Ajankohtaista tietoa kuntalaisille koronaviruksesta COVID-19

Tiedote | Julkaistu: 12.3.2020

Tartuntatautilain mukaisesti kunta vastaa oman alueensa tartuntatautien torjunnasta ja muun muassa terveystarkastusten järjestämisestä. Sairaanhoitopiiri tukee kuntaa asiantuntemuksellaan. Kärsämäellä Terveystalo toteuttaa kuntalaisille sosiaali- ja terveyspalvelut.

Terveystalossa on laadittu tarkat toimintaohjeet siitä, miten toimia koronavirustartuntaepäilyssä ja tartunnan torjumiseksi. Toimintaohjeet perustuvat THL:n materiaaliin. Terveystalo on ohjeistanut henkilöstön ja varautunut eri skenaarioihin. Tilannetta on seurattu tarkasti alusta pitäen ja asiaan on varauduttu hyvissä ajoin.

Virus aiheuttaa influenssaa muistuttavia hengitystieoireita. Osa tartunnan saaneista voi myös saada keuhkokuumeen. Suurin osa sairastuneista saa kuitenkin vain lieviä oireita. Ajankohtainen tieto maailmalta ja Suomen osalta päivittyy THL:n verkkosivuille, ks. www.thl.fi

Jos henkilöllä on koronavirusepäily, pyydämme häntä aina ottamaan ensin yhteyttä puhelimitse terveysasemalle vastaanottonumeroon 044 445 6937 (arkisin klo 8-16), ja annamme ohjeet jatkotoimia varten. Käytössä on myös OYS:n ympärivuorokautisesti palveleva neuvontanumero 08 315 2655.

Jos potilaan taudinkuva ja altistumistiedot sopivat koronavirustautiin, terveysasemalta konsultoidaan välittömästi sairaanhoitopiirin päivystävää infektiolääkäriä ja toimitaan hänen ohjeistuksensa mukaan. Konsultaatiossa selviävät esimerkiksi, mihin potilas ohjataan ja minkälaisella kuljetuksella.

Suomessa on myös valtakunnallinen neuvontapuhelin puh. 029 553 5535, joka palvelee arkisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15. Numerosta saa yleistä tietoa koronaviruksesta, mutta ei terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Monia tavallisia hengitystieviruksia on liikkeellä ja kausi-influenssaa esiintyy. Kaikkien on hyvä huolehtia, kuten aina, hyvästä käsihygieniasta, eikä silmiä, nenää tai suuta tulisi kosketella, ellei ole juuri pessyt käsiä.