla että vapaa-ajan kokouksissa

Ravitsemusliikkeet

 • Toimitaan valtioneuvoston ohjeistuksen mukaisesti.

Rokottaminen

Joukkorokotus  aloitettu Kärsämäellä vkolla 7. Rokotusaikataulu etenee Suomen koronastrategian mukaisesti.

Tähän mennessä koronarokotteen on saanut jo noin 44% kärsämäkisistä.

Rokotukselle voi varata ajan kaikki 40-49 vuotiaat perusterveet, jotka eivät ole vielä saaneet koronarokotetta sekä kaikki 16-69-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila THL:n koronastrategia ohjelman mukaisesti. Alla puhelinnumero ja ohjeet, josta itse soittamalla ajan voi varata.

Rokotusaika varataan soittamalla terveyskeskukseen   p.044-4456 941, linja avoinna klo 10-15. Valitse Teleq:n takaisinsoittojärjestelmässä numero 4. Kun soitatte takaisinsoittojärjestelmään, odotelkaa rauhassa yhteydenottoa. Soitamme teille takaisin muutaman työpäivän kuluessa.

Jos rokotteita on, aika on varattavissa, mutta muutoin ellei rokotteita ole saatu, TeleQ tiedote ilmoittaa tilanteesta erikseen. Muista Teleq:n linjoista EI OLE SAATAVILLA KORONAROKOTE AJANVARAUSTA.

Rokotus on kaikille vapaaehtoinen ja maksuton.

 Pyydämme seuraamaan tiedottamista rokotusten etenemisestä Kärsämäen Kaiku-lehdestä ja /tai Selänne-lehdestä.

Huomioitavaa

  • Tule rokotukseen vain terveenä ja varatulle ajalle.
  • Käytä kasvomaskia ja desinfioi kädet saapuessa ja poistuessa.
  • Säilytä turvavälit (2 m) muihin odottaessasi.
  • Ota mukaan Kela-kortti ja ota se esille odottaessasi.
  • Pukeudu siten, että olkavartesi paljastuu helposti.
  • Varaudu jäämään rokotuspisteelle 15 minuutin ajaksi rokottamisen jälkeen.

Kärsämäkisten koronarokotukset- nyt aikoja voivat varata kaikki yli 40 – vuotiaat

Tiedote | Julkaistu: 18.5.2021

Joukkorokotus on aloitettu Kärsämäellä viikolla 7. Rokotusaikataulu etenee Suomen koronastrategian mukaisesti.

Tähän mennessä koronarokotteen on saanut jo noin 44 % kärsämäkisistä.

Rokotukselle voi varata ajan kaikki 40-49-vuotiaat perusterveet, jotka eivät ole vielä saaneet koronarokotetta sekä kaikki 16-69-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila THL:n koronastrategia ohjelman mukaisesti. Alla puhelinnumero ja ohjeet, josta itse soittamalla ajan voi varata.

Rokotusaika varataan soittamalla terveyskeskukseen   p.044-4456 941. Valitse Teleq:n takaisinsoittojärjestelmässä numero 4. Kun soitatte takaisinsoittojärjestelmään, odotelkaa rauhassa yhteydenottoa. Soitamme teille takaisin muutaman työpäivän kuluessa.

Jos rokotteita on, aika on varattavissa, mutta muutoin ellei rokotteita ole saatu, TeleQ tiedote ilmoittaa tilanteesta erikseen. Muista Teleq:n linjoista EI OLE SAATAVILLA KORONAROKOTE AJANVARAUSTA.

Rokotus on kaikille vapaaehtoinen ja maksuton.

Pyydämme seuraamaan tiedottamista rokotusten etenemisestä Kärsämäen Kaiku-lehdestä ja /tai Selänne-lehdestä.

Huomioitavaa

 • Tule rokotukseen vain terveenä ja varatulle ajalle.
 • Käytä kasvomaskia ja desinfioi kädet saapuessa ja poistuessa.
 • Säilytä turvavälit (2 m) muihin odottaessasi.
 • Ota mukaan Kela-kortti ja ota se esille odottaessasi.
 • Pukeudu siten, että olkavartesi paljastuu helposti.
 • Varaudu jäämään rokotuspisteelle 15 minuutin ajaksi rokottamisen jälkeen.

Koronasuositukset Kärsämäellä 17.5. – 31.5.- aikuisten ryhmäharrastukset voivat käynnistyä 17.5.

Tiedote | Julkaistu: 12.5.2021

Koordinaatioryhmä kokoontui 11.5.2021. Ryhmä totesi, että epidemia Pohjois-Pohjanmaalla Oulua lukuun ottamatta perustasolla. Oulu on kiihtymisvaiheessa. Yli 18-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminta voi jatkua 17.5. alkaen. Epidemian aikana omaksutut käsi- ja hengitystiehygieniaa, kasvomaskin käyttöä, sosiaalisia etäisyyksiä ja muiden huomioon ottamista koskevat käytännöt jatkuvat, myös julkisissa ja muissa yleisölle avoimissa tiloissa.

Kärsämäen kunta jatkaa suositusten noudattamista. Ohjeita ja rajoituksia voidaan joutua muuttamaan nopealla aikataululla, mikäli valtion ohjeistus tai Pohjois-Pohjanmaan koordinaatioryhmän suositukset muuttuvat. Tuoreimmat ohjeet ja tiedot löydät Kärsämäen kunnan internet-sivuilta.

Yleisötilaisuudet 

 • Yleisötilaisuuksien osallistujamäärä rajataan 20 henkilöön on rajattu 20 henkilöön 23.5.2021 saakka ja ajalla 24.5.-31.5.2021 50 henkilöön aluehallintoviraston päätöksellä.

Julkiset tilat

 • Kärsämäen kunnan hallinnassa olevat julkiset avataan ma 10.5. alkaen (Konttila, Konttimäki, Kutomo, Nahkuri, Venetpalon hiihtomaja). Toiminnassa on noudatettava eri viranomaisten ja kunnan koronaohjeistuksia, ml. 20 henkilön osallistujamäärän rajoitus.
 • Kunnantoimistolla palvelu ajanvarauksella etätyösuosituksesta johtuen.
 • Kirjasto on suljettu 10.5.-23.5. Joki-kirjastojen tietokantojen yhdistämisen vuoksi ja asiointipisteellä em. aikana rajoitettu palvelu; lomakkeiden vastaanotto ovelta, palvelu ja asiakaspäätteen käyttö ajanvarauksella soittamalla 044-445 6801.
 • Nuorisotalo Poppeli ja nuorisotyön toiminnot palvelevat normaalisti.

Maskisuositukset (koskee yli 12-vuotiaita)

 • Aina joukkoliikenteessä ja muissa julkisissa liikennevälineissä esimerkiksi taksissa
 • Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
 • Riskialueelta Suomeen saapuneet matkailijat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä omaehtoiseen karanteeniin, tai jos heillä on omaehtoisen karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
 • Terveydenhuollon henkilöstölle kaikessa potilastyössä. Suositus koskee myös potilaita, omaisia, opiskelijoita ja vierailijoita.
 • Aina julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa mukaan lukien koulut ja oppilaitokset 6. lk alkaen
 • Yksityisten palveluntarjoajien tiloissa (kaupat, pankit jne.)
 • Toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot) ja korkeakouluissa
 • Työpaikoilla sisätiloissa, joissa maskin käyttö on mahdollista

Yksityistilaisuudet

 • Yksityistilaisuuksien osallistujamäärä suositellaan rajattavaksi 20 henkilöön 23.5. saakka. Yksityistilaisuuksia järjestettäessä noudatetaan ohjeita turvaetäisyyksistä, maskin käytöstä ja hygieniakäytännöistä, joilla ehkäistään koronavirustartuntoja. Suositellaan hyödyntämään etäosallistumista.

Ryhmäharrastustoiminta

 • Yli 18- vuotiaiden ryhmäharrastustoiminta ulko- ja sisätiloissa voidaan käynnistää 17.5. alkaen. Toiminnassa on noudatettava eri viranomaisten ja kunnan koronaohjeistuksia.
 • Lasten ja alle 18 v. nuorten ryhmäharrastustoimintaa voidaan jatkaa.
 • Harrastustoiminnassa tulee huomioida sosiaali- ja terveysministeriön ohje siitä, että osallistujien sekä lasten saattajien tulee voida välttää lähikontakti toisiinsa ja heidän tulee ottaa huomioon annetut ohjeistukset.

Ikääntyneet ja riskiryhmät

 • Julkiset ja yksityiset palveluntuottajat ryhtyvät omassa toiminnassaan tehostettuihin suojaustoimenpiteisiin, joilla varmistetaan korkean sairastumisriskin ryhmien suojaaminen koronavirustartunnalta. Toimenpiteissä noudatetaan THL:n ja sairaanhoitopiirin ohjeistusta.
 • Suositellaan harkitsemaan tarkoin vierailuja ikääntyneiden ja riskiryhmien luokse. Vieraillessa suositellaan käytettäväksi maskia ja hyvää käsihygieniaa. Vierailut tulee sopia henkilökunnan kanssa etukäteen.

Opetuksen järjestäminen

 • Kärsämäen peruskoulussa, lukiossa sekä vapaan sivistystyön oppilaitoksissa lasten ja nuorten osalta opetus voidaan järjestää normaalisti lähiopetuksena turvavälit ja maskisuositukset huomioiden. Oppilaita, opiskelijoita ja huoltajia tiedotetaan tarpeen mukaan käytännöistä tarkemmin Wilman kautta.

Etätyösuositus ja etäkokouskäytännöt

 • Kaikki työntekijät työskentelevät etätyössä mahdollisimman laajasti, noudatetaan mahdollisimman kattavasti etäkokouskäytäntöjä sekä työpaikoilla että vapaa-ajan kokouksissa

Ravitsemusliikkeet

 • Toimitaan valtioneuvoston ohjeistuksen mukaisesti.

Rokottaminen

Joukkorokotus on aloitettu Kärsämäellä viikolla 7.  Rokotusaikataulu etenee Suomen koronastrategian mukaisesti.

Tähän mennessä koronarokotteen on saanut jo noin 42 % kärsämäkisistä.

Rokotukselle voi varata ajan kaikki 40-49-vuotiaat perusterveet, jotka eivät ole vielä saaneet koronarokotetta sekä kaikki 16-69-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila THL:n koronastrategia ohjelman mukaisesti. Alla puhelinnumero ja ohjeet, josta itse soittamalla ajan voi varata.

Rokotusaika varataan soittamalla terveyskeskukseen p.044-4456 941. Valitse Teleq:n takaisinsoittojärjestelmässä numero 4. Kun soitatte takaisinsoittojärjestelmään, odotelkaa rauhassa yhteydenottoa. Soitamme teille takaisin muutaman työpäivän kuluessa.

Jos rokotteita on, aika on varattavissa, mutta muutoin ellei rokotteita ole saatu, TeleQ tiedote ilmoittaa tilanteesta erikseen. Muista Teleq:n linjoista EI OLE SAATAVILLA KORONAROKOTE AJANVARAUSTA.

Rokotus on kaikille vapaaehtoinen ja maksuton.

Pyydämme seuraamaan tiedottamista rokotusten etenemisestä Kärsämäen Kaiku-lehdestä ja /tai Selänne-lehdestä.

Huomioitavaa

 • Tule rokotukseen vain terveenä ja varatulle ajalle.
 • Käytä kasvomaskia ja desinfioi kädet saapuessa ja poistuessa.
 • Säilytä turvavälit (2 m) muihin odottaessasi.
 • Ota mukaan Kela-kortti ja ota se esille odottaessasi.
 • Pukeudu siten, että olkavartesi paljastuu helposti.
 • Varaudu jäämään rokotuspisteelle 15 minuutin ajaksi rokottamisen jälkeen.

Koronasuositukset Kärsämäellä 10.5. – 23.5. – rajoituksia lievennetään äitienpäivän jälkeen

Tiedote | Julkaistu: 6.5.2021

Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koordinaatioryhmä linjasi tiistaina 4.5. kokouksessaan, että alue on Oulua lukuun ottamatta epidemian perustasolla. Koordinaatioryhmä totesi, että ulko- ja sisäliikuntatiloja voidaan kuntien niin päättäessä avata äitienpäivän jälkeen (10.5. alkaen). Myös yksityis- ja yleisötilaisuuksien rajoitukset väljenevät 10:stä 20:een samasta päivästä lähtien. Kokoontumissa ja kokouksissa on noudatettava suojaetäisyyksiä ja maskisuosituksia.

Koronavirusta on yhä liikkeellä ja käsihygienia, etäisyyksien pitäminen, maskin käyttö ja kontaktien välttäminen on erittäin tärkeää myös Kärsämäellä. Lievissäkin oireissa tulee herkästi hakeutua koronatestiin. Sairaana tai oireisena tulee pysyä kotona, eikä mennä esim. töihin, kouluun, päivähoitoon, harrastuksiin tai kyläilemään.

Kärsämäen kunta jatkaa suositusten noudattamista. Ohjeita ja rajoituksia voidaan joutua muuttamaan nopealla aikataululla, mikäli valtion ohjeistus tai Pohjois-Pohjanmaan koordinaatioryhmän suositukset muuttuvat. Tuoreimmat ohjeet ja tiedot löydät Kärsämäen kunnan internet-sivuilta.

Yleisötilaisuudet 

 • Yleisötilaisuuksien osallistujamäärä rajataan 20 henkilöön (ma 10.5. alkaen, AVI linjaa).

Julkiset tilat

 • Kärsämäen kunnan hallinnassa olevat julkiset avataan ma 10.5. alkaen (Konttila, Konttimäki, Kutomo, Nahkuri, Venetpalon hiihtomaja).  Toiminnassa on noudatettava eri viranomaisten ja kunnan koronaohjeistuksia, ml. 20 henkilön osallistujamäärän rajoitus.
 • Kunnantoimistolla palvelu ajanvarauksella etätyösuosituksesta johtuen.
 • Kirjasto on suljettu 10.5.-23.5. Joki-kirjastojen tietokantojen yhdistämisen vuoksi ja asiointipisteellä em. aikana rajoitettu palvelu; lomakkeiden vastaanotto ovelta, palvelu ja asiakaspäätteen käyttö ajanvarauksella soittamalla 044-445 6801.
 • Nuorisotalo Poppeli ja nuorisotyön toiminnot palvelevat normaalisti.

Maskisuositukset (koskee yli 12-vuotiaita)

 • Aina joukkoliikenteessä ja muissa julkisissa liikennevälineissä esimerkiksi taksissa
 • Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
 • Riskialueelta Suomeen saapuneet matkailijat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä omaehtoiseen karanteeniin, tai jos heillä on omaehtoisen karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
 • Terveydenhuollon henkilöstölle kaikessa potilastyössä. Suositus koskee myös potilaita, omaisia, opiskelijoita ja vierailijoita.
 • Aina julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa mukaan lukien koulut ja oppilaitokset 6. lk alkaen
 • Yksityisten palveluntarjoajien tiloissa (kaupat, pankit jne.)
 • Toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot) ja korkeakouluissa
 • Työpaikoilla sisätiloissa, joissa maskin käyttö on mahdollista

Yksityistilaisuudet

 • Yksityistilaisuuksien osallistujamäärä suositellaan rajattavaksi 20 henkilöön 23.5. saakka. Yksityistilaisuuksia järjestettäessä noudatetaan ohjeita turvaetäisyyksistä, maskin käytöstä ja hygieniakäytännöistä, joilla ehkäistään koronavirustartuntoja. Suositellaan hyödyntämään etäosallistumista.

Ryhmäharrastustoiminta

 • Ulkoliikuntapaikat avataan myös aikuisille ryhmämuotoiseen harrastamiseen 10.5.2021 alkaen. 18 vuotta täyttäneiden ryhmäharrastustoiminta sisätiloissa keskeytetään. Mahdollisuuksien mukaan harrastustoimintaa toteutetaan etämuotoisena.
 • Lasten ja alle 18 v. nuorten ryhmäharrastustoimintaa voidaan jatkaa.
 • Harrastustoiminnassa tulee huomioida sosiaali- ja terveysministeriön ohje siitä, että osallistujien sekä lasten saattajien tulee voida välttää lähikontakti toisiinsa ja heidän tulee ottaa huomioon annetut ohjeistukset.

Ikääntyneet ja riskiryhmät

 • Julkiset ja yksityiset palveluntuottajat ryhtyvät omassa toiminnassaan tehostettuihin suojaustoimenpiteisiin, joilla varmistetaan korkean sairastumisriskin ryhmien suojaaminen koronavirustartunnalta. Toimenpiteissä noudatetaan THL:n ja sairaanhoitopiirin ohjeistusta.
 • Suositellaan harkitsemaan tarkoin vierailuja ikääntyneiden ja riskiryhmien luokse. Vieraillessa suositellaan käytettäväksi maskia ja hyvää käsihygieniaa. Vierailut tulee sopia henkilökunnan kanssa etukäteen.

Opetuksen järjestäminen

 • Kärsämäen peruskoulussa, lukiossa sekä vapaan sivistystyön oppilaitoksissa lasten ja nuorten osalta opetus voidaan järjestää normaalisti lähiopetuksena turvavälit ja maskisuositukset huomioiden. Oppilaita, opiskelijoita ja huoltajia tiedotetaan tarpeen mukaan käytännöistä tarkemmin Wilman kautta.

Etätyösuositus ja etäkokouskäytännöt

 • Kaikki työntekijät työskentelevät etätyössä mahdollisimman laajasti, noudatetaan mahdollisimman kattavasti etäkokouskäytäntöjä sekä työpaikoilla että vapaa-ajan kokouksissa

Ravitsemusliikkeet

 • Toimitaan valtioneuvoston ohjeistuksen mukaisesti.

Rokottaminen

Joukkorokotus on aloitettu Kärsämäellä viikolla 7.  Rokotusaikataulu etenee Suomen koronastrategian mukaisesti.

Tähän mennessä koronarokotteen on saanut jo noin 38 % kärsämäkisistä.

Rokotukselle voi varata ajan kaikki 50-59-vuotiaat perusterveet, jotka eivät ole vielä saaneet koronarokotetta sekä kaikki 16-69-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila THL:n koronastrategia ohjelman mukaisesti. Alla puhelinnumero ja ohjeet, josta itse soittamalla ajan voi varata.

Rokotusaika varataan soittamalla terveyskeskukseen   p.044-4456 941. Valitse Teleq:n takaisinsoittojärjestelmässä numero 4. Kun soitatte takaisinsoittojärjestelmään, odotelkaa rauhassa yhteydenottoa. Soitamme teille takaisin muutaman työpäivän kuluessa.

Jos rokotteita on, aika on varattavissa, mutta muutoin ellei rokotteita ole saatu, TeleQ tiedote ilmoittaa tilanteesta erikseen. Muista Teleq:n linjoista EI OLE SAATAVILLA KORONAROKOTE AJANVARAUSTA.

Rokotus on kaikille vapaaehtoinen ja maksuton.

Pyydämme seuraamaan tiedottamista rokotusten etenemisestä Kärsämäen Kaiku-lehdestä ja /tai Selänne-lehdestä.

Huomioitavaa

 • Tule rokotukseen vain terveenä ja varatulle ajalle.
 • Käytä kasvomaskia ja desinfioi kädet saapuessa ja poistuessa.
 • Säilytä turvavälit (2 m) muihin odottaessasi.
 • Ota mukaan Kela-kortti ja ota se esille odottaessasi.
 • Pukeudu siten, että olkavartesi paljastuu helposti.
 • Varaudu jäämään rokotuspisteelle 15 minuutin ajaksi rokottamisen jälkeen.

Rokotukset etenevät Kärsämäellä

Tiedote | Julkaistu: 5.5.2021

Joukkorokotus on aloitettu Kärsämäellä viikolla 7.  Rokotusaikataulu etenee Suomen koronastrategian mukaisesti.

Tähän mennessä koronarokotteen on saanut jo noin 38 % kärsämäkisistä.

Rokotukselle voi varata ajan kaikki 50-59-vuotiaat perusterveet, jotka eivät ole vielä saaneet koronarokotetta sekä kaikki 16-69-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila THL:n koronastrategia ohjelman mukaisesti. Alla puhelinnumero ja ohjeet, josta itse soittamalla ajan voi varata.

Rokotusaika varataan soittamalla terveyskeskukseen   p.044-4456 941. Valitse Teleq:n takaisinsoittojärjestelmässä numero 4. Kun soitatte takaisinsoittojärjestelmään, odotelkaa rauhassa yhteydenottoa. Soitamme teille takaisin muutaman työpäivän kuluessa.

Jos rokotteita on, aika on varattavissa, mutta muutoin ellei rokotteita ole saatu, TeleQ tiedote ilmoittaa tilanteesta erikseen. Muista Teleq:n linjoista EI OLE SAATAVILLA KORONAROKOTE AJANVARAUSTA.

Rokotus on kaikille vapaaehtoinen ja maksuton.

Pyydämme seuraamaan tiedottamista rokotusten etenemisestä Kärsämäen kunnan internetsivuilta, Kaiku-lehdestä ja /tai Selänne-lehdestä.

Huomioitavaa

·         Tule rokotukseen vain terveenä ja varatulle ajalle.

·         Käytä kasvomaskia ja desinfioi kädet saapuessa ja poistuessa.

·         Säilytä turvavälit (2 m) muihin odottaessasi.

·         Ota mukaan Kela-kortti ja ota se esille odottaessasi.

·         Pukeudu siten, että olkavartesi paljastuu helposti.

·         Varaudu jäämään rokotuspisteelle 15 minuutin ajaksi rokottamisen jälkeen.

Koronasuositukset Kärsämäellä 9.5. saakka – rajoituksia ei voida vielä purkaa

Tiedote | Julkaistu: 29.4.2021

Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontui arvioimaan alueen tilannekuvaa tiistaina 27.4. Ryhmä totesi, että Oulun kaupungin osalta on siirrytty kiihtymisvaiheeseen, muutoin epidemia on alueella edelleen perustasolla. Tartuntamäärät Oulun kaupungissa ovat lähteneet kasvuun viikon aikana, ja epidemiatilanteessa on Oulun osalta siirrytty kiihtymisvaiheeseen. Muilta osin Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alue sen sijaan on yhä epidemian perustasolla. Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koordinaatioryhmä ei purkanut kokouksessaan rajoituksia ja suosituksia.

Suositukset ja rajoitukset pidettiin toistaiseksi ennallaan. Mahdollisuutta suositusten ja rajoitusten purkuun katsotaan uudelleen toukokuun ensimmäisellä viikolla, tarkastelussa ovat muun muassa liikuntapaikkojen avaaminen ja kokoontumisrajoitukset.

Koronavirusta on yhä väestössä liikkeellä ja käsihygienia, etäisyyksien pitäminen, maskin käyttö ja kontaktien välttäminen on erittäin tärkeää myös Kärsämäellä. Lievissäkin oireissa tulee herkästi hakeutua koronatestiin. Sairaana tai oireisena tulee pysyä kotona, eikä mennä esim. töihin, kouluun, päivähoitoon, harrastuksiin tai kyläilemään.

Kärsämäen kunta jatkaa suositusten noudattamista. Ohjeita ja rajoituksia voidaan joutua muuttamaan nopealla aikataululla, mikäli valtion ohjeistus tai Pohjois-Pohjanmaan koordinaatioryhmän suositukset muuttuvat. Tuoreimmat ohjeet ja tiedot löydät Kärsämäen kunnan internet-sivuilta.

Yleisötilaisuudet 

 • Sisä- ja ulkotiloissa tapahtuvien yleisötilaisuuksien osallistujamäärä rajataan 10 henkilöön aluehallintoviraston päätöksellä.

