Ensi vuoden alusta lähtien TE-palvelut siirtyvät kuntien tehtäväksi ja valtion työ- ja elinkeinotoimistot eli TE-toimistot lakkautetaan. Työllisyyspalveluista tulee osa jokaisen kunnan peruspalveluja.
Työllisyyspalvelujen avulla sekä henkilö- että yritysasiakkaat saavat neuvontaa ja ohjausta työnhakuun ja työntekijöiden rekrytointiin sekä osaamisen kehittämiseen. Lisätietoja muutoksen taustoista löytyy mm. Kuntaliiton tiedotteesta 23.2.2024. sekä vastuukunnan (Raahe) verkkosivuilta
Järjestämme työllisyyspalvelut yhdessä työllisyysalueen kuntien kanssa. Raahen työllisyysalueeseen kuuluvat Raahe, Haapajärvi, Haapavesi, Kärsämäki, Oulainen, Pyhäjoki, Pyhäjärvi, Pyhäntä, Reisjärvi, Siikajoki ja Siikalatva. Vastuukuntana toimii Raahe.
Tiedotamme mahdollisista muutoksista ja lisätiedoista tällä sivulla.
TE24 valmistelun koordinaattori
työllisyydenhoidon päällikkö (virkavapaalla 1.5-31.12.2024)
Jaana Hautamäki
puh. 040 130 3822
jaana.hautamaki@raahe.fi
Raahen työllisyysalueen päällikkö
Ville Luukkanen
puh. 040 130 8124
ville.luukkanen@raahe.fi
Kysy TE-uudistuksesta
kysymykset@raahe.fi
Työllisyysalueen yhteystiedot 7.1. alkaen
Puhelin
Työnhakija
08 439 4000
Yritysasiakas
08 439 4001
Sähköposti
info.tyollisyys@raahe.fi
Kärsämäellä palvelupiste sijaitsee osoitteessa
Haapajärventie 1
86710 Kärsämäki
Kärsämäen kunnan työllisyyspalveluiden tehtävänä on tarjota kuntalaisille työllistymistä edistäviä palveluita. Tavoitteena on työttömien aseman parantuminen työmarkkinoilla sekä työllistymistä edistävien palveluiden tarjoaminen ja kehittäminen.
Kärsämäen kunta tarjoaa työttömille maksutonta ohjaus- ja neuvontapalvelua työhakuun ja kouluttautumiseen liittyen. Työllistämisvastaava on yritysten ja yhdistysten käytettävissä työvoimatarpeiden ja työllistämismahdollisuuksien kartoittamisessa sekä opastaa työllistämisen tukimuodoissa.
Työllistämisvastaava: Laura Tikka puh, 040 572 0527 laura.tikka@karsamaki.fi
Sosiaaliohjaaja Päivi Vähäaho 040 318 5071 paivi.vahaaho@pohde.fi
Karilantie 3 as. 15 ja 16
86710 Kärsämäki
Työllistämisvastaava
Laura Tikka 040-572 0527
laura.tikka@karsamaki.fi
Ohjaaja
Jukka Pesonen 040-631 0818
jukka.pesonen@karsamaki.fi
Työpajan päivittäiset tehtävät vaihtelevat pienimuotoisista remonttihommista siivoukseen, ruoan laittoon, piha- ja ympäristönhuoltotöihin. Työpajalla on mahdollista kokeilla erilaisia käsitöitä ompelusta lasitöihin, voit myös kehittää ATK-taitojasi tai vaikka päivittää ansioluettelon tai harjoitella työhakemuksen tekemistä. Jos tarvitset apua hakemusten täyttämisessä tai viranomaisasioinnissa, niin myös niihin löytyy apu työpajalta.
Palkkatuki on taloudellinen tuki, jota TE-toimisto voi myöntää työnantajalle työttömän työnhakijan palkkauskustannuksiin.
Palkkatuen tarkoituksena on edistää työnhakijan työllistymistä avoimille työmarkkinoille silloin, kun hänellä on puutteita ammatillisessa osaamisessa tai tehtävissä selviytymiseen vaikuttava vamma tai sairaus. Vaikka palkkatuki myönnetään ja maksetaan työnantajalle, tuen myöntäminen lähtee aina työttömän työnhakijan palvelutarpeesta.
Palkkatuki on harkinnanvarainen tuki, jota TE-toimisto voi myöntää käytettävissään olevien määrärahojen puitteissa.
Työnantajan on sitouduttava maksamaan kyseiseen työsuhteeseen sovellettavan työehtosopimuksen mukainen palkka tai, jollei sovellettavaa työehtosopimusta ole, tavanomainen ja kohtuullinen palkka kyseisestä työstä.
Palkkatukea voidaan myöntää:
VASTUUT: Työnantajalle lähetetään palkkatukipäätöksen mukana palautelomake, joka tulee täyttää työsopimuksen päättyessä. Palaute tulee käydä läpi yhdessä työntekijän kanssa. Palautelomake toimitetaan TE-toimistoon.
Kunnan talousarvioon on varattu määräraha työnantajille myönnettävää lisäpalkkatukea varten.
