Terveystalo Kuntaturva Oy/KÄRSÄMÄEN terveyskeskus TIEDOTTAA

Tiedote | Julkaistu: 29.9.2023

Kärsämäen neuvolassa aloitetaan joditablettien jakelu raskaana oleville ja alle 3-vuotiaille

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) päivitti lokakuussa 2022 ohjeen lääkejodin käytöstä säteilyvaaratilanteessa. STM:n ohjeen mukaan julkinen terveydenhuolto hankkii alle 3-vuotiaille soveltuvia jodivalmisteita ja jakaa niitä lasten vanhemmille. Lisäksi äitiysneuvolassa jaetaan joditabletteja raskaana oleville sikiön suojaamiseksi. Raskaana olevat saavat joditabletit itselleen ja syntyvälle lapselleen samalla kertaa. Kyse on ennakoivasta varautumisesta. Joditabletteja säilytetään kotona vain varotoimena eikä niitä saa ottaa ilman viranomaisen määräystä.

Joditablettien jako toteutetaan neuvolassa neuvolakäyntien yhteydessä raskaana oleville, sekä alle 3-vuotiaiden lasten vanhemmille. Tablettien mukana neuvolasta annetaan tarkat ohjeet niiden säilytystä, sekä mahdollista käyttöä varten. Jos neuvolakäynti ei ole ajankohtainen vuoden 2023 loppuun mennessä, voi valmisteen noutaa neuvolasta sopimalla ajankohdan terveydenhoitajan kanssa.

Kolme vuotta täyttäneiden lasten ja enintään 40-vuotiaiden aikuisten kohdalla joditabletit ostetaan itse apteekista noudattaen STM:n ohjetta. Yli 40-vuotiaille, jotka eivät ole raskaana, joditablettivarautumista ei enää uusien ohjeiden mukaan suositella.

Lisätietoja: terveydenhoitaja Ulla Lehtola puh.044 4456919 ja terveydenhoitaja Maija Pikkarainen puh.044 4456826