Julkiset tilat

 • Kuntien hallinnoimat, STM:n määritelmän mukaiset korkean tautiriskin julkiset tilat suljetaan. Turvataan oikeus välttämättömiin palveluihin ja asiointiin sekä lasten ja nuorten harrastustoiminnan jatkumiseen.
 • Kärsämäen kunnan hallinnassa olevat julkiset tilat pysyvät pääosin suljettuna (mm. kunnantoimisto, Konttila, Konttimäki, Kutomo, Nahkuri, Venetpalon hiihtomaja). Tiloja on kuitenkin mahdollista käyttää alle 18 v. lasten ja nuorten harrastustoimintaan ja vapaan sivistystyön opetukseen. Koivupuiston uima-allasta ei nykyisessä tilanteessa avata.
 • Kirjasto ja asiointipiste palaavat normaaliin palveluun korona-ajan terveysturvallisuusohjeet huomioiden.
 • Nuorisotalo Poppeli ja nuorisotyön toiminnot palvelevat normaalisti.

Maskisuositukset (koskee yli 12-vuotiaita)

 • Aina joukkoliikenteessä ja muissa julkisissa liikennevälineissä esimerkiksi taksissa
 • Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
 • Riskialueelta Suomeen saapuneet matkailijat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä omaehtoiseen karanteeniin, tai jos heillä on omaehtoisen karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
 • Terveydenhuollon henkilöstölle kaikessa potilastyössä. Suositus koskee myös potilaita, omaisia, opiskelijoita ja vierailijoita.
 • Aina julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa mukaan lukien koulut ja oppilaitokset 6. lk alkaen
 • Yksityisten palveluntarjoajien tiloissa (kaupat, pankit jne.)
 • Toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot) ja korkeakouluissa
 • Työpaikoilla sisätiloissa, joissa maskin käyttö on mahdollista

Yksityistilaisuudet

 • Yksityistilaisuuksien osallistujamäärä suositellaan rajattavaksi 10 henkilöön 9.5. saakka. Yksityistilaisuuksia järjestettäessä noudatetaan ohjeita turvaetäisyyksistä, maskin käytöstä ja hygieniakäytännöistä, joilla ehkäistään koronavirustartuntoja. Suositellaan hyödyntämään etäosallistumista.

Ryhmäharrastustoiminta

 • 18 vuotta täyttäneiden ryhmäharrastustoiminta keskeytetään. Mahdollisuuksien mukaan harrastustoimintaa toteutetaan etämuotoisena. Kilpaurheilun ryhmäharjoittelu ulkotiloissa voidaan käynnistää terveysturvallisuusohjeet huomioiden.
 • Lasten ja alle 18 v. nuorten ryhmäharrastustoimintaa voidaan jatkaa.
 • Harrastustoiminnassa tulee huomioida sosiaali- ja terveysministeriön ohje siitä, että osallistujien sekä lasten saattajien tulee voida välttää lähikontakti toisiinsa ja heidän tulee ottaa huomioon annetut ohjeistukset.

Ikääntyneet ja riskiryhmät

 • Julkiset ja yksityiset palveluntuottajat ryhtyvät omassa toiminnassaan tehostettuihin suojaustoimenpiteisiin, joilla varmistetaan korkean sairastumisriskin ryhmien suojaaminen koronavirustartunnalta. Toimenpiteissä noudatetaan THL:n ja sairaanhoitopiirin ohjeistusta.
 • Suositellaan harkitsemaan tarkoin vierailuja ikääntyneiden ja riskiryhmien luokse. Vieraillessa suositellaan käytettäväksi maskia ja hyvää käsihygieniaa. Vierailut tulee sopia henkilökunnan kanssa etukäteen.

Opetuksen järjestäminen

 • Kärsämäen peruskoulussa, lukiossa sekä vapaan sivistystyön oppilaitoksissa lasten ja nuorten osalta opetus voidaan järjestää normaalisti lähiopetuksena turvavälit ja maskisuositukset huomioiden. Oppilaita, opiskelijoita ja huoltajia tiedotetaan tarpeen mukaan käytännöistä tarkemmin Wilman kautta.

Etätyösuositus ja etäkokouskäytännöt

 • Kaikki työntekijät työskentelevät etätyössä mahdollisimman laajasti, noudatetaan mahdollisimman kattavasti etäkokouskäytäntöjä sekä työpaikoilla että vapaa-ajan kokouksissa

Ravitsemusliikkeet

 • Toimitaan valtioneuvoston ohjeistuksen mukaisesti.

Rokottaminen

Joukkorokotus aloitettu Kärsämäellä vkolla 7.  Rokotusaikataulu etenee Suomen koronastrategian mukaisesti.

Tähän mennessä koronarokotteen on saanut jo noin 36% kärsämäkisistä.

Rokotukselle voi varata ajan kaikki 50-59-vuotiaat perusterveet, jotka eivät ole vielä saaneet koronarokotetta sekä kaikki 16-69-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila THL:n koronastrategia ohjelman mukaisesti. Alla puhelinnumero ja ohjeet, josta itse soittamalla ajan voi varata.

Rokotusaika varataan soittamalla terveyskeskukseen   p.044-4456 941. Valitse Teleq:n takaisinsoittojärjestelmässä numero 4. Kun soitatte takaisinsoittojärjestelmään, odotelkaa rauhassa yhteydenottoa. Soitamme teille takaisin muutaman työpäivän kuluessa.

Jos rokotteita on, aika on varattavissa, mutta muutoin ellei rokotteita ole saatu, TeleQ tiedote ilmoittaa tilanteesta erikseen. Muista Teleq:n linjoista EI OLE SAATAVILLA KORONAROKOTE AJANVARAUSTA.

Rokotus on kaikille vapaaehtoinen ja maksuton.

Pyydämme seuraamaan tiedottamista rokotusten etenemisestä Kärsämäen Kaiku-lehdestä ja /tai Selänne-lehdestä.

Huomioitavaa

 • Tule rokotukseen vain terveenä ja varatulle ajalle.
 • Käytä kasvomaskia ja desinfioi kädet saapuessa ja poistuessa.
 • Säilytä turvavälit (2 m) muihin odottaessasi.
 • Ota mukaan Kela-kortti ja ota se esille odottaessasi.
 • Pukeudu siten, että olkavartesi paljastuu helposti.
 • Varaudu jäämään rokotuspisteelle 15 minuutin ajaksi rokottamisen jälkeen.

Koronasuositukset Kärsämäellä – Pohjois-Pohjanmaa on epidemian perustasolla

Tiedote | Julkaistu: 22.4.2021

Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontui arvioimaan alueen tilannekuvaa tiistaina 20.4. Ryhmä totesi, että epidemia on alueella edelleen perustasolla. Tartuntamäärissä tapahtui viime viikon loppupuolella hienoista nousua, joka näyttää kuitenkin kuluvalle viikolle tultaessa taittuneen. Muutoksena aikaisempaan koordinaatioryhmä linjasi, että kulttuurilaitokset, kuten museot ja kirjastot voidaan alueella avata, kun niissä asioidessa noudatetaan korona-ajan terveysturvallisuusohjeita.

Muilta osin suositukset pidettiin toistaiseksi ennallaan. Tilannetta tarkastellaan viikoittain ja suosituksia puretaan hallitusti kesän lähestyessä. Seuraavaksi tarkasteltavana ovat liikuntapaikkojen, kuten uimahallien aukioloa koskevat suositukset.

Koronavirusta on yhä väestössä liikkeellä ja käsihygienia, etäisyyksien pitäminen, maskin käyttö ja kontaktien välttäminen on erittäin tärkeää myös Kärsämäellä. Lievissäkin oireissa tulee herkästi hakeutua koronatestiin. Sairaana tai oireisena tulee pysyä kotona, eikä mennä esim. töihin, kouluun, päivähoitoon, harrastuksiin tai kyläilemään.

Kärsämäen kunta jatkaa suositusten noudattamista. Ohjeita ja rajoituksia voidaan joutua muuttamaan nopealla aikataululla, mikäli valtion ohjeistus tai Pohjois-Pohjanmaan koordinaatioryhmän suositukset muuttuvat. Tuoreimmat ohjeet ja tiedot löydät Kärsämäen kunnan internet-sivuilta.

Yleisötilaisuudet 

 • Sisä- ja ulkotiloissa tapahtuvien yleisötilaisuuksien osallistujamäärä rajataan 10 henkilöön aluehallintoviraston päätöksellä.

Julkiset tilat

 • Kuntien hallinnoimat, STM:n määritelmän mukaiset korkean tautiriskin julkiset tilat suljetaan. Turvataan oikeus välttämättömiin palveluihin ja asiointiin sekä lasten ja nuorten harrastustoiminnan jatkumiseen.
 • Kärsämäen kunnan hallinnassa olevat julkiset tilat pysyvät pääosin suljettuna (mm. kunnantoimisto, Konttila, Konttimäki, Kutomo, Nahkuri, Venetpalon hiihtomaja). Tiloja on kuitenkin mahdollista käyttää alle 18 v. lasten ja nuorten harrastustoimintaan ja vapaan sivistystyön opetukseen. Koivupuiston uima-allasta ei nykyisessä tilanteessa avata.
 • Kirjasto ja asiointipiste palaavat normaaliin palveluun korona-ajan terveysturvallisuusohjeet huomioiden.
 • Nuorisotalo Poppeli ja nuorisotyön toiminnot palvelevat normaalisti.

Maskisuositukset (koskee yli 12-vuotiaita)

 • Aina joukkoliikenteessä ja muissa julkisissa liikennevälineissä esimerkiksi taksissa
 • Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
 • Riskialueelta Suomeen saapuneet matkailijat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä omaehtoiseen karanteeniin, tai jos heillä on omaehtoisen karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
 • Terveydenhuollon henkilöstölle kaikessa potilastyössä. Suositus koskee myös potilaita, omaisia, opiskelijoita ja vierailijoita.
 • Aina julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa mukaan lukien koulut ja oppilaitokset 6. lk alkaen
 • Yksityisten palveluntarjoajien tiloissa (kaupat, pankit jne.)
 • Toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot) ja korkeakouluissa
 • Työpaikoilla sisätiloissa, joissa maskin käyttö on mahdollista

Yksityistilaisuudet

 • Yksityistilaisuuksien osallistujamäärä suositellaan rajattavaksi 10 henkilöön 9.5. saakka. Yksityistilaisuuksia järjestettäessä noudatetaan ohjeita turvaetäisyyksistä, maskin käytöstä ja hygieniakäytännöistä, joilla ehkäistään koronavirustartuntoja. Suositellaan hyödyntämään etäosallistumista.

Ryhmäharrastustoiminta

 • 18 vuotta täyttäneiden ryhmäharrastustoiminta keskeytetään. Mahdollisuuksien mukaan harrastustoimintaa toteutetaan etämuotoisena. Kilpaurheilun ryhmäharjoittelu ulkotiloissa voidaan käynnistää terveysturvallisuusohjeet huomioiden.
 • Lasten ja alle 18 v. nuorten ryhmäharrastustoimintaa voidaan jatkaa.
 • Harrastustoiminnassa tulee huomioida sosiaali- ja terveysministeriön ohje siitä, että osallistujien sekä lasten saattajien tulee voida välttää lähikontakti toisiinsa ja heidän tulee ottaa huomioon annetut ohjeistukset.

Ikääntyneet ja riskiryhmät

 • Julkiset ja yksityiset palveluntuottajat ryhtyvät omassa toiminnassaan tehostettuihin suojaustoimenpiteisiin, joilla varmistetaan korkean sairastumisriskin ryhmien suojaaminen koronavirustartunnalta. Toimenpiteissä noudatetaan THL:n ja sairaanhoitopiirin ohjeistusta.
 • Suositellaan harkitsemaan tarkoin vierailuja ikääntyneiden ja riskiryhmien luokse. Vieraillessa suositellaan käytettäväksi maskia ja hyvää käsihygieniaa. Vierailut tulee sopia henkilökunnan kanssa etukäteen.

Opetuksen järjestäminen

 • Kärsämäen peruskoulussa, lukiossa sekä vapaan sivistystyön oppilaitoksissa lasten ja nuorten osalta opetus voidaan järjestää normaalisti lähiopetuksena turvavälit ja maskisuositukset huomioiden. Oppilaita, opiskelijoita ja huoltajia tiedotetaan tarpeen mukaan käytännöistä tarkemmin Wilman kautta.

Etätyösuositus ja etäkokouskäytännöt

 • Kaikki työntekijät työskentelevät etätyössä mahdollisimman laajasti, noudatetaan mahdollisimman kattavasti etäkokouskäytäntöjä sekä työpaikoilla että vapaa-ajan kokouksissa

Ravitsemusliikkeet

 • Toimitaan valtioneuvoston ohjeistuksen mukaisesti.

Rokottaminen

Joukkorokotus aloitettu Kärsämäellä vkolla 7.  Rokotusaikataulu etenee Suomen koronastrategian mukaisesti.

Tähän mennessä Kärsämäellä on rokotettu tehostetun palvelun asumisyksikkö Esperin asukkaat ja näiden henkilökunta, sekä sosiaali- ja terveydenhuollon kriittisessä työssä olevat sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset. Osa kotihoidon piirissä olevista asiakkaista on rokotettu kertaalleen.

Rokotus on kaikille vapaaehtoinen ja maksuton. Joukkorokotukset on aloitettu yli 80-vuotiaista ikäihmisistä, mukaan lukien samassa taloudessa asuvat ikääntyneet ja omaishoitajat, joilla on sopimus kunnan kanssa. Myös alle 70-vuotiaista riskiryhmään kuuluvia  on aloitettu rokottamaan, sekä tällä hetkellä olemme menossa 60-64 vuotiaissa.

Rokotukselle voi varata ajan kaikki yli 60-vuotiaat, jotka eivät ole vielä saaneet koronarokotetta sekä kaikki 16-69-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila.

Vielä kuitenkin rokotteiden vähäisen saatavuuden vuoksi noin 25 %:a kärsämäkisistä on saanut rokotteen.

Pyydämme seuraamaan tiedottamista rokotusten etenemisestä Kärsämäen Kaiku-lehdestä ja /tai Selänne-lehdestä.

Rokotusaika varataan soittamalla terveyskeskukseen   p.044-4456 941. Valitse Teleq:n takaisinsoittojärjestelmässä numero 4. Kun soitatte takaisinsoittojärjestelmään, odotelkaa rauhassa yhteydenottoa. Soitamme teille takaisin muutaman työpäivän kuluessa.

Jos rokotteita on, aika on varattavissa, mutta muutoin ellei rokotteita ole saatu, TeleQ tiedote ilmoittaa tilanteesta erikseen. Muista Teleq:n linjoista EI OLE SAATAVILLA KORONAROKOTE AJANVARAUSTA.

Huomioitavaa

 • Tule rokotukseen vain terveenä ja varatulle ajalle.
 • Käytä kasvomaskia ja desinfioi kädet saapuessa ja poistuessa.
 • Säilytä turvavälit (2 m) muihin odottaessasi.
 • Ota mukaan Kela-kortti ja ota se esille odottaessasi.
 • Pukeudu siten, että olkavartesi paljastuu helposti.
 • Varaudu jäämään rokotuspisteelle 15 minuutin ajaksi rokottamisen jälkeen.

Koronasuositukset Kärsämäellä 25.4. saakka – Pohjois-Pohjanmaa on epidemian perustasolla

Tiedote | Julkaistu: 15.4.2021

Koronasuositukset Kärsämäellä 25.4. saakka – Pohjois-Pohjanmaa on epidemian perustasolla

Alueellinen koordinaatioryhmä kokoontui 13.4.2021. Ryhmä totesi, että epidemia on alueella perustasolla. Muutoksena aikaisempiin suosituksiin suositellaan, että nuorisotilat alueella avataan.

Koronavirusta on yhä väestössä liikkeellä ja käsihygienia, etäisyyksien pitäminen, maskin käyttö ja kontaktien välttäminen on erittäin tärkeää myös Kärsämäellä. Lievissäkin oireissa tulee herkästi hakeutua koronatestiin. Sairaana tai oireisena tulee pysyä kotona, eikä mennä esim. töihin, kouluun, päivähoitoon, harrastuksiin tai kyläilemään.

Kärsämäen kunta jatkaa suositusten noudattamista. Ohjeita ja rajoituksia voidaan joutua muuttamaan nopealla aikataululla, mikäli valtion ohjeistus tai Pohjois-Pohjanmaan koordinaatioryhmän suositukset muuttuvat. Tuoreimmat ohjeet ja tiedot löydät Kärsämäen kunnan internet-sivuilta.

Yleisötilaisuudet 

 • Sisä- ja ulkotiloissa tapahtuvien yleisötilaisuuksien osallistujamäärä rajataan 10 henkilöön aluehallintoviraston päätöksellä.

Julkiset tilat

 • Kuntien hallinnoimat, STM:n määritelmän mukaiset korkean tautiriskin julkiset tilat suljetaan. Turvataan oikeus välttämättömiin palveluihin ja asiointiin sekä lasten ja nuorten harrastustoiminnan jatkumiseen.
 • Kärsämäen kunnan hallinnassa olevat julkiset tilat pysyvät pääosin suljettuna (mm. kunnantoimisto, Konttila, Konttimäki, Kutomo, Nahkuri, Venetpalon hiihtomaja). Tiloja on kuitenkin mahdollista käyttää alle 18 v. lasten ja nuorten harrastustoimintaan ja vapaan sivistystyön opetukseen. Koivupuiston uima-allasta ei nykyisessä tilanteessa avata.
 • Kirjastolla ja asiointipisteellä rajoitettu palvelu, suositellaan nopeaa asiointia. Asiointipisteen asiakaspäätteen käyttöön suositellaan ajanvarausta.
 • Nuorisotalo Poppeli ja nuorisotyön toiminnot palaavat normaaliin 15.4. alkaen.

Maskisuositukset (koskee yli 12-vuotiaita)

 • Aina joukkoliikenteessä ja muissa julkisissa liikennevälineissä esimerkiksi taksissa
 • Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
 • Riskialueelta Suomeen saapuneet matkailijat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä omaehtoiseen karanteeniin, tai jos heillä on omaehtoisen karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
 • Terveydenhuollon henkilöstölle kaikessa potilastyössä. Suositus koskee myös potilaita, omaisia, opiskelijoita ja vierailijoita.
 • Aina julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa mukaan lukien koulut ja oppilaitokset 6. lk alkaen
 • Yksityisten palveluntarjoajien tiloissa (kaupat, pankit jne.)
 • Toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot) ja korkeakouluissa
 • Työpaikoilla sisätiloissa, joissa maskin käyttö on mahdollista

Yksityistilaisuudet

 • Yksityistilaisuuksien osallistujamäärä suositellaan rajattavaksi 10 henkilöön. Yksityistilaisuuksia järjestettäessä noudatetaan ohjeita turvaetäisyyksistä, maskin käytöstä ja hygieniakäytännöistä, joilla ehkäistään koronavirustartuntoja. Suositellaan hyödyntämään etäosallistumista.

Ryhmäharrastustoiminta

 • 18 vuotta täyttäneiden ryhmäharrastustoiminta keskeytetään. Mahdollisuuksien mukaan harrastustoimintaa toteutetaan etämuotoisena.
 • Lasten ja alle 18 v. nuorten ryhmäharrastustoimintaa voidaan jatkaa alle 15 henkilön ryhmissä.
 • Harrastustoiminnassa tulee huomioida sosiaali- ja terveysministeriön ohje siitä, että osallistujien sekä lasten saattajien tulee voida välttää lähikontakti toisiinsa ja heidän tulee ottaa huomioon annetut ohjeistukset.

Ikääntyneet ja riskiryhmät

 • Julkiset ja yksityiset palveluntuottajat ryhtyvät omassa toiminnassaan tehostettuihin suojaustoimenpiteisiin, joilla varmistetaan korkean sairastumisriskin ryhmien suojaaminen koronavirustartunnalta. Toimenpiteissä noudatetaan THL:n ja sairaanhoitopiirin ohjeistusta.
 • Suositellaan harkitsemaan tarkoin vierailuja ikääntyneiden ja riskiryhmien luokse. Vieraillessa suositellaan käytettäväksi maskia ja hyvää käsihygieniaa. Vierailut tulee sopia henkilökunnan kanssa etukäteen.

Opetuksen järjestäminen

 • Kärsämäen peruskoulussa, lukiossa sekä vapaan sivistystyön oppilaitoksissa lasten ja nuorten osalta opetus voidaan järjestää normaalisti lähiopetuksena turvavälit ja maskisuositukset huomioiden. Oppilaita, opiskelijoita ja huoltajia tiedotetaan tarpeen mukaan käytännöistä tarkemmin Wilman kautta.

Etätyösuositus ja etäkokouskäytännöt

 • Kaikki työntekijät työskentelevät etätyössä mahdollisimman laajasti, noudatetaan mahdollisimman kattavasti etäkokouskäytäntöjä sekä työpaikoilla että vapaa-ajan kokouksissa

Ravitsemusliikkeet

 • Toimitaan valtioneuvoston ohjeistuksen mukaisesti.

Rokottaminen

Joukkorokotus aloitettu Kärsämäellä vkolla 7.  Rokotusaikataulu etenee Suomen koronastrategian mukaisesti.

Tähän mennessä Kärsämäellä on rokotettu tehostetun palvelun asumisyksikkö Esperin asukkaat ja näiden henkilökunta, sekä sosiaali- ja terveydenhuollon kriittisessä työssä olevat sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset. Osa kotihoidon piirissä olevista asiakkaista on rokotettu kertaalleen.

Rokotus on kaikille vapaaehtoinen ja maksuton. Joukkorokotukset aloitetaan ikäihmisistä

Joukkorokotukset on aloitettu yli 80-vuotiaista ikäihmisistä, mukaan lukien samassa taloudessa asuvat ikääntyneet ja omaishoitajat, joilla on sopimus kunnan kanssa. Myös alle 70-vuotiaista riskiryhmään kuuluvia on aloitettu rokottamaan, sekä tällä hetkellä olemme menossa > 70-vuotiaissa.

Viikolla 16 koronarokotetta jaetaan perusterveille 65-69 -vuotiaille sekä rinnalla edelleen 70- ylöspäin thl:n jaotuksen mukaisesti. Pyydämme Kärsämäen terveyskeskuksesta ed mainittuihin ryhmiin kuuluvia soittamaan TeleQ takaisinsoittojärjestelmän kiireettömän ajanvarauksen p. 044-4456941 koronalinjalle, valitsemaan järjestelmästä numero 4, josta saa rokotukselle ajan varattua. Vastaamme soittoihin muutaman työpäivän kuluessa, odotelkaa takaisinsoittoa ja ajanvarausta rauhassa. Otamme yhteyttä teihin.

Pyydämme seuraamaan tiedottamista rokotusten etenemisestä Kärsämäen Kaiku-lehdestä ja /tai Selänne-lehdestä.

Rokotusaika varataan soittamalla terveyskeskukseen   p.044-4456 941. Valitse Teleq:n takaisinsoittojärjestelmässä numero 4.

Jos rokotteita on, aika on varattavissa, mutta muutoin ellei rokotteita ole saatu, TeleQ tiedote ilmoittaa tilanteesta erikseen. Muista Teleq:n linjoista EI OLE SAATAVILLA KORONAROKOTE AJANVARAUSTA.