Kärsämäen kunta myöntää yrityksille ja yhdistyksille avustusta niiden työllistäessä vähintään 300 päivää työmarkkinatukea saaneen työttömänä olleen henkilön. Avustuksen suuruus on 350 euroa kuukaudessa ja sitä maksetaan enintään 6 kuukauden ajan. Lisäpalkkatukea myönnetään harkinnanvaraisesti työllisyysmäärärahojen rajoissa.
Lisäpalkkatuen ehdot
Työntekijän palkkaamiseen saatu tuki on yhteensä TE-toimiston maksaman tuen kanssa korkeintaan työntekijän palkkauskustannusten suuruinen. Mikäli tuet ylittävät palkkauskustannukset, leikataan kunnan maksamaa tukea.
Lisäpalkkatuen hakeminen ja maksatus
Työnantaja voi hakea lisäpalkkatukea saatuaan TE- toimistolta myönteisen päätöksen palkkatuesta.
Lisäpalkkatuki maksetaan:
Yhtä aikaa TE-toimiston maksaman palkkatuen kanssa tai varsinaisen palkkatukijakson jälkeen, mikäli työnantaja jatkaa työsopimusta suoraan palkkatukijakson päätyttyä.
Lisäpalkkatuen myöntävä viranhaltija ratkaisee lisäpalkkatukea myöntäessään, myönnetäänkö maksatus yhtä aikaa TE-toimiston palkkatuen kanssa, vai myönnetäänkö lisäpalkkatuki käytettäväksi varsinaisen palkkatukijakson jälkeen. Tehtyä ratkaisua ei muuteta kesken palkkatukijakson.
Haku tapahtuu kirjallisesti hakemuslomakkeella. Hakemuksia saa kunnan kotisivuilta ja kunnantoimistosta. Erillisiä hakuaikoja ei ole. Työnantajan on välittömästi ilmoitettava kuntaan, jos lisäpalkkatukilainen lopettaa työt yrityksessä, lisäpalkkatuki loppuu siitä päivästä lähtien, kun työsuhdekin päättyy.
Hakemuslomakkeen mukaan tulee liittää TE- toimiston myönteinen päätös palkkatuesta. Palkkatuki maksetaan kuukausittain työnantajan toimitettua kuntaan todistuksen henkilölle maksetusta palkasta. Viimeistään ensimmäisen palkkatodistuksen yhteydessä tulee kuntaan toimittaa myös kopio työntekijän kanssa solmitusta työsopimuksesta
Työkokeilussa henkilö voi selvittää ammatinvalinta- ja uravaihtoehtojaan tai mahdollisuuksiaan palata työmarkkinoille.
Työkokeilu voidaan järjestää esimerkiksi seuraavissa tilanteissa
Lisätietoja Työ- ja elinkeinotoimsiton nettisivulta: TE-palvelut
VASTUUT: Työnantajalle lähetetään työkokeilusopimuksen mukana palautelomake, työnantajan tulee täyttää lomake työkokeilun päättyessä ja käydä palaute läpi yhdessä työkokeilijan kanssa. Palautelomake toimitetaan TE-toimistoon.
Palvelun järjestäjä ilmoittaa poissaoloista Kelaan. Poissaoloilmoitukset lähetetään vähintään 2 viikon välein, jotta Kela voi maksaa tuen oikean suuruisena.
Palvelun järjestäjä kirjoittaa poissaolot lomakkeelle TT3, joka postitetaan Kelaan.
Sopimus työkokeilusta työpaikalla
Kuntouttavan työtoiminnan tarkoituksena on parantaa elämänhallintaa ja lisätä mahdollisuuksia työllistyä. Toiminta on tarkoitettu niille, jotka ovat olleet työttöminä pidempään.
Voit rakentaa polkua kohti avoimia työmarkkinoita, kun osallistut kuntouttavaan työtoimintaan. Kyseessä ei ole työsuhde, vaan tavoitteena on esimerkiksi totuttautua työelämän pelisääntöihin ja jämäköittää omaa elämänhallintaa.
Kuntouttavan työtoimintaa järjestää kunta sekä Hyvinvointialue Pohde. Kärsämäellä kuntouttava työtoiminta järjestetään yleensä kunnan työpajalla. TE-toimiston ja kunnan virkailija laativat kanssasi aktivointisuunnitelman. Siinä sovitaan kuntouttavasta työtoiminnasta ja sen sisällöstä.
Varaa aika TE-toimistosta ja kysy aktivointisuunnitelmasta sekä kuntouttavasta työtoiminnasta.
Kärsämäen kunnassa työttömien terveystarkastukset tehdään työterveyshuollossa. Mikäli olet työttömänä ja edellisestä terveystarkastuksesta on jo aikaa tai koet terveydentilasi huonontuneen tai mietit eläkkeen hakemista, ota yhteys Pohteen sosiaaliohjaajaan. Sosiaaliohjaajan kautta saat lähetteen työttömien terveystarkastukseen.
Palvelu on asiakkaalle maksuton.