Huomioitavaa

 • Tule rokotukseen vain terveenä ja varatulle ajalle.
 • Käytä kasvomaskia ja desinfioi kädet saapuessa ja poistuessa.
 • Säilytä turvavälit (2 m) muihin odottaessasi.
 • Ota mukaan Kela-kortti ja ota se esille odottaessasi.
 • Pukeudu siten, että olkavartesi paljastuu helposti.
 • Varaudu jäämään rokotuspisteelle 15 minuutin ajaksi rokottamisen jälkeen.

Koronasuositukset Kärsämäellä 25.4. saakka – Pohjois-Pohjanmaa on palannut epidemian perustasolle

Tiedote | Julkaistu: 8.4.2021

Alueellinen koordinaatioryhmä kokoontui 6.4.2021. Ryhmä totesi, että epidemia on palannut alueella perustasolle. Niin tartuntojen määrä kuin ilmaantuvuuskin on jatkanut laskuaan. Ryhmä linjasi pieniä lievennyksiä yksityis- ja yleisötilaisuuksien osallistujamääriä koskeviin suosituksiin.

Koronavirusta on yhä väestössä liikkeellä ja käsihygienia, etäisyyksien pitäminen, maskin käyttö ja kontaktien välttäminen on erittäin tärkeää myös Kärsämäellä. Lievissäkin oireissa tulee herkästi hakeutua koronatestiin. Sairaana tai oireisena tulee pysyä kotona, eikä mennä esim. töihin, kouluun, päivähoitoon, harrastuksiin tai kyläilemään.

Kärsämäen kunta jatkaa suositusten noudattamista. Ohjeita ja rajoituksia voidaan joutua muuttamaan nopealla aikataululla, mikäli valtion ohjeistus tai Pohjois-Pohjanmaan koordinaatioryhmän suositukset muuttuvat. Tuoreimmat ohjeet ja tiedot löydät Kärsämäen kunnan internet-sivuilta.

Yleisötilaisuudet 

 • Sisä- ja ulkotiloissa tapahtuvien yleisötilaisuuksien osallistujamäärä rajataan 10 henkilöön aluehallintoviraston päätöksellä.

Julkiset tilat

 • Kuntien hallinnoimat, STM:n määritelmän mukaiset korkean tautiriskin julkiset tilat suljetaan. Turvataan oikeus välttämättömiin palveluihin ja asiointiin sekä lasten ja nuorten harrastustoiminnan jatkumiseen.
 • Kärsämäen kunnan hallinnassa olevat julkiset tilat pysyvät pääosin suljettuna (mm. kunnantoimisto, Konttila, Konttimäki, Kutomo, Nahkuri, Venetpalon hiihtomaja). Tiloja on kuitenkin mahdollista käyttää alle 18 v. lasten ja nuorten harrastustoimintaan ja vapaan sivistystyön opetukseen. Koivupuiston uima-allasta ei nykyisessä tilanteessa avata.
 • Kirjastolla ja asiointipisteellä rajoitettu palvelu, suositellaan nopeaa asiointia. Asiointipisteen asiakaspäätteen käyttöön suositellaan ajanvarausta.
 • Nuorisotalo Poppeli avoinna porrastetusti alle 18-vuotiaille ke, to, pe seuraavasti:
  • Yläkoululaiset klo 16.00-18.00
  • Toisen asteen opiskelijat klo 18.00-20.00
  • Poppelissa kerralla sisätiloissa max. 15 henkeä. Yli 12-vuotiailla kasvomaskisuositus.

Maskisuositukset (koskee yli 12-vuotiaita)

 • Aina joukkoliikenteessä ja muissa julkisissa liikennevälineissä esimerkiksi taksissa
 • Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
 • Riskialueelta Suomeen saapuneet matkailijat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä omaehtoiseen karanteeniin, tai jos heillä on omaehtoisen karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
 • Terveydenhuollon henkilöstölle kaikessa potilastyössä. Suositus koskee myös potilaita, omaisia, opiskelijoita ja vierailijoita.
 • Aina julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa mukaan lukien koulut ja oppilaitokset 6. lk alkaen
 • Yksityisten palveluntarjoajien tiloissa (kaupat, pankit jne.)
 • Toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot) ja korkeakouluissa
 • Työpaikoilla sisätiloissa, joissa maskin käyttö on mahdollista

Yksityistilaisuudet

 • Yksityistilaisuuksien osallistujamäärä suositellaan rajattavaksi 10 henkilöön. Yksityistilaisuuksia järjestettäessä noudatetaan ohjeita turvaetäisyyksistä, maskin käytöstä ja hygieniakäytännöistä, joilla ehkäistään koronavirustartuntoja. Suositellaan hyödyntämään etäosallistumista.

Ryhmäharrastustoiminta

 • 18 vuotta täyttäneiden ryhmäharrastustoiminta keskeytetään. Mahdollisuuksien mukaan harrastustoimintaa toteutetaan etämuotoisena.
 • Lasten ja alle 18 v. nuorten ryhmäharrastustoimintaa voidaan jatkaa alle 15 henkilön ryhmissä.
 • Harrastustoiminnassa tulee huomioida sosiaali- ja terveysministeriön ohje siitä, että osallistujien sekä lasten saattajien tulee voida välttää lähikontakti toisiinsa ja heidän tulee ottaa huomioon annetut ohjeistukset.

Ikääntyneet ja riskiryhmät

 • Julkiset ja yksityiset palveluntuottajat ryhtyvät omassa toiminnassaan tehostettuihin suojaustoimenpiteisiin, joilla varmistetaan korkean sairastumisriskin ryhmien suojaaminen koronavirustartunnalta. Toimenpiteissä noudatetaan THL:n ja sairaanhoitopiirin ohjeistusta.
 • Suositellaan harkitsemaan tarkoin vierailuja ikääntyneiden ja riskiryhmien luokse. Vieraillessa suositellaan käytettäväksi maskia ja hyvää käsihygieniaa. Vierailut tulee sopia henkilökunnan kanssa etukäteen.

Opetuksen järjestäminen

 • Kärsämäen peruskoulussa, lukiossa sekä vapaan sivistystyön oppilaitoksissa lasten ja nuorten osalta opetus voidaan järjestää normaalisti lähiopetuksena turvavälit ja maskisuositukset huomioiden. Oppilaita, opiskelijoita ja huoltajia tiedotetaan tarpeen mukaan käytännöistä tarkemmin Wilman kautta.

Etätyösuositus ja etäkokouskäytännöt

 • Kaikki työntekijät työskentelevät etätyössä mahdollisimman laajasti, siirrytään mahdollisimman kattavasti etäkokouskäytäntöihin sekä työpaikoilla että vapaa-ajan kokouksissa

Ravitsemusliikkeet

 • Toimitaan valtioneuvoston ohjeistuksen mukaisesti.

Rokottaminen

Joukkorokotus aloitettu Kärsämäellä vkolla 7.  Rokotusaikataulu etenee Suomen koronastrategian mukaisesti.

Tähän mennessä Kärsämäellä on rokotettu tehostetun palvelun asumisyksikkö Esperin asukkaat ja näiden henkilökunta, sekä sosiaali- ja terveydenhuollon kriittisessä työssä olevat sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset. Osa kotihoidon piirissä olevista asiakkaista on rokotettu kertaalleen.

Rokotus on kaikille vapaaehtoinen ja maksuton. Joukkorokotukset aloitetaan ikäihmisistä

Joukkorokotukset on aloitettu yli 80-vuotiaista ikäihmisistä, mukaan lukien samassa taloudessa asuvat ikääntyneet ja omaishoitajat, joilla on sopimus kunnan kanssa. Myös alle 70-vuotiaista riskiryhmään kuuluvia on aloitettu rokottamaan, sekä tällä hetkellä olemme menossa > 70-vuotiaissa.

Vielä kuitenkin rokotteiden vähäisen saatavuuden vuoksi vain pieni osa heistäkin on saanut rokotteen.

Alle 70- vuotiaiden (perusterveet, jotka eivät kuulu riskiryhmiin) rokoteaikataulusta tiedotamme myöhemmin.

Pyydämme seuraamaan tiedottamista rokotusten etenemisestä Kärsämäen Kaiku-lehdestä ja /tai Selänne-lehdestä.

Rokotusaika varataan soittamalla terveyskeskukseen   p.044-4456 941. Valitse Teleq:n takaisinsoittojärjestelmässä numero 4.

Jos rokotteita on, aika on varattavissa, mutta muutoin ellei rokotteita ole saatu, TeleQ tiedote ilmoittaa tilanteesta erikseen. Muista Teleq:n linjoista EI OLE SAATAVILLA KORONAROKOTE AJANVARAUSTA.

Huomioitavaa

 • Tule rokotukseen vain terveenä ja varatulle ajalle.
 • Käytä kasvomaskia ja desinfioi kädet saapuessa ja poistuessa.
 • Säilytä turvavälit (2 m) muihin odottaessasi.
 • Ota mukaan Kela-kortti ja ota se esille odottaessasi.
 • Pukeudu siten, että olkavartesi paljastuu helposti.
 • Varaudu jäämään rokotuspisteelle 15 minuutin ajaksi rokottamisen jälkeen.

Koronavirusrokotukset Kärsämäellä

Tiedote 26.3.2021

Joukkorokotus  aloitettu Kärsämäellä vkolla 7.  Rokotusaikataulu etenee Suomen koronastrategian mukaisesti.

Tähän mennessä Kärsämäellä  on rokotettu tehostetun palvelun asumisyksikkö Esperin asukkaat ja näiden henkilökunta, sekä sosiaali- ja terveydenhuollon kriittisessä työssä olevat sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset. Osa kotihoidon piirissä olevista asiakkaista on rokotettu kertaalleen.

Rokotus on kaikille vapaaehtoinen ja maksuton. Joukkorokotukset aloitetaan ikäihmisistä

Joukkorokotukset on aloitettu yli 80-vuotiaista ikäihmisistä, mukaan lukien samassa taloudessa asuvat ikääntyneet ja omaishoitajat, joilla on sopimus kunnan kanssa. Myös  alle 70-vuotiaista riskiryhmään kuuluvia  on aloitettu rokottamaan, sekä tällä hetkellä olemme menossa > 70-vuotiaissa.

Vielä kuitenkin rokotteiden vähäisen saatavuuden vuoksi vain pieni osa heistäkin on saanut rokotteen.

Tällä hetkellä rokotteita saadaan niin vähän, että terveyskeskuksesta otetaan yhteyttä rokotettaviin ryhmiin ajanvaraus asioissa.

Alle 70- vuotiaiden rokoteaikataulusta tiedotamme myöhemmin.

Pyydämme seuraamaan tiedottamista rokotusten etenemisestä Kärsämäen Kaiku-lehdestä ja /tai Selänne-lehdestä.

Rokotusaika varataan soittamalla terveyskeskukseen   p.044-4456 941. Valitse Teleq:n takaisinsoittojärjestelmässä numero 4.

Jos rokotteita on, aika on varattavissa, mutta muutoin ellei rokotteita ole saatu, TeleQ tiedote ilmoittaa tilanteesta erikseen. Muista Teleq:n linjoista EI OLE SAATAVILLA KORONAROKOTE AJANVARAUSTA.

Huomioitavaa

 • Tule rokotukseen vain terveenä ja varatulle ajalle.
 • Käytä kasvomaskia ja desinfioi kädet saapuessa ja poistuessa.
 • Säilytä turvavälit (2 m) muihin odottaessasi.
 • Ota mukaan Kela-kortti ja ota se esille odottaessasi.
 • Pukeudu siten, että olkavartesi paljastuu helposti.
 • Varaudu jäämään rokotuspisteelle 15 minuutin ajaksi rokottamisen jälkeen.

Koronasuositukset Kärsämäellä jatkuvat 25.4. saakka – ”Vielä tarvitaan jaksamista, että tilanne säilyy rauhallisena kesään saakka.”

Tiedote | Julkaistu: 25.3.2021

Valtakunnallisesti epidemia on kehittynyt huolestuttavaan suuntaan, jolloin käsihygienia, etäisyyksien pitäminen, maskin käyttö ja kontaktien välttäminen on erittäin tärkeää myös Kärsämäellä. Vältä tungosta ja kaikkia tarpeettomia lähikontakteja. Lievissäkin oireissa tulee herkästi hakeutua koronatestiin. Sairaana tai oireisena tulee pysyä kotona, eikä mennä esim. töihin, kouluun, päivähoitoon, harrastuksiin tai kyläilemään.

Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koordinaatioryhmä linjasi tiistaina 23.3. pidetyssä kokouksessaan, että alueen koronasuosituksia jatketaan 25.4. saakka. Näin varaudutaan muuntoviruksen leviämisen sekä pääsiäisaikana tapahtuvan matkustelun aiheuttamiin riskeihin. Epidemia on Pohjois-Pohjanmaalla edelleen kiihtymisvaiheessa.

Kärsämäen kunta jatkaa suositusten noudattamista. Ohjeita ja rajoituksia voidaan joutua muuttamaan nopealla aikataululla, mikäli valtion ohjeistus tai Pohjois-Pohjanmaan koordinaatioryhmän suositukset muuttuvat. Tuoreimmat ohjeet ja tiedot löydät Kärsämäen kunnan internet-sivuilta.

Yleisötilaisuudet 

 • Sisä- ja ulkotiloissa tapahtuvien yleisötilaisuuksien osallistujamäärä rajataan 6 henkilöön aluehallintoviraston päätöksellä.

Julkiset tilat

 • Kuntien hallinnoimat, STM:n määritelmän mukaiset korkean tautiriskin julkiset tilat suljetaan. Turvataan oikeus välttämättömiin palveluihin ja asiointiin sekä lasten ja nuorten harrastustoiminnan jatkumiseen.
 • Kärsämäen kunnan hallinnassa olevat julkiset tilat pysyvät pääosin suljettuna (mm. kunnantoimisto, Konttila, Konttimäki, Kutomo, Nahkuri, Venetpalon hiihtomaja). Tiloja on kuitenkin mahdollista käyttää alle 18 v. lasten ja nuorten harrastustoimintaan ja vapaan sivistystyön opetukseen. Koivupuiston uima-allasta ei nykyisessä tilanteessa avata.
 • Kirjastolla ja asiointipisteellä rajoitettu palvelu, suositellaan nopeaa asiointia. Asiointipisteen asiakaspäätteen käyttöön suositellaan ajanvarausta.
 • Nuorisotalo Poppeli avoinna porrastetusti alle 18-vuotiaille ke, to, pe seuraavasti:
  • Yläkoululaiset klo 16.00-18.00
  • Toisen asteen opiskelijat klo 18.00-20.00
  • Poppelissa kerralla sisätiloissa max. 15 henkeä. Yli 12-vuotiailla kasvomaskisuositus.

 Maskisuositukset (koskee yli 12-vuotiaita)

 • Aina joukkoliikenteessä ja muissa julkisissa liikennevälineissä esimerkiksi taksissa
 • Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
 • Riskialueelta Suomeen saapuneet matkailijat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä omaehtoiseen karanteeniin, tai jos heillä on omaehtoisen karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
 • Terveydenhuollon henkilöstölle kaikessa potilastyössä. Suositus koskee myös potilaita, omaisia, opiskelijoita ja vierailijoita.
 • Aina julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa mukaan lukien koulut ja oppilaitokset 6. lk alkaen
 • Yksityisten palveluntarjoajien tiloissa (kaupat, pankit jne.)
 • Toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot) ja korkeakouluissa
 • Työpaikoilla sisätiloissa, joissa maskin käyttö on mahdollista

Yksityistilaisuudet

 • Yksityistilaisuuksien osallistujamäärä suositellaan rajattavaksi 6 henkilöön. Yksityistilaisuuksia järjestettäessä noudatetaan ohjeita turvaetäisyyksistä, maskin käytöstä ja hygieniakäytännöistä, joilla ehkäistään koronavirustartuntoja. Suositellaan hyödyntämään etäosallistumista.

Ryhmäharrastustoiminta

 • 18 vuotta täyttäneiden ryhmäharrastustoiminta keskeytetään. Mahdollisuuksien mukaan harrastustoimintaa toteutetaan etämuotoisena.
 • Lasten ja alle 18 v. nuorten ryhmäharrastustoimintaa voidaan jatkaa alle 15 henkilön ryhmissä.
 • Harrastustoiminnassa tulee huomioida sosiaali- ja terveysministeriön ohje siitä, että osallistujien sekä lasten saattajien tulee voida välttää lähikontakti toisiinsa ja heidän tulee ottaa huomioon annetut ohjeistukset.

Ikääntyneet ja riskiryhmät

 • Julkiset ja yksityiset palveluntuottajat ryhtyvät omassa toiminnassaan tehostettuihin suojaustoimenpiteisiin, joilla varmistetaan korkean sairastumisriskin ryhmien suojaaminen koronavirustartunnalta. Toimenpiteissä noudatetaan THL:n ja sairaanhoitopiirin ohjeistusta.
 • Suositellaan harkitsemaan tarkoin vierailuja ikääntyneiden ja riskiryhmien luokse. Vieraillessa suositellaan käytettäväksi maskia ja hyvää käsihygieniaa. Vierailut tulee sopia henkilökunnan kanssa etukäteen.

Opetuksen järjestäminen

 • Kärsämäen peruskoulussa, lukiossa sekä vapaan sivistystyön oppilaitoksissa lasten ja nuorten osalta opetus voidaan järjestää normaalisti lähiopetuksena turvavälit ja maskisuositukset huomioiden. Tartuntojen välttämiseksi kaikille ylioppilaskokeisiin ilmoittautuneille suositellaan sosiaalisten kontaktien välttämistä, eli omaehtoiseen karanteeniin asettumista kokeiden aikana. Karanteeniin tai eristykseen määrätyt ylioppilaskokelaat eivät voi osallistua kokeeseen, sillä vaadittuja erityisjärjestelyjä ei ole mahdollista toteuttaa. Oppilaita, opiskelijoita ja huoltajia tiedotetaan tarpeen mukaan käytännöistä tarkemmin Wilman kautta.

Etätyösuositus ja etäkokouskäytännöt

 • Kaikki työntekijät työskentelevät etätyössä mahdollisimman laajasti, siirrytään mahdollisimman kattavasti etäkokouskäytäntöihin sekä työpaikoilla että vapaa-ajan kokouksissa

Ravitsemusliikkeet

 • Toimitaan valtioneuvoston ohjeistuksen mukaisesti.

Rokottaminen

Joukkorokotukset on aloitettu Kärsämäellä viikolla 7.  Rokotusaikataulu etenee Suomen koronastrategian mukaisesti.

Tähän mennessä Kärsämäellä on rokotettu tehostetun palvelun asumisyksikkö Esperin asukkaat ja näiden henkilökunta, sekä sosiaali- ja terveydenhuollon kriittisessä työssä olevat sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset sekä ikääntyneitä ja riskiryhmiin kuuluvia kuntalaisia.

Rokotus on kaikille vapaaehtoinen ja maksuton. Joukkorokotukset aloitetaan ikäihmisistä

Joukkorokotukset on aloitettu yli 80-vuotiaista ikäihmisistä, mukaan lukien samassa taloudessa asuvat ikääntyneet ja omaishoitajat, joilla on sopimus kunnan kanssa. Myös alle 70-vuotiaista riskiryhmään kuuluvia on aloitettu rokottamaan, vielä kuitenkin rokotteiden vähäisen saatavuuden vuoksi vain pieni osa heistäkin on saanut rokotteen.

Tällä hetkellä rokotteita saadaan niin vähän, että terveyskeskuksesta otetaan yhteyttä rokotettaviin ryhmiin ajanvaraus asioissa.

Alle 80- vuotiaiden rokoteaikataulusta tiedotamme myöhemmin.

Pyydämme seuraamaan tiedottamista rokotusten etenemisestä Kärsämäen internetsivuilta, Kaiku-lehdestä ja /tai Selänne-lehdestä.

Rokotusaika varataan soittamalla terveyskeskukseen   p.044-4456 941. Valitse Teleq:n takaisinsoittojärjestelmässä numero 4.

Jos rokotteita on, aika on varattavissa, mutta muutoin ellei rokotteita ole saatu, TeleQ tiedote ilmoittaa tilanteesta erikseen. Muista Teleq:n linjoista EI OLE SAATAVILLA KORONAROKOTE AJANVARAUSTA.

Huomioitavaa

 • Tule rokotukseen vain terveenä ja varatulle ajalle.
 • Käytä kasvomaskia ja desinfioi kädet saapuessa ja poistuessa.
 • Säilytä turvavälit (2 m) muihin odottaessasi.
 • Ota mukaan Kela-kortti ja ota se esille odottaessasi.
 • Pukeudu siten, että olkavartesi paljastuu helposti.
 • Varaudu jäämään rokotuspisteelle 15 minuutin ajaksi rokottamisen jälkeen.

Koronasuositukset Kärsämäellä jatkuvat 28.3. saakka

Tiedote 17.3.2021

Valtakunnallisesti epidemia on kehittynyt huolestuttavaan suuntaan, jolloin käsihygienia, etäisyyksien pitäminen, maskin käyttö ja kontaktien välttäminen on erittäin tärkeää myös Kärsämäellä. Vältä tungosta ja kaikkia tarpeettomia lähikontakteja. Lievissäkin oireissa tulee herkästi hakeutua koronatestiin. Sairaana tai oireisena tulee pysyä kotona, eikä mennä esim. töihin, kouluun, päivähoitoon, harrastuksiin tai kyläilemään.

Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koordinaatioryhmä kokoontui tarkastelemaan alueen koronatilannekuvaa tiistaina 16.3. Ryhmä totesi, että epidemia on alueella edelleen kiihtymisvaiheessa. Alueellisiin suosituksiin ja rajoituksiin ei linjattu muutoksia vaan niitä tarkastellaan seuraavan kerran tiistaina 23.3. Tällä hetkellä suositukset ovat voimassa 28.3. asti.

Valtakunnallisen tilanteen kehittyminen ja muuntovirusten mahdollinen leviäminen voi kuitenkin heikentää tilannetta nopeastikin. Suosituksien noudattaminen on edelleen tärkeää kaikissa ikäryhmissä, koska tauti leviää ja on vakava ikäihmisille ja riskiryhmille.

Suositukset ovat voimassa koko Pohjois-Pohjanmaan maakunnan alueella 28.3.2021 asti.

Kärsämäen kunta jatkaa suositusten noudattamista. Ohjeita ja rajoituksia voidaan joutua muuttamaan nopealla aikataululla, mikäli valtion ohjeistus tai Pohjois-Pohjanmaan koordinaatioryhmän suositukset muuttuvat. Tuoreimmat ohjeet ja tiedot löydät Kärsämäen kunnan internet-sivuilta.

Yleisötilaisuudet 

 • Sisä- ja ulkotiloissa tapahtuvien yleisötilaisuuksien osallistujamäärä rajattu 8.3 lukien 6 henkilöön aluehallintoviraston päätöksellä.

Julkiset tilat

 • Kuntien hallinnoimat, STM:n määritelmän mukaiset korkean tautiriskin julkiset tilat suljetaan. Turvataan oikeus välttämättömiin palveluihin ja asiointiin sekä lasten ja nuorten harrastustoiminnan jatkumiseen.
 • Kärsämäen kunnan hallinnassa olevat julkiset tilat pysyvät pääosin suljettuna (mm. kunnantoimisto, Konttila, Konttimäki, Kutomo, Nahkuri, Venetpalon hiihtomaja) 28.3.2021 saakka. Tiloja on kuitenkin mahdollista käyttää alle 18 v. lasten ja nuorten harrastustoimintaan ja vapaan sivistystyön opetukseen. Koivupuiston uima-allasta ei nykyisessä tilanteessa avata.
 • Kirjastolla ja asiointipisteellä rajoitettu palvelu, suositellaan nopeaa asiointia. Asiointipisteen asiakaspäätteen käyttöön suositellaan ajanvarausta.
 • Nuorisotalo Poppeli avoinna porrastetusti alle 18-vuotiaille ke, to, pe seuraavasti:
  • Yläkoululaiset klo 16.00-18.00
  • Toisen asteen opiskelijat klo 18.00-20.00
  • Poppelissa kerralla sisätiloissa max. 15 henkeä. Yli 12-vuotiailla kasvomaskisuositus.

Maskisuositukset (koskee yli 12-vuotiaita)

 • Aina joukkoliikenteessä ja muissa julkisissa liikennevälineissä esimerkiksi taksissa
 • Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
 • Riskialueelta Suomeen saapuneet matkailijat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä omaehtoiseen karanteeniin, tai jos heillä on omaehtoisen karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
 • Terveydenhuollon henkilöstölle kaikessa potilastyössä. Suositus koskee myös potilaita, omaisia, opiskelijoita ja vierailijoita.
 • Aina julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa mukaan lukien koulut ja oppilaitokset 6. lk alkaen
 • Yksityisten palveluntarjoajien tiloissa (kaupat, pankit jne.)
 • Toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot) ja korkeakouluissa
 • Työpaikoilla sisätiloissa, joissa maskin käyttö on mahdollista

Yksityistilaisuudet

 • Yksityistilaisuuksien osallistujamäärä suositellaan rajattavaksi 6 henkilöön. Yksityistilaisuuksia järjestettäessä noudatetaan ohjeita turvaetäisyyksistä, maskin käytöstä ja hygieniakäytännöistä, joilla ehkäistään koronavirustartuntoja. Suositellaan hyödyntämään etäosallistumista.

Ryhmäharrastustoiminta

 • Aikuisten ryhmäharrastustoiminta Kärsämäellä keskeytetään sekä sisällä että ulkona 28.3.2021 saakka. Edellytetään yhdistysten ja urheiluseurojen toimivan samoin. Mahdollisuuksien mukaan harrastustoimintaa toteutetaan etämuotoisena.
 • Lasten ja alle 18 v. nuorten ryhmäharrastustoimintaa voidaan jatkaa alle 15 henkilön ryhmissä.
 • Harrastustoiminnassa tulee huomioida sosiaali- ja terveysministeriön ohje siitä, että osallistujien sekä lasten saattajien tulee voida välttää lähikontakti toisiinsa ja heidän tulee ottaa huomioon annetut ohjeistukset.

Ikääntyneet ja riskiryhmät

 • Julkiset ja yksityiset palveluntuottajat ryhtyvät omassa toiminnassaan tehostettuihin suojaustoimenpiteisiin, joilla varmistetaan korkean sairastumisriskin ryhmien suojaaminen koronavirustartunnalta. Toimenpiteissä noudatetaan THL:n ja sairaanhoitopiirin ohjeistusta.
 • Suositellaan harkitsemaan tarkoin vierailuja ikääntyneiden ja riskiryhmien luokse. Vieraillessa suositellaan käytettäväksi maskia ja hyvää käsihygieniaa. Vierailut tulee sopia henkilökunnan kanssa etukäteen.

Opetuksen järjestäminen

 • Kärsämäen peruskoulussa, lukiossa sekä vapaan sivistystyön oppilaitoksissa lasten ja nuorten osalta opetus voidaan järjestää normaalisti lähiopetuksena turvavälit ja maskisuositukset huomioiden. Tartuntojen välttämiseksi kaikille ylioppilaskokeisiin ilmoittautuneille suositellaan sosiaalisten kontaktien välttämistä, eli omaehtoiseen karanteeniin asettumista kokeiden aikana. Karanteeniin tai eristykseen määrätyt ylioppilaskokelaat eivät voi osallistua kokeeseen, sillä vaadittuja erityisjärjestelyjä ei ole mahdollista toteuttaa. Oppilaita, opiskelijoita ja huoltajia tiedotetaan tarpeen mukaan käytännöistä tarkemmin Wilman kautta.

Etätyösuositus ja etäkokouskäytännöt

 • Kaikki työntekijät työskentelevät etätyössä mahdollisimman laajasti, siirrytään mahdollisimman kattavasti etäkokouskäytäntöihin sekä työpaikoilla että vapaa-ajan kokouksissa

Ravitsemusliikkeet

 • Toimitaan valtioneuvoston ohjeistuksen mukaisesti.

Rokottaminen

Joukkorokotukset on aloitettu Kärsämäellä viikolla 7.  Rokotusaikataulu etenee Suomen koronastrategian mukaisesti.

Tähän mennessä Kärsämäellä on rokotettu tehostetun palvelun asumisyksikkö Esperin asukkaat ja näiden henkilökunta, sekä sosiaali- ja terveydenhuollon kriittisessä työssä olevat sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset sekä ikääntyneitä ja riskiryhmiin kuuluvia kuntalaisia.

Rokotus on kaikille vapaaehtoinen ja maksuton. Joukkorokotukset aloitetaan ikäihmisistä

Joukkorokotukset on aloitettu yli 80-vuotiaista ikäihmisistä, mukaan lukien samassa taloudessa asuvat ikääntyneet ja omaishoitajat, joilla on sopimus kunnan kanssa. Myös alle 70-vuotiaista riskiryhmään kuuluvia on aloitettu rokottamaan, vielä kuitenkin rokotteiden vähäisen saatavuuden vuoksi vain pieni osa heistäkin on saanut rokotteen.

Tällä hetkellä rokotteita saadaan niin vähän, että terveyskeskuksesta otetaan yhteyttä rokotettaviin ryhmiin ajanvaraus asioissa.

Alle 80- vuotiaiden rokoteaikataulusta tiedotamme myöhemmin.

Pyydämme seuraamaan tiedottamista rokotusten etenemisestä Kärsämäen internetsivuilta, Kaiku-lehdestä ja /tai Selänne-lehdestä.

Rokotusaika varataan soittamalla terveyskeskukseen   p.044-4456 941. Valitse Teleq:n takaisinsoittojärjestelmässä numero 4.

Jos rokotteita on, aika on varattavissa, mutta muutoin ellei rokotteita ole saatu, TeleQ tiedote ilmoittaa tilanteesta erikseen. Muista Teleq:n linjoista EI OLE SAATAVILLA KORONAROKOTE AJANVARAUSTA.

Huomioitavaa

 • Tule rokotukseen vain terveenä ja varatulle ajalle.
 • Käytä kasvomaskia ja desinfioi kädet saapuessa ja poistuessa.
 • Säilytä turvavälit (2 m) muihin odottaessasi.
 • Ota mukaan Kela-kortti ja ota se esille odottaessasi.
 • Pukeudu siten, että olkavartesi paljastuu helposti.
 • Varaudu jäämään rokotuspisteelle 15 minuutin ajaksi rokottamisen jälkeen.

Koronasuositukset Kärsämäellä 8.3. alkaen

Tiedote 4.3.2021

Epidemia on kehittymässä huolestuttavaan suuntaan, jolloin käsihygienia, etäisyyksien pitäminen, maskin käyttö ja kontaktien välttäminen on erittäin tärkeää myös Kärsämäellä. Lievissäkin oireissa tulee herkästi hakeutua koronatestiin. Sairaana tai oireisena tulee pysyä kotona, eikä mennä esim. töihin, kouluun, päivähoitoon, harrastuksiin tai kyläilemään.

Koordinaatioryhmä kokoontui 2.3.2021. Ryhmä totesi, että epidemia on alueella edelleen kiihtymisvaiheessa. Tartuntojen määrä on jossain määrin kasvanut, mutta tartuntojen jäljitys toimii hyvin ja tartuntalähteet pystytään edelleen pääasiassa selvittämään. Tartuntojen määrän kasvun selittää pääosin Oulun kaupunginsairaalan koronaepidemia. Oulun yliopistollinen sairaala ei ole kuormittunut epidemiatilanteen vuoksi

Valtakunnallisen tilanteen kehittyminen, lomakauteen liittyvä matkustelu ja muuntovirusten mahdollinen leviäminen voi kuitenkin heikentää tilannetta tulevien viikkojen aikana. Tämän vuoksi ryhmä linjasi tiukennuksia julkisten tilojen aukioloa sekä yleisö- ja yksityistilaisuuksia koskeviin suosituksiin. Alkavaa talvilomaa tulisikin nyt viettää perhepiirissä ja välttää lähikontakteja perheen ulkopuolisten henkilöiden kanssa.

Suosituksien noudattaminen on edelleen tärkeää kaikissa ikäryhmissä, koska tauti leviää ja on vakava ikäihmisille ja riskiryhmille.

Suositukset ovat voimassa koko Pohjois-Pohjanmaan maakunnan alueella 28.3.2021 asti.

Kärsämäen kunta jatkaa suositusten noudattamista. Ohjeita ja rajoituksia voidaan joutua muuttamaan nopealla aikataululla, mikäli valtion ohjeistus tai Pohjois-Pohjanmaan koordinaatioryhmän suositukset muuttuvat.

Yleisötilaisuudet 

 • Sisä- ja ulkotiloissa tapahtuvien yleisötilaisuuksien osallistujamäärä rajataan 8.3 lukien 6 henkilöön aluehallintoviraston päätöksellä.

Julkiset tilat

 • Kuntien hallinnoimat, STM:n määritelmän mukaiset korkean tautiriskin julkiset tilat suljetaan. Turvataan oikeus välttämättömiin palveluihin ja asiointiin sekä lasten ja nuorten harrastustoiminnan jatkumiseen.
 • Kärsämäen kunnan hallinnassa olevat julkiset tilat pysyvät pääosin suljettuna (mm. kunnantoimisto, Konttila, Konttimäki, Kutomo, Nahkuri, Venetpalon hiihtomaja) 28.3.2021 saakka. Tiloja on kuitenkin mahdollista käyttää alle 18 v. lasten ja nuorten harrastustoimintaan ja vapaan sivistystyön opetukseen. Koivupuiston uima-allasta ei nykyisessä tilanteessa avata.
 • Kirjastolla ja asiointipisteellä rajoitettu palvelu, suositellaan nopeaa asiointia. Asiointipisteen asiakaspäätteen käyttöön suositellaan ajanvarausta.
 • Nuorisotalo Poppeli avoinna porrastetusti alle 18-vuotiaille ke, to, pe seuraavasti:
  • Yläkoululaiset klo 16.00-18.00
  • Toisen asteen opiskelijat klo 18.00-20.00
  • Poppelissa kerralla sisätiloissa max. 15 henkeä. Yli 12-vuotiailla kasvomaskisuositus.

 Maskisuositukset (koskee yli 12-vuotiaita)

 • Aina joukkoliikenteessä ja muissa julkisissa liikennevälineissä esimerkiksi taksissa
 • Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
 • Riskialueelta Suomeen saapuneet matkailijat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä omaehtoiseen karanteeniin, tai jos heillä on omaehtoisen karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
 • Terveydenhuollon henkilöstölle kaikessa potilastyössä. Suositus koskee myös potilaita, omaisia, opiskelijoita ja vierailijoita.
 • Aina julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa mukaan lukien koulut ja oppilaitokset 6. lk alkaen
 • Yksityisten palveluntarjoajien tiloissa (kaupat, pankit jne.)¨
 • Toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot) ja korkeakouluissa
 • Työpaikoilla sisätiloissa, joissa maskin käyttö on mahdollista

Yksityistilaisuudet

 • Yksityistilaisuuksien osallistujamäärä suositellaan rajattavaksi 6 henkilöön. Yksityistilaisuuksia järjestettäessä noudatetaan ohjeita turvaetäisyyksistä, maskin käytöstä ja hygieniakäytännöistä, joilla ehkäistään koronavirustartuntoja. Suositellaan hyödyntämään etäosallistumista.

Ryhmäharrastustoiminta

 • Aikuisten ryhmäharrastustoiminta Kärsämäellä keskeytetään sekä sisällä että ulkona 28.3.2021 saakka. Edellytetään yhdistysten ja urheiluseurojen toimivan samoin. Mahdollisuuksien mukaan harrastustoimintaa toteutetaan etämuotoisena.
 • Lasten ja alle 18 v. nuorten ryhmäharrastustoimintaa voidaan jatkaa alle 15 henkilön ryhmissä.
 • Harrastustoiminnassa tulee huomioida sosiaali- ja terveysministeriön ohje siitä, että osallistujien sekä lasten saattajien tulee voida välttää lähikontakti toisiinsa ja heidän tulee ottaa huomioon annetut ohjeistukset.

Ikääntyneet ja riskiryhmät

 • Julkiset ja yksityiset palveluntuottajat ryhtyvät omassa toiminnassaan tehostettuihin suojaustoimenpiteisiin, joilla varmistetaan korkean sairastumisriskin ryhmien suojaaminen koronavirustartunnalta. Toimenpiteissä noudatetaan THL:n ja sairaanhoitopiirin ohjeistusta.
 • Suositellaan harkitsemaan tarkoin vierailuja ikääntyneiden ja riskiryhmien luokse. Vieraillessa suositellaan käytettäväksi maskia ja hyvää käsihygieniaa. Vierailut tulee sopia henkilökunnan kanssa etukäteen.

Opetuksen järjestäminen

 • Kärsämäen peruskoulussa, lukiossa sekä vapaan sivistystyön oppilaitoksissa lasten ja nuorten osalta opetus voidaan järjestää normaalisti lähiopetuksena turvavälit ja maskisuositukset huomioiden. Tartuntojen välttämiseksi kaikille ylioppilaskokeisiin ilmoittautuneille suositellaan sosiaalisten kontaktien välttämistä, eli omaehtoiseen karanteeniin asettumista, kaksi viikkoa ennen kokeiden alkua ja niiden aikana. Karanteeniin tai eristykseen määrätyt ylioppilaskokelaat eivät voi osallistua kokeeseen, sillä vaadittuja erityisjärjestelyjä ei ole mahdollista toteuttaa. Oppilaita, opiskelijoita ja huoltajia tiedotetaan tarpeen mukaan käytännöistä tarkemmin Wilman kautta.

Etätyösuositus ja etäkokouskäytännöt

 • Kaikki työntekijät työskentelevät etätyössä mahdollisimman laajasti, siirrytään mahdollisimman kattavasti etäkokouskäytäntöihin sekä työpaikoilla että vapaa-ajan kokouksissa

Ravitsemusliikkeet

 • Toimitaan valtioneuvoston ohjeistuksen mukaisesti.

Rokottaminen

Joukkorokotukset on aloitettu Kärsämäellä vkolla 7.  Rokotusaikataulu etenee Suomen koronastrategian mukaisesti.

Tähän mennessä Kärsämäellä on rokotettu tehostetun palvelun asumisyksikkö Esperin asukkaat ja näiden henkilökunta, sekä sosiaali- ja terveydenhuollon kriittisessä työssä olevat sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset. Osa kotihoidon piirissä olevista asiakkaista on rokotettu kertaalleen.

Rokotus on kaikille vapaaehtoinen ja maksuton. Joukkorokotukset aloitetaan ikäihmisistä

Joukkorokotukset on aloitettu yli 80-vuotiaista ikäihmisistä, mukaan lukien samassa taloudessa asuvat ikääntyneet ja omaishoitajat, joilla on sopimus kunnan kanssa. Myös alle 70-vuotiaista riskiryhmään kuuluvia on aloitettu rokottamaan, vielä kuitenkin rokotteiden vähäisen saatavuuden vuoksi vain pieni osa heistäkin on saanut rokotteen.

Tällä hetkellä rokotteita saadaan niin vähän, että terveyskeskuksesta otetaan yhteyttä rokotettaviin ryhmiin ajanvaraus asioissa.

Alle 80- vuotiaiden rokoteaikataulusta tiedotamme myöhemmin.

Pyydämme seuraamaan tiedottamista rokotusten etenemisestä Kärsämäen internetsivuilta, Kaiku-lehdestä ja /tai Selänne-lehdestä.

Rokotusaika varataan soittamalla terveyskeskukseen   p.044-4456 941. Valitse Teleq:n takaisinsoittojärjestelmässä numero 4.

Jos rokotteita on, aika on varattavissa, mutta muutoin ellei rokotteita ole saatu, TeleQ tiedote ilmoittaa tilanteesta erikseen. Muista Teleq:n linjoista EI OLE SAATAVILLA KORONAROKOTE AJANVARAUSTA.

Huomioitavaa

 • Tule rokotukseen vain terveenä ja varatulle ajalle.
 • Käytä kasvomaskia ja desinfioi kädet saapuessa ja poistuessa.
 • Säilytä turvavälit (2 m) muihin odottaessasi.
 • Ota mukaan Kela-kortti ja ota se esille odottaessasi.
 • Pukeudu siten, että olkavartesi paljastuu helposti.
 • Varaudu jäämään rokotuspisteelle 15 minuutin ajaksi rokottamisen jälkeen.

Kärsämäellä koronasuositukset säilyvät toistaiseksi ennallaan – sulkuvaiheen toimenpiteiden käyttöönottoon valmistaudutaan

Tiedote 26.2.2021

Epidemia on kehittymässä huolestuttavaan suuntaan, jolloin käsihygienia, etäisyyksien pitäminen, maskin käyttö ja kontaktien välttäminen on erittäin tärkeää myös Kärsämäellä.

Epidemia on alueella edelleen kiihtymisvaiheessa. Tartuntamäärät että tartuntojen ilmaantuvuus ovat kääntyneet alueella jälleen nousuun ja alueellisia suosituksia jatketaan 31.3.2021 saakka. Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koordinaatioryhmä kokoontui ylimääräisen kokoukseen perjantaina 26.2. Ryhmä ei tällä erää linjannut muutoksia alueen koronasuosituksiin, vaan totesi, että tilannetta tarkastellaan seuraavan kerran tiistaina 2.3.

Ryhmä kiinnitti kokouksessaan huomiota lähestyvään lomakauteen ja sen vaikutukseen epidemian kehitykselle. Lomaa tulisikin nyt viettää perhepiirissä ja välttää lähikontakteja perheen ulkopuolisten henkilöiden kanssa.

Suosituksien noudattaminen on edelleen tärkeää kaikissa ikäryhmissä, koska tauti leviää ja on vakava ikäihmisille ja riskiryhmille.

Pohjois-Pohjanmaa on epidemian kiihtymisvaiheessa, joten alueella valmistaudutaan valtioneuvoston suosituksen mukaisesti sulkuvaiheen toimenpiteiden käyttöönottoon 8.3. alkaen.

Kärsämäen kunta jatkaa suositusten noudattamista. Ohjeita ja rajoituksia voidaan joutua muuttamaan nopealla aikataululla, mikäli valtion ohjeistus tai Pohjois-Pohjanmaan koordinaatioryhmän suositukset muuttuvat.

Yleisötilaisuudet 

 • Sisä- ja ulkotiloissa tapahtuvien yleisötilaisuuksien osallistujamäärä on rajattu 10 henkilöön aluehallintoviraston päätöksellä 28.2.2021 asti. Aluehallintovirasto valmistelee uutta päätöstä 1.3. lukien.

Julkiset tilat

 • Kuntien hallinnoimat julkiset tilat voidaan pitää kuntien harkinnan mukaan ja paikallinen epidemiatilanne huomioiden avoimena, jos turvallinen asiointi niissä voidaan varmistaa.
 • Kärsämäen kunnan hallinnassa olevat julkiset tilat pysyvät pääosin suljettuna (mm. kunnantoimisto, Konttila, Konttimäki, Kutomo, Nahkuri, Venetpalon hiihtomaja) 28.2.2021 saakka. Tiloja on kuitenkin mahdollista käyttää alle 18 v. lasten ja nuorten harrastustoimintaan ja vapaan sivistystyön opetukseen. Koivupuiston remontissa olleen uima-altaan mahdollinen avaaminen linjataan viikolla 9.
 • Kirjasto ja asiointipiste palaavat normaaliin palveluun ja lehtienlukupaikat avataan 18.2. alkaen. Asiointipisteen asiakaspäätteen käyttöön suositellaan ajanvarausta.
 • Nuorisotalo Poppeli avoinna porrastetusti alle 18-vuotiaille ke, to, pe seuraavasti:
  • Yläkoululaiset klo 16.00-18.00
  • Toisen asteen opiskelijat klo 18.00-20.00
  • Poppelissa kerralla sisätiloissa max. 15 henkeä. Yli 12-vuotiailla kasvomaskisuositus.

Maskisuositukset (koskee yli 12-vuotiaita)

 • Aina joukkoliikenteessä ja muissa julkisissa liikennevälineissä esimerkiksi taksissa
 • Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
 • Riskialueelta Suomeen saapuneet matkailijat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä omaehtoiseen karanteeniin, tai jos heillä on omaehtoisen karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
 • Terveydenhuollon henkilöstölle kaikessa potilastyössä. Suositus koskee myös potilaita, omaisia, opiskelijoita ja vierailijoita.
 • Aina julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa mukaan lukien koulut ja oppilaitokset 6. lk alkaen
 • Yksityisten palveluntarjoajien tiloissa (kaupat, pankit jne.)¨
 • Toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot) ja korkeakouluissa
 • Työpaikoilla sisätiloissa, joissa maskin käyttö on mahdollista

Yksityistilaisuudet

 • Pienimuotoisia yksityistilaisuuksia voidaan järjestää, kun niiden osallistujamäärä rajataan kymmeneen henkilöön. Yksityistilaisuuksia järjestettäessä noudatetaan ohjeita turvaetäisyyksistä, maskin käytöstä ja hygieniakäytännöistä, joilla ehkäistään koronavirustartuntoja. Suositellaan hyödyntämään etäosallistumista.

Ryhmäharrastustoiminta

 • Aikuisten ryhmäharrastustoiminta Kärsämäellä keskeytetään sekä sisällä että ulkona 31.3.2021 saakka. Edellytetään yhdistysten ja urheiluseurojen toimivan samoin. Mahdollisuuksien mukaan harrastustoimintaa toteutetaan etämuotoisena
 • Lasten ja alle 18 v. nuorten ryhmäharrastustoimintaa voidaan jatkaa alle 15 henkilön ryhmissä.
 • Harrastustoiminnassa tulee huomioida sosiaali- ja terveysministeriön ohje siitä, että osallistujien sekä lasten saattajien tulee voida välttää lähikontakti toisiinsa ja heidän tulee ottaa huomioon annetut ohjeistukset.

Ikääntyneet ja riskiryhmät

 • Julkiset ja yksityiset palveluntuottajat ryhtyvät omassa toiminnassaan tehostettuihin suojaustoimenpiteisiin. Vierailuja tulee mahdollisuuksien mukaan asumispalveluissa sekä hoivayksiköissä, mahdolliset vierailut on sovittava erikseen etukäteen. Vuodeosastolla saattohoitopotilaan omaisten vierailut sovitaan henkilökunnan kanssa erikseen.

Opetuksen järjestäminen

 • Kärsämäen lukiossa sekä vapaan sivistystyön oppilaitoksissa lasten ja nuorten osalta opetus voidaan järjestää normaalisti lähiopetuksena turvavälit ja maskisuositukset huomioiden talviloman alkamiseen vko 10 saakka. Valtioneuvoston suosituksen mukaisesti sulkuvaiheen etäopetukseen siirtymiseen yläkoulussa ja lukiossa valmistaudutaan, talviloman jälkeen etäopetuksessa ollaan 2 viikkoa.  Oppilaita, opiskelijoita ja huoltajia tiedotetaan tähän liittyvistä käytännöistä tarkemmin Wilman kautta.

Etätyösuositus ja etäkokouskäytännöt

 • Kaikki työntekijät työskentelevät etätyössä mahdollisimman laajasti, siirrytään mahdollisimman kattavasti etäkokouskäytäntöihin sekä työpaikoilla että vapaa-ajan kokouksissa

Ravitsemusliikkeet

 • Toimitaan valtioneuvoston ohjeistuksen mukaisesti.

Rokottaminen

Joukkorokotukset aloitetaan Kärsämäellä viikolla 8.  Rokotusaikataulu etenee kansallisen rokotusjärjestyksen mukaisesti.

Tähän mennessä Kärsämäellä on rokotettu tehostetun palvelun asumisyksikkö Esperi hoivakoti Frosteruksen asukkaat ja näiden henkilökunta, sekä sosiaali- ja terveydenhuollon kriittisessä työssä olevat sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset.

Rokotus on kaikille vapaaehtoinen ja maksuton. Joukkorokotukset aloitetaan ikäihmisistä

Joukkorokotukset aloitetaan yli 80-vuotiaista ikäihmisistä, mukaan lukien samassa taloudessa asuvat ikääntyneet ja omaishoitajat, joilla on sopimus kunnan kanssa.  Pyydämme seuraamaan tiedottamista rokotusten etenemisestä Kunnan internet-sivuilla, Kaiku-lehdestä ja /tai Selänne-lehdestä.

Rokotusaika varataan soittamalla terveyskeskukseen   p.044-4456 941. Valitse Teleq:n takaisinsoittojärjestelmässä numero 4.

 

Jos rokotteita on, aika on varattavissa, mutta muutoin ellei rokotteita ole saatu, Teleq takaisinsoittojärjestelmän tiedote ilmoittaa tilanteesta erikseen. Muista Teleq:n linjoista ja poliklinikan luukulta  EI OLE SAATAVILLA koronarokote ajanvarausta.

Alle 80- vuotiaiden rokoteaikataulusta tiedotamme myöhemmin.

Huomioitavaa

 • Tule rokotukseen vain terveenä ja varatulle ajalle.
 • Käytä kasvomaskia ja desinfioi kädet saapuessa ja poistuessa.
 • Säilytä turvavälit (2 m) muihin odottaessasi.
 • Ota mukaan Kela-kortti ja ota se esille odottaessasi.
 • Pukeudu siten, että olkavartesi paljastuu helposti.
 • Varaudu jäämään rokotuspisteelle 15 minuutin ajaksi rokottamisen jälkeen.

Koronavirusrokotukset Kärsämäellä

Tiedote 23.2.2021

Joukkorokotukset on aloitettu Kärsämäellä viikolla 7. Rokotusaikataulu etenee kansallisen rokotusjärjestyksen mukaisesti.
Tähän mennessä Kärsämäellä on rokotettu tehostetun palvelun asumisyksikkö Esperin asukkaat ja näiden henkilökunta, sekä sosiaali- ja terveydenhuollon kriittisessä työssä olevat sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset.

Rokotus on kaikille vapaaehtoinen ja maksuton. Joukkorokotukset aloitetaan ikäihmisistä. Pääsääntöisesti koronarokote tarjotaan Kärsämäen kunnan asukkaille.

Joukkorokotukset aloitetaan yli 80-vuotiaista ikäihmisistä, mukaan lukien samassa taloudessa asuvat ikääntyneet ja omaishoitajat, joilla on sopimus kunnan kanssa.  Tällä hetkellä rokotteita saadaan niin vähän, että otamme rokotettaviin ryhmiin yhteyttä terveyskeskuksesta ajanvarausasioissa. Muutoin pyydämme seuraamaan tiedottamista rokotusten etenemisestä Kärsämäen Kaiku-lehdestä ja /tai Selänne-lehdestä.

Rokotusaika varataan soittamalla terveyskeskukseen   p.044-4456 941. Valitse Teleq:n takaisinsoittojärjestelmässä numero 4.

Jos rokotteita on, aika on varattavissa, mutta muutoin ellei rokotteita ole saatu, Teleq takaisinsoittojärjestelmän tiedote ilmoittaa tilanteesta erikseen. Muista Teleq:n linjoista ja poliklinikan luukulta  EI OLE SAATAVILLA koronarokote ajanvarausta.

Alle 80- vuotiaiden rokoteaikataulusta tiedotamme myöhemmin.

Huomioitavaa

 • Tule rokotukseen vain terveenä ja varatulle ajalle.
 • Käytä kasvomaskia ja desinfioi kädet saapuessa ja poistuessa.
 • Säilytä turvavälit (2 m) muihin odottaessasi.
 • Ota mukaan Kela-kortti ja ota se esille odottaessasi.
 • Pukeudu siten, että olkavartesi paljastuu helposti.
 • Varaudu jäämään rokotuspisteelle 15 minuutin ajaksi rokottamisen jälkeen.

Koronatilanne jatkaa rauhoittumistaan Pohjois-Pohjanmaalla – hiihtolomailuun toivotaan malttia

Tiedote 18.2.2021

Koronatartuntojen määrä on säilynyt Pohjois-Pohjanmaalla kuluneen viikon aikana maltillisena ja ilmaantuvuuskin jatkaa selvää laskuaan. Alueellinen koordinaatioryhmä linjasi, että alue on edelleen epidemian kiihtymisvaiheessa, mutta lähestyy perustasoa hyvää tahtia.

Kiihtymisvaiheen kriteereistä alueella täyttyy enää tartuntojen ilmaantuvuusluku, joka on viimeisen seitsemän vuorokauden ajalta 14,25 tartuntaa sataa tuhatta asukasta kohti. Virallinen perustason raja on 10 tartuntaa sataa tuhatta asukasta kohti. Viikolla kuusi alueella todettiin yhteensä 62 tartuntaa, joista suurin osa on lähtöisin isommista tartuntaketjuista, tartuntojen lähteet ovat pääosin tiedossa. Positiivisten tartuntojen osuus on 0,8 prosenttia.

Ryhmä kiinnitti kokouksessaan huomiota lähestyvään lomakauteen ja sen vaikutukseen epidemian kehitykselle. Muutoksena aikaisemmin annettuihin suosituksiin koordinaatioryhmä linjasi, että pienimuotoisia yksityistilaisuuksia voidaan järjestää, kun niiden osallistujamäärä rajataan kymmeneen henkilöön. Aikaisemman suosituksen mukaan yksityistilaisuuksia ei suositeltu järjestettävän pienimuotoisia muistotilaisuuksia lukuun ottamatta.  Myös suositus yleisten tilojen kiinnipidosta on jätetty suosituksista pois.

Suosituksien noudattaminen on edelleen tärkeää kaikissa ikäryhmissä, koska tauti leviää ja on vakava ikäihmisille ja riskiryhmille. Mitä alhaisempina epidemialuvut pysyvät, sitä nopeammin toimintaa voidaan palauttaa. Tällä hetkellä suositukset ovat voimassa 28. helmikuuta saakka. Koordinaatioryhmä kokoontuu tarkastelemaan tilannetta seuraavan kerran tiistaina 23. helmikuuta.

Kärsämäen kunta jatkaa suositusten noudattamista. Ohjeita ja rajoituksia voidaan joutua muuttamaan nopealla aikataululla, mikäli valtion ohjeistus tai Pohjois-Pohjanmaan koordinaatioryhmän suositukset muuttuvat.

Yleisötilaisuudet 

 • Sisä- ja ulkotiloissa tapahtuvien yleisötilaisuuksien osallistujamäärä on rajattu 10 henkilöön aluehallintoviraston päätöksellä 28.2.2021 asti.

Julkiset tilat

 • Kuntien hallinnoimat julkiset tilat voidaan pitää kuntien harkinnan mukaan ja paikallinen epidemiatilanne huomioiden avoimena, jos turvallinen asiointi niissä voidaan varmistaa.
 • Kärsämäen kunnan hallinnassa olevat julkiset tilat pysyvät pääosin suljettuna (mm. kunnantoimisto, Konttila, Konttimäki, Kutomo, Nahkuri, Venetpalon hiihtomaja) 28.2.2021 saakka. Tiloja on kuitenkin mahdollista käyttää alle 18 v. lasten ja nuorten harrastustoimintaan ja vapaan sivistystyön opetukseen. Koivupuiston remontissa olleen uima-altaan avaamiseen valmistaudutaan, allas voidaan ottaa käyttöön vko 11 alkaen tilanteen niin salliessa.
 • Kirjasto ja asiointipiste palaavat normaaliin palveluun ja lehtienlukupaikat avataan 18.2. alkaen. Asiointipisteen asiakaspäätteen käyttöön suositellaan ajanvarausta.
 • Nuorisotalo Poppeli avoinna porrastetusti alle 18-vuotiaille ke, to, pe seuraavasti:
  • Yläkoululaiset klo 16.00-18.00
  • Toisen asteen opiskelijat klo 18.00-20.00
  • Poppelissa kerralla sisätiloissa max. 15 henkeä. Yli 12-vuotiailla kasvomaskisuositus.

 Maskisuositukset (koskee yli 12-vuotiaita)

 • Aina joukkoliikenteessä ja muissa julkisissa liikennevälineissä esimerkiksi taksissa
 • Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
 • Riskialueelta Suomeen saapuneet matkailijat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä omaehtoiseen karanteeniin, tai jos heillä on omaehtoisen karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
 • Terveydenhuollon henkilöstölle kaikessa potilastyössä. Suositus koskee myös potilaita, omaisia, opiskelijoita ja vierailijoita.
 • Aina julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa mukaan lukien koulut ja oppilaitokset 6. lk alkaen
 • Yksityisten palveluntarjoajien tiloissa (kaupat, pankit jne.)¨
 • Toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot) ja korkeakouluissa
 • Työpaikoilla sisätiloissa, joissa maskin käyttö on mahdollista

Yksityistilaisuudet

 • Pienimuotoisia yksityistilaisuuksia voidaan järjestää, kun niiden osallistujamäärä rajataan kymmeneen henkilöön. Yksityistilaisuuksia järjestettäessä noudatetaan ohjeita turvaetäisyyksistä, maskin käytöstä ja hygieniakäytännöistä, joilla ehkäistään koronavirustartuntoja. Suositellaan hyödyntämään etäosallistumista.

Ryhmäharrastustoiminta

 • Aikuisten ryhmäharrastustoiminta Kärsämäellä keskeytetään sekä sisällä että ulkona 28.2.2021 saakka. Edellytetään yhdistysten ja urheiluseurojen toimivan samoin. Mahdollisuuksien mukaan harrastustoimintaa toteutetaan etämuotoisena
 • Lasten ja alle 18 v. nuorten ryhmäharrastustoimintaa voidaan jatkaa alle 15 henkilön ryhmissä.
 • Harrastustoiminnassa tulee huomioida sosiaali- ja terveysministeriön ohje siitä, että osallistujien sekä lasten saattajien tulee voida välttää lähikontakti toisiinsa ja heidän tulee ottaa huomioon annetut ohjeistukset.

Ikääntyneet ja riskiryhmät

 • Julkiset ja yksityiset palveluntuottajat ryhtyvät omassa toiminnassaan tehostettuihin suojaustoimenpiteisiin. Vierailuja tulee mahdollisuuksien mukaan välttää 28.2.2021 saakka asumispalveluissa sekä hoivayksiköissä, mahdolliset vierailut on sovittava erikseen etukäteen. Vuodeosastolla saattohoitopotilaan omaisten vierailut sovitaan henkilökunnan kanssa erikseen.

Opetuksen järjestäminen

 • Kärsämäen lukiossa sekä vapaan sivistystyön oppilaitoksissa lasten ja nuorten osalta opetus voidaan järjestää normaalisti lähiopetuksena turvavälit ja maskisuositukset huomioiden. Lukion opiskelijoita ja huoltajia tiedotetaan tähän liittyvistä käytännöistä tarkemmin Wilman kautta.

Etätyösuositus ja etäkokouskäytännöt

 • Kaikki työntekijät työskentelevät etätyössä mahdollisimman laajasti, siirrytään mahdollisimman kattavasti etäkokouskäytäntöihin sekä työpaikoilla että vapaa-ajan kokouksissa

Ravitsemusliikkeet

 • Toimitaan valtioneuvoston ohjeistuksen mukaisesti.

Rokottaminen

Joukkorokotukset aloitetaan Kärsämäellä viikolla 8.  Rokotusaikataulu etenee kansallisen rokotusjärjestyksen mukaisesti.

Tähän mennessä Kärsämäellä on rokotettu tehostetun palvelun asumisyksikkö Esperi hoivakoti Frosteruksen asukkaat ja näiden henkilökunta, sekä sosiaali- ja terveydenhuollon kriittisessä työssä olevat sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset.

Rokotus on kaikille vapaaehtoinen ja maksuton. Joukkorokotukset aloitetaan ikäihmisistä

Joukkorokotukset aloitetaan yli 80-vuotiaista ikäihmisistä, mukaan lukien samassa taloudessa asuvat ikääntyneet ja omaishoitajat, joilla on sopimus kunnan kanssa.  Pyydämme seuraamaan tiedottamista rokotusten etenemisestä Kunnan internet-sivuilla, Kaiku-lehdestä ja /tai Selänne-lehdestä.

Rokotusaika soitetaan  > 80-vuotiaille vkolla 7 terveyskeskuksesta kotiin poikkeuksellisesti, jatkossa aika varataan terveysasemalta yli 80- vuotiaille p.044-4456 941 

Alle 80- vuotiaiden rokoteaikataulusta tiedotamme myöhemmin.

Huomioitavaa

Tule rokotukseen vain terveenä ja varatulle ajalle.

Käytä kasvomaskia ja desinfioi kädet saapuessa ja poistuessa.

Säilytä turvavälit (2 m) muihin odottaessasi.

Ota mukaan Kela-kortti ja ota se esille odottaessasi.

Pukeudu siten, että olkavartesi paljastuu helposti.

Varaudu jäämään rokotuspisteelle 15 minuutin ajaksi rokottamisen jälkeen.

Alueellinen koordinaatioryhmä suosittelee toisen asteen siirtämistä lähiopetukseen Pohjois-Pohjanmaalla, alueen suositukset jatkuvat 28.2.2021 saakka.

Tiedote | Julkaistu: 10.2.2021

Koronatartuntojen määrä on kuluneen viikon aikana jatkanut laskuaan Pohjois-Pohjanmaalla. Alueellisen koordinaatioryhmän mukaan alue on edelleen epidemian kiihtymisvaiheessa, mutta lähestyy perustasoa. Koordinaatioryhmä suosittelee, että alueen toisen asteen oppilaitoksissa, eli lukioissa, ammattikouluissa ja vapaan sivistystyön oppilaitoksissa palataan lähiopetukseen. Ryhmä linjasi asiasta 9.2. pidetyssä kokouksessaan. Linjauksen takana on paitsi alueen hyvään suuntaan kehittyvä epidemiatilanne, myös huoli pitkään jatkuvien rajoitusten vaikutuksista lasten ja nuorten hyvinvointiin. Muutos suositukseen tulee voimaan keskiviikosta 10.2. alkaen.

Suosituksien noudattaminen on edelleen tärkeää kaikissa ikäryhmissä, koska tauti leviää ja on vakava ikäihmisille ja riskiryhmille. Mitä alhaisempina epidemialuvut pysyvät, sitä nopeammin toimintaa voidaan palauttaa. Tällä hetkellä suositukset ovat voimassa 28. helmikuuta saakka. Koordinaatioryhmä kokoontuu tarkastelemaan tilannetta seuraavan kerran tiistaina 16. helmikuuta.

Kärsämäen kunta jatkaa suositusten noudattamista. Ohjeita ja rajoituksia voidaan joutua muuttamaan nopealla aikataululla, mikäli valtion ohjeistus tai Pohjois-Pohjanmaan koordinaatioryhmän suositukset muuttuvat.

Yleisötilaisuudet 

 • Sisä- ja ulkotiloissa tapahtuvien yleisötilaisuuksien osallistujamäärä on rajattu 10 henkilöön aluehallintoviraston päätöksellä 28.2.2021 asti.

 Julkiset tilat

 • Kuntien hallinnoimat julkiset tilat voidaan pitää kuntien harkinnan mukaan ja paikallinen epidemiatilanne huomioiden avoimena, jos turvallinen asiointi niissä voidaan varmistaa. Tällä turvataan kuntalaisten oikeus välttämättömiin palveluihin ja asiointiin.
 • Kärsämäen kunnan hallinnassa olevat julkiset tilat pysyvät pääosin suljettuna pl. harrastukset ja vapaan sivistystyö lasten ja nuorten osalta (mm. kunnantoimisto, Konttila, Konttimäki, Kutomo, Nahkuri, Venetpalon hiihtomaja) 28.2.2021 saakka. Asiointipisteessä ja kirjastolla rajoitettu palvelu. Kirjastosta voi lainata varuksia ja aineistoa, suositellaan nopeaa asiointia. Asiointipisteessä on mahdollista hoitaa tarpeellinen asiointi ja asiakaspäätteen käyttö ajanvarauksella.
 • Nuorisotalo Poppeli avoinna porrastetusti alle 18-vuotiaille ke, to, pe seuraavasti:
  • Yläkoululaiset klo 16.00-18.00
  • Toisen asteen opiskelijat klo 18.00-20.00
  • Poppelissa kerralla sisätiloissa max. 15 henkeä. Yli 12-vuotiailla kasvomaskisuositus.

 Maskisuositukset (koskee yli 12-vuotiaita)

 • Aina joukkoliikenteessä ja muissa julkisissa liikennevälineissä esimerkiksi taksissa
 • Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
 • Riskialueelta Suomeen saapuneet matkailijat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä omaehtoiseen karanteeniin, tai jos heillä on omaehtoisen karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
 • Terveydenhuollon henkilöstölle kaikessa potilastyössä. Suositus koskee myös potilaita, omaisia, opiskelijoita ja vierailijoita.
 • Aina julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa mukaan lukien koulut ja oppilaitokset 6. lk alkaen
 • Yksityisten palveluntarjoajien tiloissa (kaupat, pankit jne.)¨
 • Toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot) ja korkeakouluissa
 • Työpaikoilla sisätiloissa, joissa maskin käyttö on mahdollista

Yksityistilaisuudet

 • Yksityistilaisuuksia ei järjestetä. Poikkeuksena suositukseen on pienimuotoiset muistotilaisuudet, joita voidaan järjestää.

Ryhmäharrastustoiminta

 • Aikuisten ryhmäharrastustoiminta Kärsämäellä keskeytetään sekä sisällä että ulkona 28.2.2021 saakka. Edellytetään yhdistysten ja urheiluseurojen toimivan samoin. Mahdollisuuksien mukaan harrastustoimintaa toteutetaan etämuotoisena
 • Lasten ja alle 18 v. nuorten ryhmäharrastustoimintaa voidaan jatkaa alle 15 henkilön ryhmissä.
 • Harrastustoiminnassa tulee huomioida sosiaali- ja terveysministeriön ohje siitä, että osallistujien sekä lasten saattajien tulee voida välttää lähikontakti toisiinsa ja heidän tulee ottaa huomioon annetut ohjeistukset.

Ikääntyneet ja riskiryhmät

 • Julkiset ja yksityiset palveluntuottajat ryhtyvät omassa toiminnassaan tehostettuihin suojaustoimenpiteisiin. Vierailuja tulee mahdollisuuksien mukaan välttää 28.2.2021 saakka asumispalveluissa sekä hoivayksiköissä, mahdolliset vierailut on sovittava erikseen etukäteen. Vuodeosastolla saattohoitopotilaan omaisten vierailut sovitaan henkilökunnan kanssa erikseen.

Opetuksen järjestäminen

 • Kärsämäen lukiossa sekä vapaan sivistystyön oppilaitoksissa lasten ja nuorten osalta opetus voidaan järjestää normaalisti lähiopetuksena turvavälit ja maskisuositukset huomioiden 11.2.2021 alkaen.  Lukion opiskelijoita ja huoltajia tiedotetaan tähän liittyvistä käytännöistä tarkemmin Wilman kautta.

Etätyösuositus ja etäkokouskäytännöt

 • Kaikki työntekijät työskentelevät etätyössä mahdollisimman laajasti, siirrytään mahdollisimman kattavasti etäkokouskäytäntöihin sekä työpaikoilla että vapaa-ajan kokouksissa

Ravitsemusliikkeet

 • Toimitaan valtioneuvoston ohjeistuksen mukaisesti.

Rokottaminen

Joukkorokotukset aloitetaan Kärsämäellä viikolla 7.  Rokotusaikataulu etenee kansallisen rokotusjärjestyksen mukaisesti.

Tähän mennessä Kärsämäellä on rokotettu tehostetun palvelun asumisyksikkö Esperi hoivakoti Frosteruksen asukkaat ja näiden henkilökunta, sekä sosiaali- ja terveydenhuollon kriittisessä työssä olevat sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset.

Rokotus on kaikille vapaaehtoinen ja maksuton. Joukkorokotukset aloitetaan ikäihmisistä

Joukkorokotukset aloitetaan yli 80-vuotiaista ikäihmisistä, mukaan lukien samassa taloudessa asuvat ikääntyneet ja omaishoitajat, joilla on sopimus kunnan kanssa.  Pyydämme seuraamaan tiedottamista rokotusten etenemisestä Kunnan internet-sivuilla, Kaiku-lehdestä ja /tai Selänne-lehdestä.

Rokotusaika varataan terveysasemalta yli 80- vuotiaille p.044-4456 941

Alle 80- vuotiaiden rokoteaikataulusta tiedotamme myöhemmin.

Huomioitavaa

Tule rokotukseen vain terveenä ja varatulle ajalle.

Käytä kasvomaskia ja desinfioi kädet saapuessa ja poistuessa.

Säilytä turvavälit (2 m) muihin odottaessasi.

Ota mukaan Kela-kortti ja ota se esille odottaessasi.

Pukeudu siten, että olkavartesi paljastuu helposti.

Varaudu jäämään rokotuspisteelle 15 minuutin ajaksi rokottamisen jälkeen.

Pohjois-Pohjanmaan koronasuosituksia jatketaan 28.2.2021 saakka.

Koronavirus leviää nyt työpaikoilla – suosituksia äärimmäisen tärkeä noudattaa.

Tiedote 28.1.2021

Koronaepidemia on edennyt Pohjois-Pohjanmaalla aaltoillen – välillä tartuntamäärät ovat nousset ja välillä hieman laskeneet. Koronavirusta esiintyy kuitenkin väestössä edelleen ja maakunnassa täyttyvät kiihtymisvaiheen kriteerit. Koordinaatioryhmä suosittelee nykyisten rajoitusten jatkamista 28.2.2021 saakka. Suosituksien noudattaminen on tärkeää kaikissa ikäryhmissä, koska tauti leviää ja on vakava ikäihmisille ja riskiryhmille. Koordinaatioryhmä muistuttaa etätyöhön siirtymisen tärkeydestä sekä turvavälien, hyvän käsihygienian ja maskin käytön merkityksestä. Mitä alhaisempina epidemialuvut pysyvät, sitä nopeammin toimintaa voidaan palauttaa.

Kärsämäen kunta jatkaa suositusten noudattamista. Ohjeita ja rajoituksia voidaan joutua muuttamaan nopealla aikataululla, mikäli valtion ohjeistus tai Pohjois-Pohjanmaan koordinaatioryhmän suositukset muuttuvat.

Yleisötilaisuudet 

 • Sisä- ja ulkotiloissa tapahtuvien yleisötilaisuuksien osallistujamäärä on rajattu 10 henkilöön aluehallintoviraston päätöksellä 28.2.2021 asti.

 Julkiset tilat

 • Kuntien hallinnoimat julkiset tilat voidaan pitää kuntien harkinnan mukaan ja paikallinen epidemiatilanne huomioiden avoimena, jos turvallinen asiointi niissä voidaan varmistaa. Tällä turvataan kuntalaisten oikeus välttämättömiin palveluihin ja asiointiin.
 • Kärsämäen kunnan hallinnassa olevat julkiset tilat pysyvät pääosin suljettuna (mm. kunnantoimisto, liikuntatilat (pl. lasten ja nuorten harrastukset), Konttila, Konttimäki, Kutomo, Nahkuri, Venetpalon hiihtomaja) 28.2.2021 saakka. Asiointipisteessä ja kirjastolla rajoitettu palvelu. Kirjastosta voi lainata varuksia ja aineistoa, suositellaan nopeaa asiointia. Asiointipisteessä on mahdollista hoitaa tarpeellinen asiointi ja asiakaspäätteen käyttö ajanvarauksella.
 • Nuorisotalo Poppeli avautuu vko 5 alkaen porrastetusti alle 18-vuotiaille ke, to, pe seuraavasti:
  • Yläkoululaiset klo 16.00-18.00
  • Toisen asteen opiskelijat klo 18.00-20.00
  • Poppelissa kerralla sisätiloissa max. 15 henkeä. Yli 12-vuotiailla kasvomaskisuositus.

 Maskisuositukset (koskee yli 12-vuotiaita)

 • Aina joukkoliikenteessä ja muissa julkisissa liikennevälineissä esimerkiksi taksissa
 • Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
 • Riskialueelta Suomeen saapuneet matkailijat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä omaehtoiseen karanteeniin, tai jos heillä on omaehtoisen karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
 • Terveydenhuollon henkilöstölle kaikessa potilastyössä. Suositus koskee myös potilaita, omaisia, opiskelijoita ja vierailijoita.
 • Aina julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa mukaan lukien koulut ja oppilaitokset 6. lk alkaen
 • Yksityisten palveluntarjoajien tiloissa (kaupat, pankit jne.)¨
 • Toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot) ja korkeakouluissa
 • Työpaikoilla sisätiloissa, joissa maskin käyttö on mahdollista

Yksityistilaisuudet

 • Yksityistilaisuuksia ei järjestetä. Poikkeuksena suositukseen on pienimuotoiset muistotilaisuudet, joita voidaan järjestää.

Ryhmäharrastustoiminta

 • Aikuisten ryhmäharrastustoiminta Kärsämäellä keskeytetään sekä sisällä että ulkona 28.2.2021 saakka. Edellytetään yhdistysten ja urheiluseurojen toimivan samoin. Mahdollisuuksien mukaan harrastustoimintaa toteutetaan etämuotoisena
 • Lasten ja alle 18 v. nuorten ryhmäharrastustoimintaa voidaan jatkaa alle 15 henkilön ryhmissä.
 • Harrastustoiminnassa tulee huomioida sosiaali- ja terveysministeriön ohje siitä, että osallistujien sekä lasten saattajien tulee voida välttää lähikontakti toisiinsa ja heidän tulee ottaa huomioon annetut ohjeistukset.

Ikääntyneet ja riskiryhmät

 • Julkiset ja yksityiset palveluntuottajat ryhtyvät omassa toiminnassaan tehostettuihin suojaustoimenpiteisiin. Vierailuja tulee mahdollisuuksien mukaan välttää 28.2.2021 saakka asumispalveluissa sekä hoivayksiköissä, mahdolliset vierailut on sovittava erikseen etukäteen. Vuodeosastolla saattohoitopotilaan omaisten vierailut sovitaan henkilökunnan kanssa erikseen.

Opetuksen järjestäminen

 • Kärsämäen lukio jatkaa etäopetuksessa 28.2.2021 saakka, Ylioppilaskirjoituksiin valmistava lähiopetus voidaan järjestää abiturienteille ja muille opiskelijoille välttämätön lähiopetus on mahdollista.  Opiskelijoita ja huoltajia tiedotetaan tähän liittyvistä käytännöistä tarkemmin Wilman kautta.

Etätyösuositus ja etäkokouskäytännöt

 • Kaikki työntekijät työskentelevät etätyössä mahdollisimman laajasti, siirrytään mahdollisimman kattavasti etäkokouskäytäntöihin sekä työpaikoilla että vapaa-ajan kokouksissa

Ravitsemusliikkeet

 • Toimitaan valtioneuvoston ohjeistuksen mukaisesti.

Rokottaminen

 • Rokotukset ovat Kärsämäellä käynnistyneet viikon 2 alussa ja etenevät kansallisen rokotusjärjestyksen mukaisesti alkaen sosiaali- ja terveydenhuollon kiireellistä hoitoa antavasta henkilöstöstä sekä iäkkäiden henkilöiden asumispalvelun henkilöstöstä ja asukkaista.
 • Tietoa laajasti väestölle tarjottavien joukkorokotusten ajankohdasta ei ole. Seuraa tiedotusta rokotusten etenemisestä kunnan internetsivuilla sekä seuraavissa Kaiku-tiedotteissa.

Pohjois-Pohjanmaan koronasuosituksia jatketaan helmikuun 1. päivään saakka, abiturienteille avataan mahdollisuus valmistautua ylioppilaskirjoituksiin lähiopetuksessa.

Tiedote 20.1.2021

Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koordinaatioryhmä linjasi 19.1. kokouksessaan, että koronaepidemia on palautunut alueella leviämisvaiheesta kiihtymisvaiheeseen. Alueelle aiemmin annettujen suositusten voimassaoloa jatketaan 1.2.2021 asti. Muutoksena aikaisempiin suosituksiin koordinaatioryhmä linjasi, että ylioppilaskirjoituksiin valmistava opetus voidaan järjestää lähiopetuksena, vaikka toinen aste ja korkeakoulut muutoin jatkavatkin etäopetuksessa. Myös alle 18-vuotiaiden lasten ja nuorten harrastustoiminta voidaan käynnistää. Kärsämäen kunta jatkaa suositusten noudattamista. Ohjeita ja rajoituksia voidaan joutua muuttamaan nopealla aikataululla, mikäli valtion ohjeistus tai Pohjois-Pohjanmaan koordinaatioryhmän suositukset muuttuvat.

Yleisötilaisuudet 

 • Aluehallintoviraston päätöksellä sisä- ja ulkotiloissa tapahtuvien yleisötilaisuuksien osallistujamäärä on rajattu 10 henkilöön 1.2.2021 asti.

Julkiset tilat

 • Suljetaan kuntien päätöksillä kaikki yleisölle avoimet kuntien hallinnoimat julkiset tilat, mutta turvataan oikeus välttämättömiin palveluihin ja asiointiin.
 • Kärsämäen kunnan hallinnassa olevat julkiset tilat suljetaan (mm. kunnantoimisto, liikuntatilat (pl. lasten ja nuorten harrastukset), Konttila, Konttimäki, Kutomo, Poppeli, Nahkuri, Venetpalon hiihtomaja) 1.2.2021 saakka ja suositellaan vahvasti yksityisten toimijoiden toimivan samoin. Asiointipisteessä ja kirjastolla rajoitettu palvelu. Kirjastosta voi lainata varuksia ja aineistoa, suositellaan nopeaa asiointia. Asiointipisteessä on mahdollista hoitaa välttämätön asiointi ja asiakaspäätteen käyttö ajanvarauksella.

Maskisuositukset (koskee yli 12-vuotiaita)

 • Kasvomaskia käytetään aina julkisilla paikoilla ja julkisissa liikennevälineissä liikuttaessa (mm. kaupat, pankit, julkiset palvelut, koulut, oppilaitokset, työpaikat).

Yksityistilaisuudet

 • Yksityistilaisuuksia ei järjestetä. Poikkeuksena suositukseen on pienimuotoiset muistotilaisuudet, joita voidaan järjestää.

Ryhmäharrastustoiminta

 • Aikuisten ryhmäharrastustoiminta Kärsämäellä keskeytetään sekä sisällä että ulkona 1.2.2021 saakka. Edellytetään yhdistysten ja urheiluseurojen toimivan samoin.
 • Lasten ja alle 18 v. nuorten ryhmäharrastustoiminta voidaan käynnistää alle 10 henkilön ryhmissä 21.1.2021.
 • Harrastustoiminnassa tulee huomioida sosiaali- ja terveysministeriön ohje siitä, että osallistujien sekä lasten saattajien tulee voida välttää lähikontakti toisiinsa ja heidän tulee ottaa huomioon annetut ohjeistukset.
 • Mahdollisuuksien mukaan harrastustoimintaa toteutetaan etämuotoisena.

Ikääntyneet ja riskiryhmät

 • Julkiset ja yksityiset palveluntuottajat ryhtyvät omassa toiminnassaan tehostettuihin suojaustoimenpiteisiin. Vierailuja tulee mahdollisuuksien mukaan välttää 1.2.2021 saakka asumispalveluissa sekä hoivayksiköissä, mahdolliset vierailut on sovittava erikseen etukäteen. Vuodeosastolla saattohoitopotilaan omaisten vierailut sovitaan henkilökunnan kanssa erikseen.

Opetuksen järjestäminen

 • Kärsämäen lukio jatkaa etäopetuksessa 1.2.2021 saakka, abiturienteille avataan mahdollisuus valmistautua ylioppilaskirjoituksiin lähiopetuksessa 21.1.2021 alkaen ja muille opiskelijoille välttämätön lähiopetus on mahdollista.  Opiskelijoita ja huoltajia tiedotetaan tähän liittyvistä käytännöistä tarkemmin Wilman kautta.

Etätyösuositus ja etäkokouskäytännöt

 • Kaikki työntekijät työskentelevät etätyössä mahdollisimman laajasti, siirrytään mahdollisimman kattavasti etäkokouskäytäntöihin sekä työpaikoilla että vapaa-ajan kokouksissa

Ravitsemusliikkeet

 • Toimitaan valtioneuvoston ohjeistuksen mukaisesti.

Rokottaminen

 • Rokotukset ovat Kärsämäellä käynnistyneet viikon 2 alussa ja etenevät kansallisen rokotusjärjestyksen mukaisesti alkaen sosiaali- ja terveydenhuollon kiireellistä hoitoa antavasta henkilöstöstä sekä iäkkäiden henkilöiden asumispalvelun henkilöstöstä ja asukkaista.
 • Tietoa laajasti väestölle tarjottavien joukkorokotusten ajankohdasta ei ole. Seuraa tiedotusta rokotusten etenemisestä kunnan internetsivuilla sekä seuraavissa Kaiku-tiedotteissa.

Pohjois-Pohjanmaan leviämisvaiheen suosituksia jatketaan helmikuun 1. päivään saakka

Tiedote 14.1.2021

Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koordinaatioryhmä linjasi tiistaina 12.1. pidetyssä kokouksessaan, että alueella voimassa olevia suosituksia jatketaan maanantaihin 1.2.2021 saakka. Epidemia on alueella edelleen leviämisvaiheessa.

Leviämisvaiheen kriteereistä ilmaantuvuus ja todettujen positiivisten tartuntojen prosenttiosuus täyttyvät alueella edelleen. Tämän vuoksi alueelle aikaisemmin annettuja suosituksia maskien käytöstä, yksityistilaisuuksien järjestämisestä, ikääntyneiden ja riskiryhmien suojelemisesta sekä opetuksen järjestämisestä, etätyöstä ja etäkokouksista tulee edelleen jatkaa. Maskien käyttöä suositellaan nyt valtakunnallisen linjauksen mukaan kaikille yli 12-vuotiaille.

Leviämisvaiheen suositusten voimassaoloa jatketaan 1.2.2021 asti. Kärsämäen kunta jatkaa suositusten noudattamista.

Yleisötilaisuudet 

 • Aluehallintoviraston päätöksellä sisä- ja ulkotiloissa tapahtuvien yleisötilaisuuksien osallistujamäärä on rajattu 10 henkilöön 1.2.2021 asti.

Julkiset tilat

 • Suljetaan kuntien päätöksillä kaikki yleisölle avoimet kuntien hallinnoimat julkiset tilat, mutta turvataan oikeus välttämättömiin palveluihin ja asiointiin.
 • Kärsämäen kunnan hallinnassa olevat julkiset tilat suljetaan (mm. kunnantoimisto, liikuntatilat, Konttila, Konttimäki, Kutomo, Poppeli, Nahkuri, Venetpalon hiihtomaja) 1.2.2021 saakka ja suositellaan vahvasti yksityisten toimijoiden toimivan samoin. Asiointipisteessä ja kirjastolla rajoitettu palvelu. Kirjastosta voi lainata varuksia ja aineistoa, suositellaan nopeaa asiointia. Asiointipisteessä on mahdollista hoitaa välttämätön asiointi ja asiakaspäätteen käyttö ajanvarauksella.

Maskisuositukset (koskee yli 12-vuotiaita)

Kasvomaskia käytetään aina julkisilla paikoilla liikuttaessa.

 • Aina joukkoliikenteessä ja muissa julkisissa liikennevälineissä esimerkiksi taksissa.
 • Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
 • Riskialueelta Suomeen saapuneet matkailijat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä omaehtoiseen karanteeniin, tai jos heillä on omaehtoisen karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
 • Terveydenhuollon henkilöstölle kaikessa potilastyössä. Suositus koskee myös potilaita, omaisia, opiskelijoita ja vierailijoita.
 • Aina julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa mukaan lukien koulut ja oppilaitokset peruskoulusta alkaen (yli 12-vuotiaat oppilaat)
 • Yksityisten palveluntarjoajien tiloissa (kaupat, pankit jne.)
 • Toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot) ja korkeakouluissa
 • Työpaikoilla sisätiloissa, joissa maskin käyttö on mahdollista.

Yksityistilaisuudet

 • Yksityistilaisuuksia ei järjestetä. Poikkeuksena suositukseen on pienimuotoiset muistotilaisuudet, joita voidaan järjestää.

Ryhmäharrastustoiminta

 • Aikuisten, lasten ja nuorten ryhmäharrastustoiminta Kärsämäellä keskeytetään sekä sisällä että ulkona 1.2.2021 saakka. Edellytetään yhdistysten ja urheiluseurojen toimivan samoin. Mahdollisuuksien mukaan harrastustoimintaa toteutetaan etämuotoisena.

Julkiset tilat

 • Toiminnanharjoittajia pyydetään keskeyttämään hallinnassaan ja määräysvallassaan olevien julkisten tilojen käyttö.

Ikääntyneet ja riskiryhmät

 • Julkiset ja yksityiset palveluntuottajat ryhtyvät omassa toiminnassaan tehostettuihin suojaustoimenpiteisiin. Vierailuja tulee mahdollisuuksien mukaan välttää 1.2.2021 saakka asumispalveluissa sekä hoivayksiköissä, mahdolliset vierailut on sovittava erikseen etukäteen. Vuodeosastolla saattohoitopotilaan omaisten vierailut sovitaan henkilökunnan kanssa erikseen.

Opetuksen järjestäminen

 • Kärsämäen lukio jatkaa etäopetuksessa 1.2.2021 saakka, välttämätön lähiopetus on mahdollista.  Opiskelijoita ja huoltajia tiedotetaan tähän liittyvistä käytännöistä tarkemmin Wilman kautta.

Etätyösuositus ja etäkokouskäytännöt

 • Kaikki työntekijät työskentelevät etätyössä mahdollisimman laajasti. Siirrytään mahdollisimman kattavasti etäkokouskäytäntöihin sekä työpaikoilla että vapaa-ajan kokouksissa

Ravitsemusliikkeet

 • Toimitaan valtioneuvoston ohjeistuksen mukaisesti.

Rokottaminen

 • Rokotukset ovat Kärsämäellä käynnistyneet viikon 2 alussa ja etenevät kansallisen rokotusjärjestyksen mukaisesti alkaen sosiaali- ja terveydenhuollon kiireellistä hoitoa antavasta henkilöstöstä sekä iäkkäiden henkilöiden asumispalvelun henkilöstöstä ja asukkaista.
 • Tietoa laajasti väestölle tarjottavien joukkorokotusten ajankohdasta ei ole. Seuraa tiedotusta rokotusten etenemisestä kunnan internetsivuilla sekä seuraavissa Kaiku-tiedotteissa.

Turvallista joulunaikaa

Tiedote | Julkaistu: 22.12.2020

Koronaepidemia on Pohjois-Pohjanmaalla leviämisvaiheessa, mutta koronan ilmaantuvuus on ollut laskussa toista viikkoa peräkkäin. Jotta tartuntatilanne ei heikkene, on tärkeää huolehtia hygieniaohjeista myös joulun ja uudenvuoden juhlien valmistelussa ja vietossa.

Jos sinulla tulee koronavirukseen viittaavia oireita, hakeudu testiin ja pysy muuten kotona. Joulun ja vuodenvaihteen pyhäpäivinä ja viikonloppuisin koronaneuvonta ja näytteenotto ovat Oulaskankaan yhteispäivystyksessä. Soita AINA ennen päivystykseen lähtöä terveysneuvonnan numeroon 08 315 7840.

 • Pidä turvaväli muihin.
 • Muista käsienpesu ja yski hihaan.
 • Käytä kasvomaskia.
 • Lataa Koronavilkku-sovellus

Yli 10 hengen sisä- ja ulkotiloissa tapahtuvien yleisötilaisuuksien järjestäminen on kielletty aluehallintoviraston päätöksellä.

Suositus on, että yksityistilaisuuksia ei järjestetä. Poikkeuksena suositukseen on pienimuotoiset muistotilaisuudet, joita voidaan järjestää.

Kaikkien suositusten noudattaminen on edelleen välttämätöntä, vaikka epidemiatilanne onkin helpottumassa.

Tänä jouluna voi rentoutua kotona pienemmällä porukalla ja tavata muita läheisiä etäyhteyksin.

Yhteispäivystys Oulaskankaan Sairaalassa

www.oyskorona.fi

Pohjois-Pohjanmaan leviämisvaiheen suosituksia jatketaan tammikuun 18. päivään saakka

Tiedote 16.12.2020

Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koordinaatioryhmä linjasi tiistaina 15.12. pidetyssä kokouksessaan, että alueella voimassa olevia suosituksia jatketaan maanantaihin 18.1.2021 saakka. Vaikka suunta on oikea, ei vielä ole aika huokaista helpotuksesta. Erityisesti joulun ja vuodenvaihteen viettoon toivotaan koronaturvallista juhlamieltä.

Koronatartuntojen määrä on Pohjois-Pohjanmaalla ollut kuluneen viikon aikana hienoisessa laskussa. Tartuntoja todetaan kuitenkin edelleen ja tartuntaketjuja havaitaan yhä enemmän eri puolilla maakuntaa. Tartunnat eivät enää keskity vain Oulun kaupungin alueelle.

Tartuntoja on tapahtunut nyt erityisesti perhepiirissä, työpaikoilla ja erilaisissa kyläily- ja vierailutilanteissa. Ennen joululomille suuntaamista esimerkiksi työpaikoilla tulisikin vielä jaksaa kiinnittää huomiota maskin käyttöön ja muihin korona-ajan hygieniaohjeisiin, erityisesti tauko- ja ruokailutilanteissa. Näin varmistetaan mukavammat joulunpyhät sekä itselle että työkavereille.

Leviämisvaiheen suositusten voimassaoloa jatketaan 18.1.2021 asti. Kärsämäen kunta jatkaa suositusten noudattamista.

Yleisötilaisuudet 

 • Sisä- ja ulkotiloissa tapahtuvien yleisötilaisuuksien osallistujamäärä rajataan 10 henkilöön aluehallintoviraston päätöksellä.

Julkiset tilat

 • Suljetaan kuntien päätöksillä kaikki yleisölle avoimet kuntien hallinnoimat julkiset tilat, mutta turvataan oikeus välttämättömiin palveluihin ja asiointiin.

Maskisuositukset (koskee yli 15-vuotiaita)

Kasvomaskia käytetään aina julkisilla paikoilla liikuttaessa.

 • Aina joukkoliikenteessä ja muissa julkisissa liikennevälineissä esimerkiksi taksissa.
 • Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
 • Riskialueelta Suomeen saapuneet matkailijat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä omaehtoiseen karanteeniin, tai jos heillä on omaehtoisen karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
 • Terveydenhuollon henkilöstölle kaikessa potilastyössä. Suositus koskee myös potilaita, omaisia, opiskelijoita ja vierailijoita.
 • Aina julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa mukaan lukien koulut ja oppilaitokset yläkoulusta alkaen
 • Yksityisten palveluntarjoajien tiloissa (kaupat, pankit jne.)
 • Toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot) ja korkeakouluissa
 • Työpaikoilla sisätiloissa, joissa maskin käyttö on mahdollista.

Yksityistilaisuudet

 • Yksityistilaisuuksia ei järjestetä. Poikkeuksena suositukseen on pienimuotoiset muistotilaisuudet, joita voidaan järjestää.

Ryhmäharrastustoiminta

Aikuisten ja nuorten ryhmäharrastustoiminta Kärsämäellä keskeytetään sekä sisällä että ulkona 18.1.2021 saakka. Edellytetään yhdistysten ja urheiluseurojen toimivan samoin.

Lasten (alle 12v.) ryhmäharrastustoiminta Kärsämäellä voidaan käynnistää 11.1.2021 alkaen. noudattaen ryhmämuotoiseen harrastamiseen annettuja tarkennettuja turvallisuusohjeita sekä sisällä että ulkona. Yhdistykset ja urheiluseurat voivat toimia samoin.

 Julkiset tilat

 • Toiminnanharjoittajia pyydetään keskeyttämään hallinnassaan ja määräysvallassaan olevien julkisten tilojen käyttö.

Kärsämäen kunnan hallinnassa olevat julkiset tilat suljetaan (mm. kunnantoimisto, liikuntatilat (pl. lasten harrastustoiminta), Konttila, Konttimäki, Kutomo, Poppeli, Nahkuri, Venetpalon hiihtomaja) 18.1.2021 saakka ja suositellaan vahvasti yksityisten toimijoiden toimivan samoin. Asiointipisteessä ja kirjastolla rajoitettu palvelu. Kirjastosta voi lainata varuksia ja muuta aineistoa. Asiointipisteessä on mahdollista hoitaa välttämätön asiointi ja asiakaspäätteen käyttö ajanvarauksella.  

Ikääntyneet ja riskiryhmät

 • Julkiset ja yksityiset palveluntuottajat ryhtyvät omassa toiminnassaan tehostettuihin suojaustoimenpiteisiin, joilla varmistetaan korkean sairastumisriskin ryhmien suojaaminen koronavirustartunnalta. Toimenpiteissä noudatetaan THL:n ohjeistusta.

Vierailuja tulee mahdollisuuksien mukaan välttää 18.1.2021 saakka asumispalveluissa sekä hoivayksiköissä, mahdolliset vierailut on sovittava erikseen etukäteen. Vuodeosastolla saattohoitopotilaan omaisten vierailut sovitaan henkilökunnan kanssa erikseen.

Toimintakeskuksen toimintaa sopeutetaan vallitsevaan tilanteeseen.

Opetuksen järjestäminen

 • Lukiot, ammatilliset oppilaitokset, vapaan sivistystyön oppilaitokset (yli 15-vuotiaiden osalta), ammattikorkeakoulut, ja yliopistot siirtyvät etäopetukseen. Suositus koskee sekä julkisia että yksityisiä toimijoita. Suositus ei koske välttämätöntä lähiopetusta.

Kärsämäen lukio jatkaa etäopetuksessa 18.1.2021 saakka, välttämätön lähiopetus on mahdollista.  Opiskelijoita ja huoltajia tiedotetaan tähän liittyvistä käytännöistä tarkemmin Wilman kautta.

Peruskoulussa välitunteja porrastetaan, niillä ollaan väljästi ja vain omissa ryhmissä. Käytävällä kohtaamiset toisen luokan kanssa pyritään välttämään. Ruokailut porrastetaan. Koulun liikuntatunneilla huomioidaan tehostetusti etäisyydet ja hygienia. Vierailijakäynnit keskeytetään. Huoltajia tiedotetaan asioista tarkemmin Wilman kautta. Kerhotoiminta voidaan käynnistää 11.1.2021 alkaen turvallisuusohjeet huomioiden.

Etätyösuositus

 • Kaikki työntekijät työskentelevät etätyössä mahdollisimman laajasti

Etäkokouskäytännöt

 • Siirrytään mahdollisimman kattavasti etäkokouskäytäntöihin sekä työpaikoilla että vapaa-ajan kokouksissa

Ravitsemusliikkeet

 • Toimitaan valtioneuvoston ohjeistuksen mukaisesti.

Pohjois-Pohjanmaa leviämisvaiheeseen – Koordinaatioryhmän suositukset koko maakuntaan

Tiedote 30.11.2020

Pohjois-Pohjanmaa on siirtynyt koronaviruksen kiihtymisvaiheesta leviämisvaiheeseen viikonlopun aikana. Tämä tarkoittaa sitä, että tartunnat leviävät alueellisesti tai laajemmin, tapausten päivittäinen kasvunopeus on yli kymmenen prosenttia ja positiivisten näytteiden osuus on yli kaksi prosenttia.

Jokaisen tulee vähentää päivittäisten kontaktiensa määrää. Koronavirustestiin tulee hakeutua hyvin herkästi lievilläkin oireilla. Testiin tulee varata aika etukäteen terveyskeskuksesta. Lievissäkin oireissa on pysyttävä kotona, kunnes osoitettu testillä, että kyseessä ei ole korona. Sairaana ei mennä töihin, kouluun, harrastuksiin tai kyläilemään.

Leviämisvaiheen suositukset astuvat voimaan välittömästi ja ovat voimassa 18.12. asti. Kärsämäen kunta siirtyy noudattamaan suosituksia.

Yleisötilaisuudet 

 • Sisä- ja ulkotiloissa tapahtuvien yleisötilaisuuksien osallistujamäärä rajataan 10 henkilöön aluehallintoviraston päätöksellä.

Julkiset tilat

 • Suljetaan kuntien päätöksillä kaikki yleisölle avoimet kuntien hallinnoimat julkiset tilat, mutta turvataan oikeus välttämättömiin palveluihin ja asiointiin.

Maskisuositukset (koskee yli 15-vuotiaita)

Kasvomaskia käytetään aina julkisilla paikoilla liikuttaessa.

 • Aina joukkoliikenteessä ja muissa julkisissa liikennevälineissä esimerkiksi taksissa.
 • Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
 • Riskialueelta Suomeen saapuneet matkailijat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä omaehtoiseen karanteeniin, tai jos heillä on omaehtoisen karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
 • Terveydenhuollon henkilöstölle kaikessa potilastyössä. Suositus koskee myös potilaita, omaisia, opiskelijoita ja vierailijoita.
 • Aina julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa mukaan lukien koulut ja oppilaitokset yläkoulusta alkaen
 • Yksityisten palveluntarjoajien tiloissa (kaupat, pankit jne.)
 • Toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot) ja korkeakouluissa
 • Työpaikoilla sisätiloissa, joissa maskin käyttö on mahdollista.

Yksityistilaisuudet

 • Yksityistilaisuuksia ei järjestetä. Poikkeuksena suositukseen on pienimuotoiset muistotilaisuudet, joita voidaan järjestää.

Ryhmäharrastustoiminta

Aikuisten ryhmäharrastustoiminta Kärsämäellä keskeytetään sekä sisällä että ulkona 1.12.2020–18.12.2020. Edellytetään yhdistysten ja urheiluseurojen toimivan samoin.

Lasten ja nuorten ryhmäharrastustoiminta Kärsämäellä keskeytetään sekä sisällä että ulkona 1.12.2020–18.12.2020. Edellytetään yhdistysten ja urheiluseurojen toimivan samoin.

 Julkiset tilat

 • Toiminnanharjoittajia pyydetään keskeyttämään hallinnassaan ja määräysvallassaan olevien julkisten tilojen käyttö.

Kärsämäen kunnan hallinnassa olevat julkiset tilat suljetaan (mm. kunnantoimisto, liikuntatilat, Konttila, Konttimäki, Kutomo, Poppeli, Nahkuri, Venetpalon hiihtomaja) 1.12.2020–18.12.2020 ja suositellaan vahvasti yksityisten toimijoiden toimivan samoin. Asiointipisteessä ja kirjastolla rajoitettu palvelu. Kirjastosta voi noutaa varattuja aineistoja lainaan. Asiointipisteessä on mahdollista hoitaa välttämätön asiointi ja asiakaspäätteen käyttö ajanvarauksella.  

Ikääntyneet ja riskiryhmät

 • Julkiset ja yksityiset palveluntuottajat ryhtyvät omassa toiminnassaan tehostettuihin suojaustoimenpiteisiin, joilla varmistetaan korkean sairastumisriskin ryhmien suojaaminen koronavirustartunnalta. Toimenpiteissä noudatetaan THL:n ohjeistusta.

Vierailuja tulee mahdollisuuksien mukaan välttää 1.12.2020–18.12.2020 asumispalveluissa, hoivayksiköissä sekä vuodeosastolla (pl. saattohoito), mahdolliset vierailut on sovittava erikseen etukäteen.

Toimintakeskuksen toimintaa sopeutetaan vallitsevaan tilanteeseen.

Opetuksen järjestäminen

 • Lukiot, ammatilliset oppilaitokset, vapaan sivistystyön oppilaitokset (yli 15-vuotiaiden osalta), ammattikorkeakoulut, ja yliopistot siirtyvät etäopetukseen. Suositus koskee sekä julkisia että yksityisiä toimijoita. Suositus ei koske välttämätöntä lähiopetusta.

Kärsämäen lukio siirtyy kokonaisuudessaan etäopetukseen 1.12.2020 alkaen joululomaan saakka. Opiskelijoita ja huoltajia tiedotetaan tähän liittyvistä käytännöistä tarkemmin Wilman kautta.

Peruskoulussa koulupäivää tiivistetään keskeyttämällä kaikki kerhotoiminta. Välitunteja porrastetaan, niillä ollaan väljästi ja vain omissa ryhmissä. Käytävällä kohtaamiset toisen luokan kanssa pyritään välttämään. Ruokailut porrastetaan. Koulun liikuntatunneilla huomioidaan tehostetusti etäisyydet ja hygienia. Vierailijakäynnit keskeytetään. Huoltajia tiedotetaan asioista tarkemmin Wilman kautta.

Etätyösuositus

 • Kaikki työntekijät työskentelevät etätyössä mahdollisimman laajasti

Etäkokouskäytännöt

 • Siirrytään mahdollisimman kattavasti etäkokouskäytäntöihin sekä työpaikoilla että vapaa-ajan kokouksissa

Ravitsemusliikkeet

 • Toimitaan valtioneuvoston ohjeistuksen mukaisesti.

Pohjois-Pohjanmaa on siirtynyt koronaepidemian leviämisvaiheeseen. 

Tiedote 30.11.2020

Kärsämäen kunnan laajennettu johtoryhmä kokoontuu tänään ma 30.11.2020 klo 10.00 käsittelemään kuntaamme koskevia toimenpiteitä.
 
Tiedotamme uusista suosituksista ja rajoituksista tarkemmin myöhemmin tänään.
 
Jokaisen kannattaa nyt vähentää kontaktiensa määrää rajoittamalla menojaan ja pysymällä mahdollisuuksien mukaan kotona sekä työskentelemällä etänä.
 
 

Muista nämä viisi valttia koronaa vastaan 


1. Jos saat oireita, mene koronatestiin ja pysy muuten kotona
2. Pidä 1-2 metrin turvaväli
3. Pese kädet, yski hihaan
4. Käytä kasvomaskia, kun et voi pitää etäisyyttä
5. Lataa koronavilkku-sovellus

Katso ajantasaiset tiedot: www.oyskorona.fi

Pohjois-Pohjanmaa on siirtynyt koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen – Uusia suosituksia voimaan Kärsämäelle

Tiedote 25.11.2020

​Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koordinaatioryhmä totesi tiistaina 24.11. pidetyssä kokouksessaan, että epidemia on siirtynyt alueella kiihtymisvaiheeseen. Ryhmä antoi uusia suosituksia koko Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueelle. Uudet suositukset tulevat voimaan torstaina 26.11. ja ovat voimassa 18.12.2020 asti.

Koronatartuntojen määrä on lisääntynyt ja ilmaantuvuusluvut ovat nousussa Pohjois-Pohjanmaalla. Epidemian leviämisen hillitsemiseksi alueellinen koordinaatioryhmä linjasi, että koko Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella otetaan käyttöön epidemian kiihtymisvaiheen suosituksia.

Tartuntamäärien kasvu keskittyy edelleen Ouluun, mutta koko aluetta koskevilla suosituksella halutaan ennaltaehkäistä tartuntojen leviämistä.

Koordinaatioryhmän suositukset koko Pohjois-Pohjanmaalle

Uudet suositukset 26.11.-18.12.2020

Laajennettu etätyösuositus

Suositellaan, että kaikki työntekijät työskentelevät etätyössä mahdollisimman laajasti

Etäkokouskäytännöt

Suositellaan siirtymistä mahdollisimman kattavasti etäkokouskäytäntöihin sekä työpaikoilla että vapaa-ajan kokouksissa

Maskisuositukset

Julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa (voimassa Oulussa jo 29.10. lähtien)

Toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot) ja korkeakouluissa

Työpaikoilla sisätiloissa, joissa maskin käyttö on mahdollista

Yksityistilaisuudet

Suositellaan, ettei yli 10 hengen yksityistilaisuuksia järjestetä

Harrastusryhmät (voimassa Oulussa jo 29.10. lähtien)

Suositellaan noudattamaan ryhmämuotoiseen harrastamiseen annettuja tarkennettuja turvallisuusohjeita

Riskiryhmät (voimassa Oulussa jo 29.10 lähtien)

Suositellaan välttämään vierailuja ikääntyneiden ja riskiryhmään kuuluvien luokse 10 päivän ajan sen jälkeen, kun on osallistunut tilaisuuteen, jossa on kasvanut riski korona-altistukselle (esimerkiksi yleisötapahtumat, harrastustoiminta, ravitsemusliike)

Aiemmin annetut yhä voimassa olevat suositukset

​Maskisuositukset (koskee yli 15-vuotiaita)

Joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää

Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella

Riskialueelta Suomeen saapuneet matkailijat heidän siirtyessä

maahantulopisteeltä omaehtoiseen karanteeniin, tai jos heillä on omaehtoisen karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella

Terveydenhuollon henkilöstölle kaikessa potilastyössä, mikäli turvavälit eivät toteudu. Suositus koskee myös potilaita, omaisia, opiskelijoita ja vierailijoita. Sosiaalihuollon ympärivuorokautisen hoidon toimintayksiköissä suositus henkilökunnan suunenäsuojainten käytöstä on ollut voimassa jo aiemmin ja jatkuu entisenlaisena

Taustaa

Pohjois-Pohjanmaan alueellinen covid 19 -koordinaatioryhmä vastaa koronaepidemiaan liittyvästä viranomaistyöstä Pohjois-Pohjanmaalla STM:n edellyttämällä tavalla. Koordinaatioryhmä kokoontuu vähintään kerran viikossa ylläpitämään tilannekuvaa ja arvioimaan epidemiatilannetta, alueellisia suosituksia sekä rajoituksia eri kriteerien pohjalta.

Lisätietoa Pohjois-Pohjanmaan koronatilanteesta, voimassa olevista suosituksista sekä neuvoja ja ohjeita epidemiatilanteeseen liittyen on koottu osoitteeseen oyskorona.fi.​

Ryhmämuotoiseen harrastamiseen annetut tarkennetut turvallisuusohjeet 25.11.2020

Tiedote 25.11.2020

Harrastusryhmät

Suositellaan noudattamaan ryhmämuotoiseen harrastamiseen annettuja tarkennettuja turvallisuusohjeita:

Kärsämäen kunta edellyttää jokaiselta toimijalta suunnitelmallisia muutoksia, jotka parantavat terveysturvallisuutta.

Harrastustoiminnassa tehtäviä ratkaisuja ovat:

Harrastustoimintaan osallistutaan ehdottoman terveenä.

Harjoituksiin tullaan varusteet päällä ja lähdetään suoraan pois silloin kun se on mahdollista (pukuhuoneen käytön minimoimiseksi).

Vältetään ryhmien sekoittamista.

Halailua, huutamista ja tarpeetonta kokoontumista vältetään.

Sisääntuloa porrastetaan.

Saattajien ja huoltajien oleskelua tiloissa vältetään. Milloin tätä ei voida välttää, tulee saattajilla ja huoltajilla olla maskit päällä koko tilassa oleskelun ajan.

Ryhmien kokoa pienennetään mahdollisuuksien mukaan. Tämä koskee myös erilaisia harrasteryhmiä. 

Turvaetäisyyksien säilyttämistä korostetaan.

Harjoituksia ja toimintaa siirretään ulos mahdollisuuksien mukaan.

Osa harrastuksista toteutetaan etänä.

Kasvomaskien käyttö

Kasvomaskin käyttöä suositellaan kaikille 15 vuotta täyttäneille kaikissa sisäliikunta- ja harrastetiloissa 26.11.–18.12.2020. Maskisuositus ei koske liikuntasuoritusta.

Kasvomaskin käyttöä ei edellytetä henkilöiltä, jotka eivät terveydentilansa vuoksi voi maskia käyttää. 

Asiakkaiden tulee hankkia kasvomaskinsa itse. Maskin tulee olla puettuna saavuttaessa sisäliikunta- ja harrastetiloihin. Maskia tulee käyttää liikuntatilojen lisäksi aulatiloissa, saapumis- ja kokoontumistiloissa, pukuhuoneissa, katsomoissa ja muissa vastaavissa tiloissa.

Velvoite koskee kaikkea sisäliikuntaa, esimerkiksi koulujen liikuntatilojen seura- ja harrastuskäyttöä

Pohjois-Pohjanmaalla keskeistä on hillitä epidemian etenemistä.

11.11.2020

Epidemia on maakunnassa ollut perustasolla. Tartuntojen määrä on kuitenkin ollut kasvussa ja viime aikoina tartuntoja on todettu erityisesti Oulun alueella. Oulun kaupungin alueella on voimassa 3.12.2020 saakka muusta maakunnasta poikkeavat suositukset, mm. maskisuositus kaikissa julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa yli 15-vuotiaille. Muun sairaanhoitopiirin alueella voimassa ovat edelleen aikaisemmin annetut suositukset etätyöstä ja maskien käytöstä julkisessa liikenteessä.

Epidemian torjunnassa on tärkeää huolehtia käsihygieniasta ja turvaväleistä. Lataa koronavilkku puhelimeesi ja vältä ylimääräisiä lähikontakteja.

Sairaana pitää jäädä kotiin. Tee omaolo-testi (www.omaolo.fi) ja mene tarvittaessa koronavirustestiin.

Ensisijaisen tärkeää on noudattaa 1-2 metrin turvavälejä ja aina kun mahdollista, pestä käsiä, käyttää käsidesiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan ja välttää kasvojen koskettelua.

Kasvomaskia suositellaan käytettäväksi joukkoliikenteessä, koronavirustestiin matkalla oleville ja sieltä palaaville ja riskialueilta Suomeen saapuville. Tarkoituksenmukaista voi olla käyttää maskia myös kauppareissulla tai jos on menossa paikkaan, jossa on paljon ihmisiä ja siellä joutuu olemaan pidempään.

Maskin oikeaoppiseen käyttöön kannattaa kiinnittää huomiota, jotta siitä olisi varmasti hyötyä. Maskia ei pidä asettaa välillä leuan alle ja nostaa sitten takaisin kasvoille tai koskea turhaan sormilla. Silloin se menettää merkityksensä. Kangasmaski tulisi aina pestä käytön jälkeen.

Koronavirus on harvoin vaarallinen nuorille ja hyväkuntoisille ihmisille, mutta oireetonkin saattaa tartuttaa ja altistaa muita.

Kiitos kaikille suosituksia noudattaneille, jaksetaan yhä yhdessä toimia ohjeiden mukaisesti noudattaen malttia ja varovaisuutta. Muistetaan turvaetäisyydet sekä hyvä käsi- ja yskimishygienia. Maskia kannattaa käyttää tilanteissa, joissa lähikontakteja ei voi välttää. Pikkujoulujen järjestämisessä on hyvä muistaa samat periaatteet kuin muissakin korona-ajan kohtaamisissa.

Ajankohtaiset tiedot Pohjois-Pohjanmaan koronavirustilanteesta ja suosituksista löydät nettisivuilta:

www.oyskorona.fi

Ajankohtaista koronatietoa kansalaisille: oyskorona.fi

Tiedote 15.10.2020

Pohjois-Pohjanmaalla olemme epidemian perustasolla, eli tartuntojen ilmaantuvuus on toistaiseksi suhteellisen alhainen ja kotoperäisten tartuntojen osuus on pieni. Keskeistä on hillitä epidemian etenemistä.

Epidemian torjunnassa on tärkeää huolehtia käsihygieniasta ja turvaväleistä. Lataa koronavilkku puhelimeesi ja vältä ylimääräisiä lähikontakteja.

Sairaana pitää jäädä kotiin. Tee omaolo-testi ja mene tarvittaessa koronavirustestiin. 

Ensisijaisen tärkeää on noudattaa 1-2 metrin turvavälejä ja aina kun mahdollista, pestä käsiä, käyttää käsidesiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan ja välttää kasvojen koskettelua.

Kärsämäen kunta siirtyy noudattamaan etätyösuositusta maanantaina 12.10

Tiedote 9.10.2020

Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koordinaatioryhmä suosittaa maanantaista 12.10.2020 lähtien siirtymistä jälleen etätöihin. Koronavirustartunnat ovat nousussa myös Pohjois-Pohjanmaalla. Suositus on voimassa toistaiseksi.
Kärsämäen kunta siirtyy noudattamaan suositusta. Asioinnissa pyy­de­tään hyödyntämään ensisijaisesti pu­he­lin­ta, sähköpostia ja muita säh­köi­siä järjestelmiä. Kunnantoimisto on suljettuna ja henkilökohtaista tapaamista varten pyydetään sopimaan ai­ka erikseen.

Meillä on vielä mahdollista rajoittaa epidemian laajenemista Pohjois-Pohjanmaalla yhdessä. Muistetaan turvaetäisyydet sekä hyvä käsi- ja yskimishygienia, maskiakin voi käyttää.

Koronatilanne on Kärsämäen alueella pysynyt toistaiseksi rauhallisena. Tartuntaryppäiden ilmaantuminen ja joukkoaltistumiset ovat kuitenkin mahdollisia myös meillä. Monet viime aikoina eripuolilla maata ilmaantuneet tautiryppäät ovat saaneet alkunsa muun muassa nuorten aikuisten illanvietoista ja yökerhoista. Myös harrastusten piirissä ja työpaikoilla on jouduttu vastakkain korona-altistumisten kanssa.

Vaikka ohjeistukset ja muistutukset saattavat jo väsyttää, on ryppäiden ilmaantuessa kuitenkin jälleen muistutettava perusasioista koronaviruksen torjunnassa. Näistä tärkein on se, ettei liikkeelle lähdettäisi vähäisissäkään flunssan oireissa. Jos siis vähänkään tuntee, ettei ole täysin terve, kannattaa pysyä kotosalla. Myös turvavälejä ja käsi- ja yskimishygieniaohjeita sekä maskisuosituksia on syytä noudattaa. Koronavirus on harvoin vaarallinen nuorille ja hyväkuntoisille ihmisille, mutta oireetonkin saattaa tartuttaa ja altistaa muita.

Jos henkilöllä todetaan koronavirustartunta, tehdään tartunnanjäljitys, jonka perusteella lähikontaktit määrätään tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin. Karanteenissa olevan henkilön pitää välttää lähikontaktia perheen ulkopuolisiin ihmisiin. Ulos voi mennä, jos ei mene muiden ihmisten lähelle. Esimerkiksi työhön, kouluun, päiväkotiin, harrastuksiin tai kauppaan sen sijaan ei saa mennä, koska näissä paikoissa lähikontaktia on vaikea välttää.

Osaltasi voit auttaa tartuntojen jäljittämisessä lataamalla Koronavilkku-sovelluksen älypuhelimeesi. Se on THL:n tuottama sovellus, jonka avulla saa tiedon mahdollisesta koronavirusaltistumisesta. Sovellus pohjautuu siihen, että puhelin tallentaa tiedot eri käyttäjien kohtaamisesta puhelimen lähettämän satunnaisen tunnuskoodin perusteella. Mikäli koronavirustauti todetaan, Koronavilkkua käyttävä henkilö saa terveydenhuollosta avauskoodin, jonka voi syöttää sovellukseen ja näin varoittaa kohdattuja ihmisiä mahdollisesta altistumisesta. Voit myös itse saada varoituksen, jos olet altistunut.

Muistetaan siis edelleen jaksaa noudattaa ohjeita ja suosituksia, jotta välttäisimme tartunnat ja karanteenit mahdollisimman hyvin. Koronaviruksen voitamme yhdessä.

Yli 70 vuotiaiden korona-ajan Asiointiapu päättyy

Julkaistu: 29.6.2020

Suomen hallitus lopetti ikärajaan perustuvan suosituksen fyysisten kontaktien välttämisestä koronaepidemian laannuttua.

Tämä johdosta Kärsämäellä käytössä ollut yli 70 vuotiaiden Asiointiapu keskeytetään toistaiseksi.

Palvelun uudelleen aloittamista harkitaan, jos koronatartunnat alueellamme lähtevät uudelleen nousemaan.

Hakeudu ajoissa hoitoon ja huolehdi sovituista seurantakäynneistä!

Julkaistu: 11.5.2020

Kärsämäen terveysasemalle on koronatilanteesta huolimatta turvallista tulla.

Älä jää selkeiden oireiden ilmetessä kotiin, vaan ole ajoissa yhteydessä terveyskeskukseen, jossa terveydenhuollon ammattilainen arvioi tilanteesi.

Jos aikaasi ei ole peruttu, voit huoletta tulla vastaanotolle.

Ennaltaehkäisevä terveydenhuolto ylläpitää hyvinvointia epidemian aikana ja sen jälkeen.

Harrastevinkkejä poikkeusoloissa

Nämä ovat helppo toteuttaa kotona.

Huolehditaan sekä henkisestä, että fyysisestä hyvinvoinnista!

Yleiset hygieniaohjeet

Julkaistu: 8.4.2020

Kun sairastut 

 • Vältä läheistä kontaktia muihin.
 • Koronavirustaudissa pysyttele kotona vähintään seitsemän vuorokauden ajan. Jos sinulla on oireita vielä seitsemäntenä päivänä tai sen jälkeen, pysy kotona, kunnes olet ollut oireeton vähintään vuorokauden.
 • Älä käytä taloyhtiön yhteisiä tiloja, kun olet sairas.
 • Sairaana ollessa lepo ja riittävä nesteiden nauttiminen on tärkeää. Kuumetta ja särkyä voit lievittää apteekista ilman reseptiä saatavilla lääkkeillä.
 • Huolehdi hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.
 • Tarkkaile vointiasi ja soita tarvittaessa terveyskeskukseen. Jos joudut lähtemään lääkäriin, peitä suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla.

Kun hoidat sairastunutta 

 • Kun kotona on hengitystieinfektioon sairastunut henkilö, muut samassa taloudessa asuvat voivat pienentää tartuntariskiä välttämällä lähikosketusta sairastuneen kanssa ja huolehtimalla hyvästä käsihygieniasta.
 • Käsienpesu on tärkeää etenkin silloin, kun olet ollut kosketuksessa sairastuneeseen, oleskellut sairastuneen kanssa samassa tilassa tai käsitellyt nenäliinoja tai pyykkiä.
 • Tarkkaile sairastuneen vointia ja ota tarvittaessa puhelimitse yhteyttä terveyskeskukseen.

Tartuntariskiä voi kotona pienentää myös seuraavin keinoin 

 • Jos mahdollista, vain yksi aikuinen hoitaa sairastunutta henkilöä. Riskiryhmään kuuluvan henkilön ei tulisi olla sairastuneen ensisijainen hoitaja.
 • Jos mahdollista, muiden samassa taloudessa asuvien tulisi olla toisessa huoneessa. Jos tämä ei ole mahdollista, tulisi etäisyyden sairastuneeseen olla vähintään 1 metri.  Sairastunut voi esimerkiksi nukkua eri vuoteessa.
 • Jos kuulut riskiryhmään mutta et voi välttää lähikosketusta sairastuneeseen, harkitse suu-nenäsuojuksen käyttämistä, jos sellainen on saatavilla.
 • Älä kutsu vierailijoita kotiin sairastamisen aikana.
 • Huolehdi hyvästä ilmanvaihdosta yhteisissä tiloissa esimerkiksi avaamalla ikkunat wc-tiloissa, keittiössä ja kylpyhuoneessa.
 • Noudata hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. Käytä henkilökohtaista pyyhettä käsien kuivaamiseen.

Siivoaminen, pyykinpesu ja puhtaanapito 

 • Heitä käytetyt nenäliinat ja muut kertakäyttöiset tuotteet roskiin. Muista pestä kätesi, jos kosket käytettyihin nenäliinoihin yms.
 • Kosketus- ja pöytäpinnat on hyvä pyyhkiä päivittäin tavanomaisella puhdistusaineella.
 • Sairastuneiden henkilöiden käyttämiä liinavaatteita, aterimia ja astioita ei tarvitse pestä erikseen.
 • Pese liinavaatteet tavanomaiseen tapaan. Kun olet käsitellyt likaisia pyykkejä, pese kätesi huolellisesti vedellä ja saippualla tai desinfioivalla aineella.

Lisätietoa: https://www.thl.fi

Kärsämäen kunnan tiedote yrittäjille

Julkaistu 3.4.2020

Kärsämäen kunta varmistaa yhdessä Nihak ry:n kanssa, että kaikki kunnan tukikriteerit täyttävät yrittäjät mahdollisuuksien mukaan saavat Suomen hallituksen vallitsevassa poikkeustilassa tarjoamat yritystuet koronaviruksen aiheuttaman pandemian aiheuttamien vaikeuksien helpottamiseksi.

Tukien hakemisessa yrittäjiä auttavat Nihak ry:n yritysneuvojat (www.nihak.fi) ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-Keskuksen neuvojat (linkki sähköiseen hakemuslomakkeeseen).

Kärsämäellä yrittäjiä avustaa yrityspalvelupäällikkö Arto Junno (puhelin 044 4457011, sähköposti arto.junno@nihak.fi)

Yrittäjät on mahdollisuus saada KELA:n työmarkkinatukea, mikä ei edellytä tässä tilanteessa yritystoiminnan lopettamista. Työmarkkinatukea voi saada kuka tahansa yrittäjä, jonka päätoiminen yrittäjänä työskentely on pandemian vuoksi keskeytynyt tai jonka yritystoiminnan tulot ovat pudonneet alle 1 089,67 euroon kuukaudessa.

Myös ELY-keskukset ovat saaneet lisärahoitusta myönnettäväksi yrityksen kehittämisavustuksiin koronavirusepidemian aiheuttamista markkina- ja tuotantohäiriöistä kärsiville yrityksille koko maassa.

Yli 5 henkilöä työllistävät yritykset voivat hakea avustusta Business Finlandilta.

Avustuksien tavoitteena on tukea yrityksiä koronavirusepidemian aiheuttamien haitallisten vaikutusten minimoimiseksi ja kannustaa yrityksiä työllistämiseen.

ELY-Keskuksen rahoitusta ei voida myöntää maa-, metsä- ja kalatalouden sekä maataloustuotteiden jalostuksen alan yrityksille.

Lisäksi yksinyrittäjille valmistellaan omaa tukimuotoa, josta tiedotetaan lisää lähiaikoina.

Kärsämäen kunta haluaa kannustaa kaikkia yrittäjiä tässä vaikeassa tilanteessa!

Haastavasta ajasta selvitään sitkeydellä ja kärsivällisyydellä, kysykää rohkeasti lisätietoja.

Lisätietoja Kärsämäellä antaa yrityspalvelupäällikkö Arto Junno, puhelin 044 4457011.

Muissa yritysasioissa Kärsämäen kunnan yhteyshenkilö on myös kunnanjohtaja Esa Jussila, puhelin 044 4457000.

Tiedote kaikille koteihin sosiaalipalveluita / sosiaalihuollon tukipalveluita tuottaville yrittäjille 1.4.2020.

Julkaistu: 2.4.2020

Koteihin tuotettavissa palveluissa tulee suojautumisen osalta noudattaa Pohjois-Pohjanmaan SHP:n  kotipalveluihin ja kotisairaanhoitoon liittyviä ohjeita.
Hengitystieinfektioon sairastunutta potilasta hoidettaessa ja hengitystieinfektioon sairastunutta henkilökohtaisen avun saajaa avustettaessa on käytettävä kirurgista suu-nenäsuojusta, suojakäsineitä sekä suojatakkia tai esiliinaa.
Koronapotilaiden hoitoon liittyvät ohjeet liittyvät osoitteesta ppshp.fi
Ohjeet tarkentuvat päivittäin. Kaikkien toimijoiden tulee noudattaa aina viimeisintä ohjeistusta.

Terveystalon korona-tiedote kuntalaisille 27.3

Julkaistu: 27.3.2020

Hyvät kuntalaiset

Koronaviruksen aiheuttamaan epidemiaan on kuollut maailmanlaajuisesti jo yli 20 000 ihmistä, mutta siellä missä toimenpiteisiin on ryhdytty ajoissa ja niitä on noudatettu, on pystytty ratkaisevassa määrin hillitsemään epidemian leviämistä. Epidemia on levinnyt Suomessa erityisesti Uudellamaalla, mutta tapauksia on todettu kaikissa maakunnissa.

Terveystalo on varautunut epidemian laajenemiseen monin tavoin: Terveysasemat ovat mahdollisuuksien mukaan kohortoitu, eli osastoitu niin, että hengitystieinfektiosta kärsivät otetaan vastaan erillisessä tilassa tartuntojen välttämiseksi. Siivousta on tehostettu, jotta tauti ei tarttuisi terveysaseman pinnoilta.  Vuodeosastot ja hoivakodit ovat valitettavasti jouduttu sulkemaan vierailijoilta ja toivommekin, että pystytte olemaan yhteydessä omaisiinne puhelimen välityksellä.

Poikkeustila loppuu sitä pikemmin, mitä pikemmin saamme epidemian laantumaan. Ja epidemia laantuu, kun noudatamme annettuja ohjeita mahdollisimman hyvin. Vetoamme teihin hyvät kuntalaiset, että noudatatte annettuja ohjeita ja vältätte tarpeettomia kontakteja. Yli 70-vuotiaat ja riskiryhmiin kuuluvien tulisi pysyä kotona lukuun ottamatta välttämättömiä menoja, joita ei voi hoitaa muiden avustuksella. Toivon, että kuntalaisilta löytyy tässä tilanteessa kärsivällisyyttä noudattaa ohjeita ja yhteishenkeä, jotta kaikki saavat apua.

Jarmo Kantonen

Ylilääkäri

Terveystalo, julkiset palvelut

Kärsämäen kunnan tiedote koronavirus-pandemiaan liittyen 25.3

Julkaistu: 27.3.2020

Tiedote 25.3.2020 pdf

Kärsämäen kunnan 25.3 jaetussa tiedotteessa on ohjeita ikääntyneiden ja riskiryhmässä olevien omaisille ja läheisille, toimintaohjeet koronavirus-infektiota epäillessä sekä ohjeita Apteekki-asiointiin ja asiointiavun tilaukseen.

Asiointiapua yli 70-vuotialle

Julkaistu: 17.3.2020

Suomen hallituksen maanantaina 16.3. antaman toimintaohjeen mukaan yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään koronatartunnan ehkäisemiseksi erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan. Heidän tulisi pysytellä karanteenia vastaavissa olosuhteissa.

Naapuriapua täydentämään Kärsämäki Yhdessä yhdistys järjestää yhdessä muiden järjestöjen ja vapaaehtoisten kanssa asiointiapua yli 70-vuotialle kuntalaisille mahdollisuuksien mukaan.

Asiointiapua järjestelee projektiohjaaja Jorma Seppälä (puhelin 040 184 3437) Kärsämäen kunnan työllisyyspalvelusta. Järjestöjä ja vapaaehtoisia sekä asiointipalvelun tarvitsijoita pyydetään ilmoittautumaan hänelle.

Kärsämäen kunnan tiedote koronavirusepidemian ja Suomen hallituksen 16.3. päätösten johdosta

Julkaistu: 16.3.2020

Kaikkien koronaviruksesta aiheutuvien rajoittamistoimenpiteiden tavoitteena on riskiryhmien, erityisesti ikäihmisten suojeleminen sekä epidemian huipun loiventaminen. Kaikkia toimenpiteitä arvioidaan tämän tavoitteen näkökulmasta.  On arvioitu, että iso osa väestöstä tulee sairastamaan koronaviruksen aiheuttaman infektion.

Suomen hallituksen linjauksen mukaisesti Kärsämäen koulut suljetaan keskiviikkona 18.3.2020 pois lukien luokat 1-3 niiden lasten osalta, joiden vanhemmat työskentelevät kriittisillä aloilla. Opetus jatkuu kaikille etäopetuksena ja -opiskeluna.  Päiväkodit jatkavat toimintaansa.

Kärsämäen kunnan ohjeet:

 • yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan (karanteenia vastaavat olosuhteet), pois lukien kunnalliset luottamushenkilöt
 • varhaiskasvatuksen päivähoitoon voi tuoda ainoastaan täysin terveet ja oireettomat lapset, hyvää hygieniaa tulee noudattaa
 • myös lapset, joilla on hyvässä hoitotasapainossa olevia perussairauksia voivat tulla oireettomina päivähoitoon (vastuulääkärin ohje 16.3.2020)
 • kansalaisopiston piirit perutaan ja nuorisotila suljetaan toukokuun loppuun saakka
 • kuntouttava työtoiminta keskeytetään, ylijäämäruoan jakoa pyritään jatkamaan
 • kirjasto suljetaan
 • yhteispalvelun asiakkaat palvellaan pyydettäessä, asiakkaita pyydetään asioimaan ensisijaisesti puhelimitse ja netin välityksellä. Lomakkeita voi hakea ja palauttaa tarvittaessa maanantaista perjantaihin klo 9-15 soittamalla kirjaston numeroon 044-4456852
 • Kärsämäen uimahalli suljetaan toistaiseksi
 • Varhaiskasvatuksen hoitopaikat pidetään toiminnassa, jotta kriittisten alojen henkilöstölle mahdollistetaan työssäkäynti.
 • valtioneuvoston mukaisesti linjataan, että kotona olevat vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista, hoitaisivat lapset kotona eivätkä toisi heitä hoitoon
 • varaudutaan velvoittamaan erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon sekä sisäisen turvallisuuden koulutettuja ammattihenkilöitä tarpeen mukaan töihin
 • ulkomailta palaavien tulee olla kahden viikon ajan karanteenia vastaavissa olosuhteissa
 • Kärsämäen kunta määrää etätyöhön työntekijänsä, joiden työtehtävät sen mahdollistavat
 • yli kymmenen henkilön tilaisuudet on kielletty Suomen hallituksen toimesta
 • tarkempia tietoja Suomen hallituksen linjauksista osoitteesta vnk.fi


Sosiaalipalveluiden osalta:

 Päiväaikaiset ryhmämuotoiset toiminnot

 • Ikääntyneiden päivätoiminnat suljetaan. 16.3. alkaen ryhmiä ei toistaiseksi järjestetä. Peruutuksen myötä esimies vastaa siitä, että jokaisen kävijän tilanne kartoitetaan, ja mietitään, tuleeko asiakasta tukea jollain muulla tavalla/palvelulla, esim. ateriapalvelu kotiin/ etätapaaminen/ kotihoidon käynti
 • Työ- ja toimintakeskukset suljetaan toistaiseksi 17.3 alkaen. Peruutuksen myötä esimies vastaa siitä, että jokaisen kävijän tilanne kartoitetaan, ja mietitään, tuleeko asiakasta tukea jollain muulla tavalla/palvelulla, esim. ateriapalvelu kotiin /etätapaaminen/ kotikäynti
 • Fysioterapeuttien pitämät ryhmät perutaan toistaiseksi (Esim. neurologiset ryhmät, allasjumpat, kuntosaliryhmät ja hoivakodeissa pidettävät ryhmät)
 • Muisti- / omaishoitajien ryhmät perutaan toistaiseksi. Muistiasioissa voi olla tarvittaessa yhteydessä muistihoitajaan/terveysasemalle ja omaishoidon asioissa omaishoidon vastuuhenkilöön/omatyöntekijään.
 • Oppilashuollon ryhmät, perhekerhot, perhekahvilat, ja muut lapsiperhepalveluidenryhmät (esim. tukihenkilötyöryhmätapaamiset) perutaan toistaiseksi. Peruutuksen myötä esimies vastaa siitä, että jokaisen kävijän tilanne kartoitetaan, ja mietitään, tuleeko asiakasta tukea jollain muulla tavalla/palvelulla, esim. etätapaamisella tai tilanteen vaatiessa yksilökäynnillä.
 • Jokaisen ryhmässä käyvän asiakkaan tietoihin kirjataan, että korona-viruksen vuoksi ryhmät on toistaiseksi peruttu. Lisäksi kirjataan yhdessä asiakkaan ja tämän asioidenhoitajan kanssa suunnitelma, miten sulun aikana toimitaan.

Omaishoidon vapaat

 • Omaishoidon vastuuhenkilö ottaa yhteyttä jokaiseen omaishoidettavaan, jonka omaishoidon vapaat järjestetään vuodeosastolla tai hoiva-/palvelukodissa. Suositellaan, että omaishoidon vapaat siirretään pidettäväksi, kun epidemia on ohi. Jokaisen tilanne kartoitetaan, ja mietitään, tuleeko asiakasta tukea jollain muulla tavalla/palvelulla. Omaishoidon vapaiden järjestäminen vuodeosastolla tai hoiva/palvelukodissa tulee olla viimesijainen vaihtoehto suuren tartuntariskin vuoksi.

Vierailut yksiköissä

 • Vierailukielto on voimassa kaikissa yksiköissä. Vierailuja voidaan sallia erityisen poikkeuksellisista syistä, esim. terminaalivaiheen asiakkaat/potilaat tai ahdistunut asiakas, joka kaipaa kovasti läheistään. Tällöin ehdoton edellytys on, että vierailijalla ei ole infektio-oireita. Vierailija opastetaan huolelliseen käsien pesuun heti yksikköön saapuessa ja vierailun tulee tapahtua asiakkaan omassa huoneessa, eikä vierailuun saa käyttää yhteisiä tiloja.

Yhteiset ruokailut

 • Suositellaan, että ruokailuja ei järjestettäisi isoissa ryhmissä. Kotona asuvien asiakkaiden ruokailu pyritään järjestämään kotiin vietävien aterioiden turvin.
 • Yhteisistä ruokailuista ohjeistetaan tarkemmin myöhemmin

Jätteiden käsittelyohjeet kuntalaisille koronavirusaikana

Julkaistu: 13.3.2020

Vestiaa ja koko kunnallista jätehuoltoa edustava Suomen Kiertovoima ry ja Työterveyslaitos ovat täsmentäneet jätehuoltoon liittyvää ohjeistusta koronaviruksen aiheuttaman COVID-19 -tartuntataudin leviämisen ehkäisemiseksi. Vestia on varautunut tuottamaan kuntalaisten jätehuoltopalvelut tarvittaessa myös poikkeusoloissa.

Tällä hetkellä koronavirustartunnan saaminen jätteiden kautta on Suomessa epätodennäköistä.
Toimivan jätehuollon, sen työntekijöiden ja kuntalaisten turvallisuuden varmistamiseksi, on kuitenkin hyvä huolehtia turvatoimista virustartuntojen ehkäisemiseksi.

Tarpeellinen ohjeistus asukkaille:
• lajittele nenäliinat ja lautasliinat poltettavaan jätteeseen, ei biojätteisiin.
• Sairastuneiden jätteet on kerättävä omaan roskakoriin, joka on päällystetty pussilla. Täyttynyt roskapussi suljetaan tiiviisti ja viedään sekajäteastiaan. Sairastuneiden roskakorit pitää tyhjentää päivittäin.
• Sulje roskapussit hyvin joko ristiin sitomalla tai teippaamalla ennen niiden viemistä poltettavan jätteen astiaan.
• Jos jäteastiasi on jostain syystä täynnä, pakkaa jätteet tiiviisti ja säilö ne tilaan, jossa niistä ei ole haittaa terveydelle ja jossa esimerkiksi haittaeläimet eivät pääse levittämään jätteitä.
• Poltettavaa jätettä syntyy vähemmän, kun pakkausmateriaalit lajitellaan tehokkaasti ja pakataan tiiviisti.
HUOM! Jätteitä ei pidä jättää miehittämättömille jätteen vastaanottopaikoille, mikäli jäteastiat ovat täynnä.
Tiedotamme mahdollisista muutoksista jätehuollossa tarpeen mukaan.

Vestian tiedote 13.3.2020

Lisätietoja voi tarvittaessa kysyä asiakaspalvelusta asiakaspalvelu@vestia.fi tai numerosta  08 410 8700

Kärsämäen kunta tiedottaa koronaviruksen aiheuttamaan epidemiaan liittyen 13.3.2020

Julkaistu: 13.3.2020

 • Noudatamme Suomen hallituksen ohjeita koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi ja pyydämme kunnantoimiston asiakkaita asioimaan ensisijaisesti puhelimitse ja sähköisesti. Mikäli kuitenkin tarvitset henkilökohtaista palvelua, soita numeroon 044-4456 801.
 • Kunnan henkilökunta mahdollisuuksien mukaan etätöitä, mikä saattaa poikkeuksellisesti aiheuttaa viiveitä asiakaspalvelussa.
 • Kunnan järjestämät kaikki tapahtumat perutaan ajalta 13.3-31.5.2020.
 • Koulujen retket ja vierailut on peruttu toukokuun loppuun saakka.
 • Koulut, varhaiskasvatus (pois lukien varhaiskasvatuksen kerhotoiminta) sekä nuorisotila toimivat mahdollisuuksien mukaan normaalisti, tarvittaessa tehdään erillisiä päätöksiä poikkeusjärjestelyistä.
 • Pyydämme lasten vanhempia seuraamaan tiedotuksessa koulujen Wilmaa ja varhaiskasvatuksen Daisya.
 • Kärsämäen kunta tiedottaa koronavirus tilanteesta nettisivuillaan ja Facebookissa
 • kansalaisopisto ja musiikkiopisto tiedottavat omalta osaltaan toiminnastaan
 • seuratkaa myös Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ja THL:n tiedotuksia

THL:n ajankohtaisohjeet

 • pysy sairaana kotona
 • älä vie sairasta lasta päivähoitoon tai lähetä kouluun
 • soita vanhukselle mieluummin kuin menet käymään
 • MUISTA PESTÄ KÄSIÄ. VÄLTÄ VÄKIJOUKKOJA.

Kunnantoimiston henkilökunta tekee suositusten mukaisesti mahdollisuuksien mukaan etätöitä, mikä saattaa poikkeuksellisesti aiheuttaa viiveitä asiakaspalvelussa.

Julkaistu: 13.3.2020

Noudatamme Suomen hallituksen ohjeita koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi ja pyydämme kunnantoimiston asiakkaita asioimaan ensisijaisesti puhelimitse ja sähköisesti. Mikäli kuitenkin tarvitset henkilökohtaista palvelua, soita numeroon 044-4456 801.

Kunnantoimiston henkilökunta tekee suositusten mukaisesti mahdollisuuksien mukaan etätöitä, mikä saattaa poikkeuksellisesti aiheuttaa viiveitä asiakaspalvelussa.

Kaikki yhteystiedot löytyvät tästä linkistä

Ajankohtaista tietoa kuntalaisille koronaviruksesta COVID-19

Julkaistu: 12.3.2020

Tartuntatautilain mukaisesti kunta vastaa oman alueensa tartuntatautien torjunnasta ja muun muassa terveystarkastusten järjestämisestä. Sairaanhoitopiiri tukee kuntaa asiantuntemuksellaan. Kärsämäellä Terveystalo toteuttaa kuntalaisille sosiaali- ja terveyspalvelut.

Terveystalossa on laadittu tarkat toimintaohjeet siitä, miten toimia koronavirustartuntaepäilyssä ja tartunnan torjumiseksi. Toimintaohjeet perustuvat THL:n materiaaliin. Terveystalo on ohjeistanut henkilöstön ja varautunut eri skenaarioihin. Tilannetta on seurattu tarkasti alusta pitäen ja asiaan on varauduttu hyvissä ajoin.

Virus aiheuttaa influenssaa muistuttavia hengitystieoireita. Osa tartunnan saaneista voi myös saada keuhkokuumeen. Suurin osa sairastuneista saa kuitenkin vain lieviä oireita. Ajankohtainen tieto maailmalta ja Suomen osalta päivittyy THL:n verkkosivuille, ks. www.thl.fi

Jos henkilöllä on koronavirusepäily, pyydämme häntä aina ottamaan ensin yhteyttä puhelimitse terveysasemalle vastaanottonumeroon 044 445 6937 (arkisin klo 8-16), ja annamme ohjeet jatkotoimia varten. Käytössä on myös OYS:n ympärivuorokautisesti palveleva neuvontanumero 08 315 2655.

Jos potilaan taudinkuva ja altistumistiedot sopivat koronavirustautiin, terveysasemalta konsultoidaan välittömästi sairaanhoitopiirin päivystävää infektiolääkäriä ja toimitaan hänen ohjeistuksensa mukaan. Konsultaatiossa selviävät esimerkiksi, mihin potilas ohjataan ja minkälaisella kuljetuksella.

Suomessa on myös valtakunnallinen neuvontapuhelin puh. 029 553 5535, joka palvelee arkisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15. Numerosta saa yleistä tietoa koronaviruksesta, mutta ei terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Monia tavallisia hengitystieviruksia on liikkeellä ja kausi-influenssaa esiintyy. Kaikkien on hyvä huolehtia, kuten aina, hyvästä käsihygieniasta, eikä silmiä, nenää tai suuta tulisi kosketella, ellei ole juuri pessyt käsiä.